Uite cât ne costă încălzirea iarna asta!

Ultima actualizare:

    Facturile la energia termică, ale românilor care se încălzesc centralizat, cresc odată cu preţul gazului
Facturile la energia termică, ale românilor care se încălzesc centralizat, cresc odată cu preţul gazului

Autorităţile trag cu dinţii de românii care vor să iasă din sistemul centralizat de încălzire, promiţându-le, pe termen lung, facturi mai mici la energia termică. În această iarnă, în marile oraşe gazul rămâne combustibilul principal de preparare a agentului termic, iar preţul lui creşte încontinuu. Iată cât ne va costa căldura în regim centralizat şi care sunt cele mai fiabile sisteme de încălzire.

Preţul gazului a crescut, în medie, cu 6% la 1 octombrie, iar asta se vede deja în preţul energiei termice furnizate populaţiei. Cele mai multe societăţi de termoficare din ţară au anunţat primăriile că nu mai fac faţă costurilor tot mai ridicate de producere a agentului termic. Sub ameninţarea falimentului, regiile şi companiile de distribuţie au cerut autorităţilor mai mulţi bani pentru încălzirea populaţiei. La Timişoara, spre exemplu, compania de termoficare Colterm are facturi neachitate către principalul furnizor de gaze naturale încă din iarna trecută.

Pentru a se menţine pe linia de plutire, compania a cerut majorarea tarifului energiei termice facturate populaţiei, însă Municipalitatea nu ştie dacă poate susţine financiar această creştere. În prezent, timişorenii plătesc 242 lei/Gcal, însă costul real de producţie a agentului termic este 376,26 lei/Gcal. Şi e loc destul pentru majorare, fiindcă preţul gazului nu staţionează.

La Sfântu Gheorghe, căldura costă mai mult în această iarnă, societatea Urban Locato anunţând un tarif de 308,41 lei/Gcal. În creştere de la 298,4 lei. Costul real al producerii agentului termic este de 371,8 lei/Gcal. În Capitală, energia termică facturată pentru populaţie costă cu 32,88% mai mult, însă majorarea va fi suportată din bugetul Primăriei generale, sub formă de subvenţie.Deşi marile oraşe şi-au propus să investească masiv în construirea unor centrale termice performante şi în schimbarea conductelor învechite, doar două municipii se pot lăuda cu rezultate substanţiale în ceea ce priveşte creşterea calităţii serviciului de încălzire. La Oradea, societatea de termoficare a reuşit să reabiliteze reţelele de încălzire şi cazanele, dar şi să modernizeze şi să automatizeze punctele termice. În prezent, orădenii plătesc 240 de lei/Gcal, iar diferenţa de tarif până la preţul local al energiei termice (294,72 lei) e suportată din bugetul primăriei. Datorită celor 104 milioane de euro investite în ultimii patru ani, costul căldurii a scăzut în Oradea cu aproape 4 lei/Gcal. La Iaşi, serviciul de încălzire a fost atribuit în 2012 companiei Veolia Energie. Din acel an, municipiul Iaşi s-a concentrat pe atragerea de fonduri europene, cu ajutorul cărora s-a reuşit modernizarea centralelor de producţie a energiei termice. Reţelele principale de termoficare au fost înlocuite din cauza vechimii, ceea ce a dus la eliminarea pierderilor. Azi, ieşenii plătesc 245,39 lei/Gcal (tarif stabilit în martie 2017), în scădere de la 256,88 lei/Gcal.

Combustibilii alternativi, în oraşele mici

Chiar şi aşa, sistemele de încălzire mamut de la oraşe sunt dependente de gaz, combustibilul cel mai folosit la ora actuală. În România, centralele termice pe bază de combustibili alternativi au fost construite doar în oraşe mici cum sunt Miercurea Ciuc (Harghita) sau Huedin (Cluj). La Miercurea Ciuc, Gigacaloria a fost stabilită la 250 de lei (în scădere de la 275 lei) ca urmare a costurilor mai mici de producere a energiei termice în cele trei centrale de cartier care folosesc peleţii pe post de combustibil. Din februarie 2015, serviciul public de încălzire al oraşului Huedin e asigurat de compania Paulownia GreenE International, care a investit în retehnologizarea sistemului de termoficare. Oraşul e încălzit cu rumeguş şi cu aşchii de lemn. Pentru a diminua costurile, compania a înfiinţat o plantaţie de paulownia, o specie de arbore cu creştere rapidă folosită în propriile centrale termice.

Care sunt cele mai bune sisteme de încălzire

simeon stalpnicul png

Românii fug tot mai mult de sistemul centralizat de încălzire, din cauza vechimii reţelelor şi a calităţii scăzute a serviciilor. În replică, autorităţile centrale pregătesc modificarea legii energiei, în sensul interzicerii debranşărilor. Justificarea lor e că sistemul centralizat rămâne cel mai bun mod de încălzire. Strategia energetică a României pentru perioada 2016-2030 prevede, printre altele, investiţii mari în modernizarea tuturor sistemelor centralizate de încălzire din ţară. Acest lucru se va face prin înlocuirea actualelor centrale termice cu unele în cogenerare de înaltă eficienţă şi cu modernizarea reţelelor. Statul îşi propune să aibă în 2030 cel puţin 1,25 milioane de apartamente din ţară racordate la sisteme centralizate. Cei care optează pentru centrală de apartament trebuie să ştie că cea mai eficientă este centrala termică în condensare, care consumă cu 30-35% mai puţin gaz. Costurile de achiziţie şi instalare sunt mai mari, însă acestea vor fi recuperate rapid ca urmare a eficienţei sporite.

Cât de scumpă e Gigacaloria

Sfântu Gheorghe: 308,41 lei/GcalConstanţa: 365,96 lei/GcalArad: 275,67 lei/GcalOradea: 240 lei/GcalIaşi: 245,39 lei/GcalFocşani: 255 lei/GcalMiercurea Ciuc: 250 lei/GcalTimişoara: 242 lei/GcalPloieşti: 189,55 lei/Gcal.Bucureşti: 163,03 lei/Gcal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate cu tiara jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
om sarac  jpg
tocator jpeg
Antrenament cu rezerviștii din Prahova și Dâmbovița în cadrul exercițiului militar MOBEX PH DB 24, la poligonul Coada Izvorului, Prahova. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
actualitate.net
image
actualitate.net