A trecut un an fără Ion Besoiu. Își dorea să-și vadă nepoțeii crescând
Din Generația de Aur au rămas foarte puțini actori. Anul trecut, la 18 ianuarie, a plecat și Ion Besoiu, la 85 de ani. A fost în fața reflectoarelor timp de 66 de ani neîntrerupţi. A murit fără să-și vadă împlinită cea mai mare dorință.
Timp de 66 de ani neîntrerupţi a muncit în slujba teatrului şi a filmului. Ion Besoiu a făcut roluri memorabile, îndrăgite de români și acum. A devenit foarte cunoscut cu rolul căpitanului Anton Lupan în serialul TV “Toate pânzele sus!”. Primul episod a fost difuzat la data de 4 ianuarie 1976.
Puțini știu că Ion Besoiu a fost căsătorit de patru ori, prima dată, la 23 de ani, iar ultima dată, la 61 de ani. Are o fiică, Ioana, din căsnicia cu actriţa Emilia Dobrin, care i-a dăruit doi nepoţi, gemeni: Nicolae şi Anastasia. „Îmi doresc să-i văd mergând la şcoală”, spunea anul trecut actorul în ultimul interviu acordat pentru „Adevărul”, dar nu a mai apucat să-și vadă împlinită această mare dorință.
În ultimul său interviu, Ion Besoiu a dat citate în latină și a vorbit cu uşurinţă despre Seneca, Ion Barbu, Radu Stanca sau Lucian Blaga.
“În ultimele săptămâni am mai avut nişte deficienţe la balamalele fizice şi am început nişte tratamente. Bătrâneţea nu este un lucru uşor, dar este un lucru frumos. Nu este un merit să ajungi până la vârsta mea, pentru care să primeşti premiul Nobel. Totul este să rezişti spiritual, să-ţi păstrezi tinereţea în gândire”, spunea Ion Besoiu pentru Adevărul.
Actorul a debutat în 1950, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului “Toate pânzele sus” (1976), în regia lui Mircea Mureşan, în care a avut ca parteneri mari actori ca Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului “Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra” şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.
Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: “Furtuna”, “Neamul Şoimăreștilor”, “Haiducii”, “Răscoala”, “Mihai Viteazul”, “Ciprian Porumbescu”, “Păcală”, “Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Ultima noapte de dragoste”, “Lumini şi umbre”.