Un nor de praf saharian a ajuns în România. Cât de mult ne va afecta
Autoritățile aunță că un nor de praf saharian a ajuns în România. Deja de luni seara și-a făcut prezența în Europa, iar vântul a adus particulele de praf și pe teritoriul țării noastre. Specialiștii ne sfătuiesc să nu ieșim pe stradă și să ținem ferestrele închise dacă avem afecțiuni respiratorii.
Centrul Național de Prognoze Meteorologice transmite că ploile care sunt așteptate vor favoriza depunerea particulelor de praf de culoare roșiatică. Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950, şi sunt tot mai ameninţătoare. De aceea, au fost numite „diavolii de praf” sau “diavolii de nisip”. Firele mai fine şi praful pot fi împinse până la 1,6 km înălţime, acoperind soarele în locurile îndepărtate de miezul furtunii.
Meteorologii spun că praful de origine sahariană a ajuns încă din seara zilei de luni, 11 mai, deasupra Europei, inclusiv deasupra României. Însă concentrația de praf din țara noastră este redusă.
Specialiștii spun că depunerile de praf în România vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, cu o probabilitate mai mare în vest, nord-vest și în centru.
Încă de marți dimineață, praful se va fi prezent în zonele de deal și de munte, precum și în centrul și nord-estul teritoriului.
Nu este pentru prima oară când România se confruntă cu un asemenea fenomen. Și în aprilie anul trecut, dar și în 2018, tot în aprilie, oamenii şi-au găsit maşinile acoperite cu un strat de praf gălbui.
Însă ar trebui să avem mare grijă atunci când apare acest fenomen. Medicii ne recomandă ca în timpul acestui fenomen neplăcut să evităm să ieşim din casă şi să nu deschidem ferestrele. În cazul celor cu afecţiuni respiratorii atenția trebuie să fie sporită deoarec praful le agravează suferinţa.
Ce este norul de praf saharian?
Norul de praf saharian este un amestec de nisip și praf din Sahara, o zonă vastă de deșert care acoperă cea mai mare parte a Africii de Nord. Vântul puternic ridică în atmosferă praf și nisip. În acest fel norii de praf pot atinge altitudini foarte mari și pot fi transportați în întreaga lume, acoperind mii de kilometri. Apoi, praful din deșert ridicat în aer va fi repus înapoi la pământ. Pe măsură ce picăturile de ploaie cad, ele adună în drumul lor până la suprafața terestră particulele de praf. După ce ajunge pe suprafețe, apa se evaporă și lasă în urmă un strat de praf.
Citește și:
Norul de praf saharian a ajuns în România. Care sunt primele zone afectate