Avem naţională cameleon. Ungaria - România, meci de foc

Ultima actualizare:
La meciul de pe  Arena Naţională  au fost incidente  între fani
La meciul de pe Arena Naţională au fost incidente între fani

În doi ani şi jumătate, naţionala s-a schimbat din temelii, ca un cameleon. Pe lângă faptul că avem un nou selecţioner, tricolorii sunt afectaţi şi de lipsa de continuitate din cadrul lotului. Dovadă e poza cu cei 11 titulari din meciul Ungaria – România (2-2), disputat la 22 martie 2013.

România e aproape calificată la Euro 2016, dar nu reuşeşte de ani buni să-şi cristalizeze o echipă de bază, sudată, aşa cum se întâmpla pe vremea „Generaţiei de Aur”. Acum, titularii se schimbă de la meci la meci, modificările în formaţia de start fiind uneori radicale. Înaintea întâlnirii cu Ungaria de mâine, cel mai bun exemplu e 11-le trimis în teren de Victor Piţurcă la ultima vizită la Budapesta.

Printre “tricolorii” care au început în 2013 disputa cu maghiarii regăsim fotbalişti ieşiţi ulterior din circuitul naţionalei, vezi cazurile lui Adrian Mutu şi Ştefan Radu. Pentru ambii, egalul cu Ungaria (2-2) e de pus în ramă, acea partidă fiind ultima în care au reprezentat România din postura de titulari. Îi avem apoi pe Gabi Tamaş şi pe Gicu Grozav, doi jucători care şi-au bătut joc de talentul de care au avut parte.

De asemenea, faţă de confruntarea cu ungurii din urmă cu doi ani şi jumătate, vor lipsi accidentaţii Bogdan Stancu şi Alex Bourceanu. Pe viitor, doar primul mai poate emite însă pretenţii la naţională. În ceea ce-i priveşte pe Dorin Goian şi Mihai Pintilii, ei au fost titulari în martie 2013, dar au şanse minime să fie şi mâine. Trăgând linie, vom avea cel mai probabil doar trei supravieţuitori din 11-le de start menţionat mai sus. Este vorba de portarul Tătăruşanu, de fundaşul Vlad Chiricheş şi de mijlocaşul Gabi Torje.

Goian a ratat poza în 2013

Înaintea meciului cu Ungaria din preliminariile CM 2014, România a făcut tradiţionala fotografie de start în numai 10 jucători! Absent a fost fundaşul Dorin Goian, ocupat în acel moment cu alte treburi. „M-am dus la banca de rezerve să beau apă. Când m-am întors, ei deja făcuseră poza”, a explicat „Goe”.

Ultraşii români, ca la război la Budapesta


    La meciul de pe  Arena Naţională  au fost incidente  între fani
La meciul de pe Arena Naţională au fost incidente între fani

“Toți în galben”, acesta este sloganul pe care românii îl vor adopta la meciurile naționalei.  Ultrașii care vor merge la Budapesta şi-au confecţionat însă tricouri negre, cu mesaje jignitoare la adresa adversarilor. Alți fani doresc să acopere arena cu abţibilde ce amintesc de intrarea armatei române în capitala Ungariei. Rivalitatea fotbalistică dintre noi şi maghiari a fost amplificată şi de ultimele întâlniri. Iniţiativa de acum e ca un răspuns la acţiunea din 2013 a ungurilor, când s-au prezentat la Bucureşti cu tricouri pe care scria că au ajuns în „Tărâmul Ţiganilor”.

Partida de vineri seară (4 septembrie) se va juca cu casa închisă, iar atmosfera se anunţă una ostilă „tricolorilor”. Susţinătorii maghiari au arătat de-a lungul timpului o atitudine agresivă, iar exemplele sunt clare. Acum doi ani au postat pe reţelele de socializare mesaje rasiste, unele îndemnând chiar la crimă, iar pe Arena Naţională s-au prezentat cu tricouri pe care scria „Gypsy Land” (n.r. - Tărâmul Ţiganilor), alături de numele Bucureşti şi data partidei. Mai mult, la intonarea imnului nostru s-au întors cu spatele şi au huiduit. Astfel, ultraşii „tricolorilor” au găsit ocazia de a răspunde. Dintre cei 1100 de inşi care şi-au anunţat prezenţa pe arena din Budapesta, unele grupuri vor purta îmbrăcăminte pe care se va citi „F..k Hungary”, literele G, A şi Y fiind evidenţiate (n.r. – compun cuvântul ce în engleză înseamnă homosexual), iar imaginea prezintă trei oameni ce se ”uşurează” pe steagul Ungariei. Alţii vor alege o altă formă de răzbunare pentru incidentele din trecut şi vor să lipească mai multe abţibilde în interiorul şi în împrejurimile stadionului.

Pe „stickere” e prezentat Parlamentul din Budapesta peste care e aplicat textul „Zonă de ocupaţie română”, totul fiind încadrat în culorile steagului nostru. Aluzia e la evenimentele din 1919, când armata română a intrat în capitala Ungariei pentru a detrona guvernul lui Bela Kun, conducere ce contesta unirea Transilvaniei cu România. Atenţie, însă, astfel de acţiuni pot face ca echipa naţională să fie sancţionată drastic de către UEFA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Diana în 1983, Foto Getty jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dorinel Munteanu (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
LeBron James (EPA) jpg
Ludek Miklosko (EPA) jpg
Mohamed Salah (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
ianis hagi profimedia webp
Diana Bulimar (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net