Unde găsesc marile firme angajații perfecți? Îi recrutează încă din școală

Ultima actualizare:

    Elevii care vor să facă o meserie plătită bine nu au cele mai bune condiții de studiu în școli
Elevii care vor să facă o meserie plătită bine nu au cele mai bune condiții de studiu în școli

Marile companii din România care activează în zona producției de bunuri se confruntă cu o criză a forței de muncă fără precedent. Școlile de meserii nu le mai furnizează candidați demni de posturile de care dispun, așa că au trecut la munca de jos: își pregătesc viitorii angajați încă de pe băncile școlilor. Cei mai buni sunt angajați pe bani frumoși.

Învățământul profesional a fost extrem de neglijat în România în ultimii 25 de ani, ceea ce a s-a tradus printr-o criză de proporții pe piața forței de muncă de la noi. Deși pare greu de crezut, companii mari din țară sunt nevoite azi să angajeze pe perioade scurte chiar și deținuți pentru a-și desfășura activitatea. Altele, însă, au optat pentru modelul european de pregătire a viitorilor angajați, care presupune investirea în pregătirea profesională a tinerilor meseriași încă de pe băncile școlilor. OMV Petrom, spre exemplu, tocmai a încheiat cea de-a treia campanie anuală de instruire a elevilor de la școlile și liceele profesionale, iar cei mai buni și mai ambițioși au fost recompensați cu burse lunare de 500 de lei. La terminarea studiilor ei au toate șansele să lucreze în cadrul companiei, în domeniul producției de petrol și gaze. În acest an, compania a organizat cinci serii ale „Taberei Meseriaşilor”, destinate elevilor din învățământul tehnic și profesional. Nu mai puțin de 286 de elevi proveniți din instituții de învățământ din județele Argeș, Bacău, Dâmbovița și Buzău au beneficiat de cursuri de instruire și calificare în domeniul indutriei de petrol și gaze, dar și pentru meseriile de mecanici, electricieni, bucătari-ospătari și croitori.

„Elevii celei de-a treia ediții a Taberei Meseriașilor au reușit să realizeze, alături de mentorii lor, proiecte de absolvire demne de adevărați meseriași. Dincolo de o satisfacție personală, proiectele de absolvire reprezintă o reușită profesională, aducându-le acestor copii un sentiment de utilitate, de ce nu de mândrie și încrederea că se poate”, a declarat, la finalizarea proiectului din acest an, Mona Nicolici, manager de sustenabilitate în cadrul OMV Petrom.


    OMV își caută angajații petroliști de mâine prin școlile de meserii de stat
OMV își caută angajații petroliști de mâine prin școlile de meserii de stat

Pe parcursul taberelor, 286 de elevi și 49 de profesori de la 23 de școli profesionale și licee tehnologice din județele Argeș, Bacău, Dâmbovița și Buzău au beneficiat de instruire gratuită, la Bran. Un număr de 52 de elevi vor beneficia de burse de 500 de lei/lună în acest an şcolar, însă vestea cea mare este că o parte din ei vor lucra efectiv în cadrul companiei la finalizarea studiilor. OMV a recrutat meseriași, încă din școală, și la edițiile anterioare ale taberelor de instruire.

Cele cinci serii din Tabăra Meseriașilor au avut programe personalizate, care au vizat atât o profilare vocațională, cât și cursuri de dezvoltare personală, ateliere practice și seri tematice. În cadrul atelierelor de dezvoltare personală, elevii au învățat noțiuni de bază despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial și eco-civic, dar și cum să se prezinte în fața unui angajator sau cum să redacteze un CV. Prin atelierele practice elevii au simulat un program de muncă real în care au lucrat cot la cot cu profesionişti din domeniu.

Conform organizatorilor, unul din cinci elevi care aplică în proiectul „Tabăra Meseriașilor” provine dintr-o familie cu un venit de sub 400 de lei pe lună pe membru, majoritatea lucrează, iar unii nu au fost niciodată într-o tabără. Nici condiţiile de învăţământ nu sunt cele mai moderne: unii nu dispun de laboratoare de practică în școli, alţii au acces la astfel de laboratoare, dar dotările sunt la nivelul anilor `70 -`80.

Până acum, în cele trei ediții ale „Taberei Meseriașilor” din Țara lui Andrei (2015, 2016 și 2017) au fost formați peste 700 de elevi (electricieni, constructori, operatori sondă, mecanici, bucătari-ospătari, croitori și frizeri) și peste 150 de profesori din peste 60 de licee tehnologice și școli profesionale din județele Prahova, Gorj, Dâmbovița, Bacău, Argeș, Buzău. În total, au fost acordate 112 burse de studiu în valoare de peste 140.000 de euro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
incendiu autobuz  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
tulcea dubla tragedie  jpg
suciu jpg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net