Liga I a devenit ligă africană
Campionatul intern n-a dat încredere tinerilor români nici în cea mai grea perioadă financiară din istoria lui. Conducătorii n-au învăţat nimic din greşelile trecutului, interesele pe comisioane au rămas la fel de mari, iar cluburile doar s-au adaptat. De la brazilieni şi portughezi s-a trecut la africani, mână de lucru tot străină, dar ceva mai ieftină.
Steaua şi Dinamo au dat tonul la această schimbare de culoare a Ligii I. După transferul şi debutul marocanului Kharja, campioana a ajuns la şase jucători africani în lot. Sub comanda lui Mirel Rădoi erau deja căpitanul din Capul Verde, Varela, ghanezul Suley Muniru, algerienii Tahar Aymen şi Jugurtha Hamroun, precum şi ivorianul Gregory Tade. Apoi, Dinamo nu s-a lăsat nici ea mai prejos. Mircea Rednic, recunoscut pentru înclinaţia sa spre jucătorii de culoare, care îl urmează ca propria umbră peste tot unde merge, a recolonizat Ştefan cel Mare. Camerunezii Antonio Ghomsi, Collins Fai, Marcel Essombe şi Patrice Feussi, precum şi ivorianul Harlem Gnohere au venit cu toţii sub comanda „Puriului” şi reprezintă jumătate din primul 11 al câinilor.
Varela e cel mai scump african din Liga I
Provincia n-a avut nici ea mai multe reţineri în a-şi colora echipa. Târgu Mureş îi are în lot pe senegalezul Ousmane N’Doye, angolezul Luis Pedro şi marocanul Mohamed Talibe. CS U Craiova îi plăteşte pe ivorianul Stephane Acka şi pe jucătorii din Capul Verde, Kay şi Nuno Rocha. Petrolul speră să evite retrogradarea cu marocanul Abdellah Zoubir, nigerianul Toto Tamuz şi tunisianul Sofien Moussa, iar CFR Cluj punctează cu camerunezul Steve Beleck. Pe ţări, cei mai mulţi vin din Camerun, nu mai puţini de şapte, Coasta de Fildeş, cinci şi Maroc, patru.
Cel mai de departe vine angolezul lui ASA, Luis Pedro, care a străbătut 11.000 de kilometri ca să joace în Liga I, restul de 28 fiind din ţări situate în centrul şi nordul Africii. Valoric, cel mai scump dintre ei e căpitanul din Capul Verde al Stelei, Fernando Varela, care costă 3,5 milioane de euro, urmat în top de colegul său de echipă, ivoriano-francezul Gregory Tade, în ciuda perioadei proaste traversate de atacant. Interesant este faptul că doar câţiva din cei 30 de africani din campionatul nostru joacă pentru echipele lor naţionale, ceea ce spune destul de multe despre valoarea lor.
Avem 25 de vorbitori de portugheză
Faptul că vorbitorii de portugheză nu mai sunt majoritari în Liga I e demonstrat de cifre. În acest moment, în campionatul nostru sunt legitimaţi 14 portughezi şi 11 brazilieni, dintre care cei mai mulţi sunt comasaţi la CFR Cluj, Astra Giurgiu şi Pandurii Târgu Jiu. Ardelenii au rămas ultimul bastion al latinismului în competiţia noastră, având şase lusitani în echipă. E totuşi un progres dacă ne amintim că nu cu mult timp în urmă aveau dublu.