«Văleu! Nici la mine pe Nil nu-i aşa de cald» Canicula a doborât animalele de la Zoo

Ultima actualizare:

    Până şi crocodilul de Nil e toropit de căldura din RomâniaFoto: Dorin Constanda
Până şi crocodilul de Nil e toropit de căldura din RomâniaFoto: Dorin Constanda

Maimuţele se agită la zăbrele, tigrii caută umbra disperaţi, leii zac leşinaţi, iar ursul nu a mai ieşit din bârlog de zile întregi. La Grădina Zoologică Băneasa canicula a doborât animalele, iar pentru a rezista, îngrijitorii le-au trecut pe salate de fructe şi săruri.

Este vacanţă şi multe dintre drumurile bucureştenilor duc în aceste zile în “oraşul animalelor”, de lângă Capitală. Vizitatorii care au înfruntat arşiţa s-au chinuit minute bune să vadă chiriaşii de la Zoo în mişcare, dar puţini au avut noroc. „Deşi la noi temperatura este mereu cu două grade mai mică decât în Bucureşti, pentru că suntem în pădure, totuşi căldura se simte. Am decis să trecem la un program special pentru a proteja animalele”, ne povesteşte Anca Oprea, directoarea de la Zoo. 

Animalele au fost trecute la dietă şi întăritoare şi au fost modificate orele de hrănire. „De obicei masa era servită la 8.30-9.00, dar, având în vedere condiţiile atmosferice, acum hrănim animalele cu o oră mai devreme. Le verificăm porţiile şi le reglăm tot timpul, mai ales la cele care stau afară, pentru că ce nu consumă se strică la căldură”, ne-a explicat Anca Oprea.

Animalele sunt servite cu fructe pe pat de gheaţă, preparat demn de un masterchef
Animalele sunt servite cu fructe pe pat de gheaţă, preparat demn de un masterchef

În funcţie de specie, mamiferele primesc foarte multe fructe, porţia fiind stabilită de la caz la caz de medicii şi îngrijitorii de la grădina zoologică. “Li se oferă fructe de sezon, un mix de pere, mere, pepene roşu, kiwi şi banane. În unele cazuri, mâncarea se pune pe blocuri de gheaţă care le sunt aduse în amplasament. La unele specii punem săruri de rehidratare sau suplimente cu vitamine şi minerale în apa de băut, iar la altele în mâncare”, a dezvăluit directoarea de la Zoo.

Frunze, frunze, acoperiţi-mă cu frunze să nu mă ardă soarele!
Frunze, frunze, acoperiţi-mă cu frunze să nu mă ardă soarele!

Bâldâbâc! Fetelor, eu mai bag puţin capul sub apă că mi-au luat foc penele
Bâldâbâc! Fetelor, eu mai bag puţin capul sub apă că mi-au luat foc penele

Animalele de la Zoo mai au de tras deoarece meteorologii anunţă că în următoarele zile temperaturile vor creşte. “Vai de capul leopardului de zăpadă, care este cel mai afectat. Valdy doarme toată ziua. Zici că-i mort. Noroc că mai dă din coadă din când în când. Ăsta e semnul că încă trăieşte”, se amuză îngrijitoarea Liliana.


    Bâldâbâc! Fetelor, eu mai bag puţin capul sub apă că mi-au luat foc peneleFoto: Dorin Constanda
Bâldâbâc! Fetelor, eu mai bag puţin capul sub apă că mi-au luat foc peneleFoto: Dorin Constanda

5 sfaturi inedite să nu te «topeşti» pe caniculă

Canicula ne chinuie de aproape două săptămâni şi nu dă semne că s-ar „preda”. Specialiştii vă îndeamnă să respectaţi câteva sfaturi simple pentru a vă răcori.

  • Ceai. Cel mai sănătos efect de răcire a corpului îl are ceaiul de crizanteme. Beţi două ceşti pe zi. Evitaţi pe cât posibil băuturile acidulate, dulciurile şi alcoolul. Tot pentru hidratare, mâncaţi pepene roşu sau castraveţi.
  • Răcoare. Folosiţi pansamente răcoritoare (conţin un gel special, se păstrează în congelator şi se găsesc în farmacii), aplicându-le direct pe piele pentru a vă răcori pe termen mai lung.
  • Îmbrăcăminte. Dacă ieşiţi afară, purtaţi haine largi, în culori deschise, din materiale naturale (in, bumbac, mătase). Evitaţi sinteticele şi articolele mulate pe corp.
  • Aşternuturi. Nu ezitaţi să ţineţi 15-20 de minute cearşaful în congelator înainte să vă puneţi la somn. Puteţi strecura sub pernă o pungă de legume congelate! Explicaţia? Atunci când în zona capului este răcoare, vă odihniţi mai bine.
  • Aer condiţionat. Dacă staţi într-o încăpere cu aer condiţionat pornit, nu vă aşezaţi direct în fluxul de aer, ci cumva adăpostit. Temperatura ambientală ar trebui să fie de 22 de grade sau la maximum 10 grade mai scăzută decât canicula de afară.

Iar sunt 39 de grade, la umbră

Joi, 10 august, valul de căldură a cuprins cea mai mare parte a ţării. Conform ANM, în zonele joase de relief din vest şi local din centrul şi sudul ţării, vremea a fost iar caniculară. În judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor a fost chiar ”cod portocaliu” pentru că s-au înregistrat temperaturi maxime de până la 39 de grade. În alte 13 judeţe (Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Olt şi Teleorman) a fost “cod galben”, adică temperaturile s-au oprit la 37 de grade. Meteorologii spun că valul de căldură va persista până spre sfârşitul săptămânii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
evolutia speciei umane disparitie digitala shutterstock 265868438 jpg
Depresie jpg
iasi oras romania jpg
image png
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
George Simion și paraclisul   în fundal   al nunții sale de la Măciuca Vâlcea Foto captură video jpg
Satul Criscior si centrul minier Barza Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Parcul arheologic Pompeii (foto: Pixabay)
image
actualitate.net
image
actualitate.net