Cristina Neagu a suferit a treia accidentare gravă din carieră
Lider al naționalei feminine de handbal, Cristina Neagu a suferit o ruptură a ligamentului încrucișat anterior în meciul cu Ungaria (29-31) și va absenta circa șase luni
România s-a calificat în semifinalele Campionatului European din Franța, însă a pierdut-o pe Cristina Neagu (30 de ani), care a suferit, miercuri seara, a treia accidentare gravă din carieră.
Declarată cea mai valoroasă handbalistă din lume în 2010, 2015 și 2016, bucureșteanca n-a fost ocolit de ghinioane în cariera sa de sportivă profesionistă. Pe lângă contuziile ”firești” acestui sport, în iunie 2011, pe când evolua la Oltchim Rm. Vâlcea, ea a suferit o intervenție chirurgicală la umărul drept, fiind nevoită să ia o pauză de un an și șapte luni. Recuperarea s-a făcut greu și fiindcă Neagu amânase operația, jucând câțiva ani cu dureri... Revenită pe teren în toamna lui 2012, Cristina avea să cunoască un nou moment dificil în ianuarie 2013, când, în timpul unui antrenament, a suferit o ruptură a ligamentului încrușișat de la genunchiul stâng... A urmat o nouă operație și o altă pauză. Și a disputat primul meci abia în octombrie 2013, pentru Buducnost, echipa la care se transferase după desființarea Oltchimului.
E victima suprasolicitării
Produsă în minutul 52 al meciului cu Ungaria, accidentarea Cristinei are mai multe explicații. În primul rând, a existat un contact cu o adversară: în timp ce pendula pe semicerc, în zona de 9 metri, jucătoarea noastră a fost contrată de unguroaica Szimonetta Planeta. Dincolo de acea intervenție, care n-a fost una dură, Neagu a plătit scump efortul depus la această ediție a Campionatului European, unde a jucat 335 de minute din 360 posibile! Fiind depășită la acest capitol doar de Radicevic (Muntenegru / 347 minute) și de Jensen (Danemarca / 340) dintre jucătoarele de camp. Așadar, a existat și o suprasolicitare a sa. În plus, dornică să câștige fiecare meci, Cristina și-a asumat excesiv și rolul de finalizatoare a atacurilor noastre în condițiile în care colegele sale ezitau să arunce la poartă… Așa se explică faptul că a dat 44 de goluri din 82 de aruncări, implicit procentajul ei mai slab (54%). Prin comparație, cealaltă golgheteră a României, Eliza Buceschi, a marcat 40 de goluri din 50 de aruncări (80%). În concluzie, Neagu a suferit această accidentare urâtă pe fondul oboselii acumulate, risipei de efort făcute atât la națională, cât și la echipa de club, CSM București. Deloc întâmplător, la finalul disputei, Kim Rassmusen, antrenorul Ungariei, a criticat programul încărcat din handbalul european: ”Murim unul câte unul dacă EHF nu face nimic să protejeze jucătoarele!”, a declarat acesta.
Bazaliu, chemată pentru semifinala cu Rusia Accidentarea lui Neagu a determinat staff-ul tehnic să o cheme de urgență, din țară, pe Bianca Bazaliu. Legitimată la CSM București, jucătoarea originară din Slatina are ocazia de a suplini absența Cristinei în semifinala cu Rusia, programată astăzi, la ora 18.30 (în direct la TVR1 și TVR HD). Campioană mondială de junioare în 2014, inclusă în echipa tip a competiției, Bazaliu a făcut parte din echipa secundă a României care a câștigat (25-24) disputa cu elevele lui Evgheni Trefilov la Trofeul Carpați, acum trei săptămâni. Atunci interul stânga a marcat 4 goluri în poarta Rusiei. Cealaltă semifinală, Franța – Olanda, este programată tot astăzi, la ora 22.00, în timp ce duminică se vor disputa meciul pentru locurile 3-4 (15.00) și finala (18.30).
Ce este ligamentul încrucișat anterior
Ligamentul încrucişat anterior se află în zona centrală a genunchiului, împreună cu ligamentul încrucişat posterior. Aceste ligamente sunt fixate pe femur şi tibie, formând o structură încrucişată în genunchi, una care împiedică deplasarea oaselor, înainte sau înapoi. Ligamentul încrucișat anterior cedează îndeosebi în activitățile sportive, de performanță. Entorsa, întinderea sau ruperea lui este cauzată de excesul de pivotare sau de răsucire a genunchiului. În multe cazuri, vătămarea ligamentului încrucișat anterior se produce cu afectarea meniscului sau a altor ligamente din genunchi.
Râmâne alături de echipa României
La puțin timp după ce s-a aflat rezultatul RMN-ului, Cristina Neagu a postat un mesaj pe contul ei de Instagram: "Dragilor, vă mulţumesc pentru mesaje şi susţinere! Din păcate, veştile nu sunt deloc bune. De ce mă temeam, nu am scăpat: ruptură de ligament încrucişat anterior. Mă încearcă multe gânduri şi sentimente, dar tot ce pot să fac e să merg înainte. Rămân alături de fete până la final şi visul meu continuă prin ele". Nu este pentru prima dată când România va evolua fără Neagu la o competiție oficială. S-a mai întâmplat în decembrie 2011, când naționala a ocupat locul 13 la CM din Brazilia.