Ce jucători am avut în Liga 1!
Orice fotbalist care joacă în campionatul nostru visează să plece într-o ligă tare din vestul Europei, parcurgerea acestui drum în sens invers neavând nicio logică. Totuşi, au mai existat şi excepţii, iar ultima e de-a dreptul de neînţeles având în vedere că Liga 1 e departe de bunăstarea de acum 10 ani.
Victor Obinna a luat titlul cu Inter sub comanda lui Jose Mourinho şi s-a schimbat în acelaşi vestiar cu Zlatan Ibrahimovic, dar a avut apoi o cădere. A plecat la Lokomotiv Moscova, s-a întors în Serie A, la Chievo, şi apoi a ajuns în Bundesliga, la Darmstadt. Nigerianul era gata să mai facă un pas înapoi, spre Dinamo Bucureşti. Lucrurile nu s-au concretizat, dar e bine să ne aducem aminte şi de alţi jucători cu şcoli grele prin străinătate cărora nu le-a căzut rangul prin venirea în Liga 1. Mulţi dintre ei nu şi-au lăsat prea mult amprenta, alţii chiar n-au făcut mulţi purici, dar simpla lor prezenţă a crescut imaginea fotbalului românesc. Punându-i în teren într-un sistem 4-4-2, la modă în Europa în acest moment, Click! a alcătuit şi un prim 11 ideal al acestor importuri ciudate.
Portarul cu cel mai bun CV care a ajuns în România e de departe canadianul Lars Hirschfeld, care până să semneze cu CFR a jucat la Tottenham, Leicester şi Rosemborg, în Norvegia ieşind chiar campion. În apărare, Dinamo a avut doi jucători trecuţi pe la cele mai tari cluburi din Spania. Samuel Okunowo a stat doi ani la Barcelona, înainte de aventura în Ştefan cel Mare, iar Julio Cesar a bifat trei sezoane la Real Madrid şi câte unul la AC Milan, Benfica şi Real Sociedad. Şi Rapid a dat o astfel de lovitură, Glauber Berti având un sezon la Manchester City până la escala sa în Giuleşti. Nu în ultimul rând, Geraldo Alves, încă la Astra Giurgiu, este creaţia Benficăi Lisabona.
La mijlocul terenului avem alţi patru grei. Joao Paulo Andrade, fost la FC Porto, a semnat cu Rapid, dar fără să stea prea mult în Grant, la fel şi ca Filipe Teixeira, cu CV-ul plin de echipe ca PSG şi West Bromwich. Nu trebuie să uităm nici de Roberto de Zerbi, adus de CFR Cluj după ce a trecut pe la AC Milan şi Napoli. Tot la mijloc îl avem şi pe Houssine Kharja, fotbalistul adus de Steaua, după ce a trecut pe la Genoa şi Inter Milano.
Nici la capitolul atacanţi n-am stat rău. Piovaccari a fost la Steaua după ce a îmbrăcat tricoul Interului, Adailton a făcut senzaţie la Vaslui, deşi PSG, Parma şi Genoa îl secaseră de puteri.
Această super-echipă are şi un antrenor pe măsură: Lopez Caro, cel care a antrenat în porumbul de la Vaslui după ce îi pregătise la Real Madrid pe Beckham, Zidane, Ronaldo şi Raul.