VIDEO Agonia unei paciente tratată de Covid-19 la Spitalul Militar ROL 2: "Boala evoluază nu în ore, ci în secunde"

Ultima actualizare:
La inaugurare, Iohannis, Arafat și Orban au făcut cunoștință cu Escu și Amelia
La inaugurare, Iohannis, Arafat și Orban au făcut cunoștință cu Escu și Amelia

De la agonie la sperață. O pacientă tratată de coronavirus la Spitalul Militar ROL 2 din Otopeni a povestit momentele îngrozitoare prin care a trecut de când s-a infectat cu noul coronavirus. A ajuns la spital în stare gravă și a fost îngrijită de medici, iar acum se simte bine. Mărturia a fost postată pe pagina de Facebook a Spitalului Militar ”Carol Davila” din Capitală.

Femeia este internată în secția ATI a Campusului medical militar ROL 2. În acest spital suport s-au vindecat deja mai mulți pacienți de coronavirus.

De pe patul de spital, pacienta îi îndeamnă pe oameni să fie foarte atenți, să se protejeze, pentru că ceea ce trăiește un bolnav de Covid-19 este greu de imaginat. Ea spune că este norocoasă că a ajuns să fie tratată la Spitalul ROL 2. Experiența a fost povestită și postată pe pagina de Facebook a Spitalului Militar ”Carol Davila” din Capitală.

"Mi-a fost foarte rău. Simptomele au evoluat nu în ore, ci în minute, în secunde. Am venit cu moralul la pământ și acești oameni au fost toată noaptea alături de mine, întrebându-mă, încurajându-mă, ridicându-mi moralul pentru a fi bine. Această boală este foarte grea. Oamenii trebuie să fie foarte atenți în a se proteja, a se feri, a avea grijă, a crede ceea ce se spune pentru că este adevărat. La unele persoane se manifestă mai rău, cum s-a manifestat la mine, la alte persoane se manifestă un pic mai blând. Toată lume îmi spunea” Nu ceda!”, iar eu nu am cedat niciodată, dar am simțit că nu mai pot”,  a povestit pacienta cu Covid-19.

Femeia a fost diagnosticată acum 15 zile. Nu s-a simțit foarte rău de la bun început, dar în momentul în care starea sănătății s-a înrăutățit, a fost dramatic.


    Pacienta se simte binefoto: captura Facebook Spitalul Militar Central
Pacienta se simte binefoto: captura Facebook Spitalul Militar Central

”Femeia a făcut o formă de boală moderat-severă”, spune dr. Narcis Tănase, medic primar ATI, coordonatorul nucleului 1. Acum se simte bine. Pare că a trecut peste ce a fost mai rău.

A fost monitorizată în permanență de personalul medical.

 „Noi avem în permanență un asistent în zona roșie care verifică în permanență funcțiile vitale. Lăsând la o parte că toate semnele vitale le vedem pe stația centrală, avem informații în permanență, în fiecare secundă despre pacient.”, spune Adrian Tuță - medic specialist ATI.

Pacienta nu îi vede pe medici. Numele lor sunt scrise cu markerul pe combinezoane. Dar vede în ochii lor cât de gravă sau bună este situațiea ei.

„Abia așteptăm afară să ne vedem. Adică, noi o vedem, să ne vadă și dânsa pe noi.”, spune asistenta medicală Florentina Ciobanu.

Pacienta se simte bine
Pacienta se simte bine

Femeia este internată în secția ATI a ROL 2, unul dintre cele mai mari spitale suport. 

Spitalul ROL2, construit în două săptămâni

Spitalul ROL 2 Ana Aslan este constuit din corturi medicale și containere în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni Armata l-a ridicat într-o săptămână un spital mobil în. ROL 2 este dotat cu  unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare și o Secţie funcțională ATI cu 24 de paturi şi toate dotările necesare. În fiecare salon există câte un aparat pentru sterilizarea şi purificarea aerului. Spitalul ROL 2  Este condus de comandantul Spitalului Militar Central, general-maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu. Secţia de Boli Infecţioane şi Unitatea de Primiri Urgenţe funcţionează deja din 18 aprilie, când au fost aduși 7 pacienți. Șase au fost externați deja. Tot aici funcţionează și o tabără cu peste 130 de spaţii de cazare destinată formelor uşoare şi medii pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19.

Acesta nu este însă singurul spital de suport pentru tratarea pacienților bolnavi de Covid-19. Deja, spitale modulare din București,  Otopeni, Arad, Constanța și Timișoara tratează sau urmează să trateze sute de bolnavi de Covid-19. Unele au și secții de Terapie Intensivă și locuri de cazare pentru medici, iar dotările sunt de ultimă generație.

Pacienți întâmpinați de roboți

Un spital modular de suport pentru bolnavii de Covid-19 a fost ridicat în București de la zero, în doar 19 zile. Un uriaș depozit gol de 7.500 de metri pătrați din Bucureștii noi este acum o unitate medicală cu toate capabilitățile, pregătită să primească 350 de pacienți, cu forme ușoare de coronavirus. De ei se vor ocupa medici de la Institutul Matei Balș, și de la Departamentul pentru Situații de Urgență ajutați de patru roboți. Escu este robotul care se ocupă de întâmpinarea și ghidarea pacienților în spital în zona recepție. Un alt robot, UVD va avea rol de dezinfecţie cu lumină ultravioletă. De alttel, el a dezinfectat întreaga hală de 7.500 de metri pătrați, în doar trei ore. Amelia, robotul care aduce mâncarea la pat. Înaintea perioadei de pandemie, acest robot era utilizat și în unele restaurante din Ungaria. Elena răspunde la întrebări. Acest robot se va plimba printre paturi şi are o aplicație cu ecran tactil, cu ajutorul căruia pacientul poate afla informația de care are nevoie.

Pacienta a ajuns aici în stare gravă dar s-a făcut bine
Pacienta a ajuns aici în stare gravă dar s-a făcut bine

Spital de campanie la Arad

La Arad e gata încă un spital de campanie pentru pacienți infectați cu Covid. A fost amenajat în Centrul expozițional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad și va putea trata peste 200 de bolnavi. Au fost aduse și peste 20 de containere, care vor servi drept vestiare, grupuri sanitare și zonă de decontaminare. Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se va ocupa de asigurarea aparaturii și a cadrelor medicale.  Pentru a acoperi necesarul de personal, se vor mai face angajări chiar daca vor lucra aici inclusiv medici de familie şi specialişti din ambulatoriul Spitalului Judeţean Arad.

Spital militar, pe stadionul CFR din Timișoara

Și Spitalul militar de campanie din incinta stadionului CFR din Timișoara a fost deja instalat. Va avea aproximativ 50 de locuri de cazare pentru pacienţi şi cu paturi pentru ATI. Aici se vor trata în special, cazurile uşoare şi medii de COVID-19 din toată regiunea de vest a țării. Formațiunea medicală va funcționa ca secție de boli infecțioase a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din Timișoara, pentru tratarea cazurilor uşoare și medii de infectare cu virusul SARS-CoV-2. 

Spitalul de campanie de la Constanța, gata în scurt timp

Și spitalul de campanie de la Constanța destinat tratării pacienților infectați cu noul coronavirus va deveni funcţional în scurt timp. A fost ridicată tabăra de carantinare și a fost adusă cea mai mare parte din aparatură. Pe stadionul de fotbal din portul Constanța s-au ridicat zeci de corturi dotate cu aparatură medicală pentru tratarea pacienților infectați cu noul virus. Acestea vor funcționa ca secție exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase, aflat în apropiere.

În Romania, urmează să se mai ridice și alte spitale de campanie. Unul va fi amplasat în curtea Spitalului Elias, Un altul va fi la Iași și va fi construit de o firmă din Turcia, iar un altul la Bacău.

Citește și: 

Aici vor fi salvaţi bolnavii de COVID-19!

”A rămas fără plămâni în spitalul unde lucrează fiica sa”. Povestea dramatică a doctoriței din Brad care a murit din cauza Covid-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net