Zimbrii din rezervaţia Armeniş mor pe capete

Ultima actualizare:

    Analizele vor stabili dacă au  murit de «limba albastră»FOTOGRAFII: CRISTIAN FRANŢ
Analizele vor stabili dacă au murit de «limba albastră»FOTOGRAFII: CRISTIAN FRANŢ

Stare de alertă în Munţii Ţarcu, judeţul Caraş-Severin! Trei dintre cei 17 zimbri aduşi în rezervaţia de la Armeniş au murit, în ultimele săptămâni. Deşi analizele nu s-au finalizat încă, autorităţile susţin că animalele au fost lovite de boala ”limbii albastre”, care a făcut ravagii, în ultima perioadă, în fermele de animale.

Au fost crescuţi în rezervaţii din Suedia, Germania, Polonia, Slovacia şi Italia şi aduşi, în luna mai, în pădurile Armeniş. Câteva dintre rezervaţiile din care provin i-au donat şi chiar au plătit costurile de transport până în România.

Până şi un preot i-a binecuvântat, iar autorităţile locale au promis că animalele nu vor fi braconate. Totul, pentru crearea unei populaţii de 500 de zimbri care să trăiască în sălbăticie în Carpaţii Meridionali, până în anul 2025. Bucuria a fost însă de scurtă durată. ”Prâslea”, primul pui născut pe meleaguri româneşti, a murit în luna august, de o boală care apare la astfel de animale pe timpul verii, au spus veterinarii la vremea respectivă. Zilele trecute, însă, autorităţile au intrat în alertă: alţi doi zimbri au murit. Medicii veterinari au pus diagnosticul: boala ”limbii albastre”.

17 zimbri au fost aduşi în România, în luna mai, din mai  multe rezervaţii din Europa
17 zimbri au fost aduşi în România, în luna mai, din mai multe rezervaţii din Europa

”E o boală transmisă de nişte musculiţe foarte mici, care muşcă animalele şi care, probabil, s-au înmulţit în urma ploilor, alternate cu călduri mari în zonă. Acum trebuie să tratăm ceilalţi zimbri. Ne gândim să le aplicăm tratament cu antibiotic, prin împuşcare cu seringi cu substanţă”, a spus Radu Tătaru, purtătorul de cuvânt al DSV Caraş Severin. ONG-ul care s-a ocupat de transportul şi aclimatizarea celor 17 zimbri susţine însă că moartea animalelor a fost cauzată de schimbarea de anotimp şi umiditatea sporită, care le-a scăzut imunitatea. Ei spun că perioada de trecere între anotimpuri le-a solicitat suplimentar organismul. Analizele au fost trimise la Bucureşti, pentru confirmarea oficială. În primăvară, un nou grup de zimbri va fi adus în Munţii Ţarcu.

Zeci de bizoni, otrăviţi cu Furadan

Alertă şi la o fermă din Bihor! Zeci de bizoni au murit în ultimele săptămâni. Specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare au stabilit că a fost vorba despre otrăvire, după ce poliţiştii au descoperit două butoaie cu Furadan, în comuna Avram Iancu, la doar câţiva kilometri de ferma de animale.Furadanul este un insecticid foarte toxic, fiind interzis în România din 2008. “Au început să moară în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Nu este vorba despre o boală contagiosă, ci despre o moarte sporadică”, a spus Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Click! Spune

Maladia ”limbii albastre” s-a răspândit rapid. Primul caz a fost în 22 august, în județul Buzău. La 1 octombrie, erau confirmate focare în 158 de localități din 23 de județe, cu 935 de animale bolnave. Până acum, au murit 212 de vite. “Boala limbii albastre” e produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte, nu și prin contact direct între animale. Carnea și laptele vitelor bolnave nu pun în pericol sănătatea omului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa din care se auzeau zgomotele jpg
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net