Se ia coronavirusul din mare sau din piscină? Ce spun medicii
Până pe 16 mai, România se află în stare de urgență și există restricții de circulație. Dar, după această perioadă, autoritățile promit că vor relaxa măsurile. Nu se știe dacă ne vom putea bălăci în mare sau la piscină, însă, medicii spun că aceste locuri sunt sigure și că virusul nu se ia prin apă.
Italia este prima țară care se pregătește să relaxeze restricţiile, începând de săptămâna viitoare. Mai exact, din 4 mai.
Și cum vremea este frumoasă, italienii își doresc să meargă la plajă, dar se întreabă dacă nu cumva există riscul să se contamineze cu coronavirus, atunci când fac o baie în mare.
Cei de la Institutul Superior de Sănătate și Ministerul Sănătății din Italia, împreună cu Società Nazionale di Salvamento, lucrează la un plan de măsuri pentru redeschiderea plajelor, care se vor transpune în niște reguli ce vor fi impuse populaţiei.
Experții italieni: ”Apa mării nu este contaminată cu coronavirus”
Ei consideră că apa mării nu este contaminată de coronavirus și că ar putea fi adus doar de către om. Dar chiar și așa, la o concentrație scăzută, precum cea din mare, capacitatea de infectare, spun experții, este extrem de redusă.
Prin urmare, în largul mării, precum și de-a lungul plajelor ce nu sunt în preajma conductelor de deversare, baia este sigură. „Virusul este prezent, de fapt, la un nivel critic, doar în zonele marine învecinate deversărilor și în apele uzate cu deşeuri organice, din cauza transmiterii prin fecale, aşa cum se întâmplă și în cazul altor virusuri și bacterii”, explică Alfredo Rossi, medic și director de sănătate la Società Nazionale di Salvamento, citat de Corriere della Sera.
Asta înseamnă că am putea înota liniştiţi în mare.
„Transmisia virală de la un purtător la un individ sănătos nu se face prin apă, ci prin aerul expirat și prin contactul uman, dacă cei doi înotători sunt prea aproape unul de celălalt. O persoană infectată poate elibera virusul în timp ce expiră, atunci când înoată. Dar e puţin probabil ca virusul să supraviețuiască. Încărcătura virală se dispersează rapid, datorită acțiunii curenților, a razelor ultraviolete și a salinității apei, care creează un mediu nefavorabil pentru virus. Marea are o enormă putere de autopurificare ”, precizează medicul Alfredo Rossi.
Medicii români: ”Clorul din piscină distruge virusurile și bacteriile”
Medicii români de la Regina Maria spun și ei că apa din iscină este sigură, atât atimp cât este clorinată.
”Apa din majoritatea piscinelor conține clor, un produs chimic care poate să distrugă virusurile și bacteriile. Atât timp cât apa este clorinată corespunzător, se poate înota în apa respectivă. Totuși, trebuie să aveți în vedere posibilitatea de a atinge cu mâna o suprafața contaminată (de exemplu, mânerele dulapurilor, clanțele ușilor) și posibilitatea de a fi în apropierea unei persoane infectate care poate să transmita virusul respectiv pe cale aeriană”, atrag atenția specialiștii.
În țara noastră, sezonul estival se deschidea, în mod tradițional, pe 1 mai, ziua când mulți români petreceau pe Litoral.
Citește și: