Arabii ne-au băgat în buzunare 17.000.000 €

Ultima actualizare:

    Mirel Rădoi. Stelistul a fost transferat pentru o sumă record, de 6 milioane de eurosportpictures.eu
Mirel Rădoi. Stelistul a fost transferat pentru o sumă record, de 6 milioane de eurosportpictures.eu

Constantin Budescu ar fi trebuit să fie ultimul exod românesc în ţările arabe. Fostul mijlocaş al Astrei urma să plece în schimbul a 1,1 milioane de euro în Qatar, bani ce ar fi salvat pe Astra. Înţelegerea se pare că a căzut chiar la semnarea actelor, jucătorul cerând mai mulţi bani. Chiar şi aşa, de-a lungul timpului, echipele finanţate de giganţii petrolului arab au reprezentat cel mai important investitor în bunăstarea fotbalului românesc. Iată cele mai mari infuzii de capital arab în echipele noastre.

Cel mai scump dintre toţi românii ajunşi în Deşert a fost, de departe, Mirel Rădoi. Acesta a fost vândut de Steaua la Al Hillal Riadh, în 2008, pentru fabuloasa sumă de şase milioane de euro. În acel moment era cel mai scump transfer din istoria Ligii I şi a rămas aşa până la plecarea lui Vlad Chiricheş la Tottenham. Un rol foarte important în acea tranzacţie a avut-o Cosmin Olăroiu, antrenorul arabilor de la acea vreme, bun prieten cu patronul Stelei, Gigi Becali. 

Apoi, Vasluiul lui Adrian Porumboiu a încasat potul cel mare cu puţin timp înainte să se desfiinţeze. Nu mai puţin de trei milioane de euro au trimis în ţară în schimbul lui Wesley aceiaşi şeici saudiţi care îl cumpăraseră şi pe Rădoi. Urmează în top vânzarea lui Claudiu Keşeru la Al-Gharafa, pentru care roş-albaştrii au încasat de la qatarezi 2,7 milioane de euro. Tot Steaua e cea care i-a ruinat pe patronii lui Al Hillal, care la garanţia lui Laurenţiu Reghecampf au mai oferit două milioane de euro şi pe Mihai Pintilii, dat afară după numai şase luni. 

Steaua a beneficiat cel mai mult  

Nici „ciupelile” nu sunt deloc de neglijat. Al Ittihad a plătit Stelei aproape un milion de euro ca să-i lase puţin mai devreme în Arabia Saudită pe Lukas Szukala şi pe Lucian Sânmărtean, iar Federaţia Română de Fotbal a încasat şi ea 400.000 de euro de la Victor Piţurcă, clauza pentru că i s-a permis să plece de la naţională înainte de finalul contractului. 

Puţin mai în spate, deschizători de drumuri, avem alţi doi jucători cu nume de care puţini îşi mai aduc aminte că au jucat la arabi. Ovidiu Petre a plecat însă în 2010 de la Steaua la Al Nasr pentru 1,1 milioane de euro, un adevărat câştig de loterie în acea vreme. Românii i-au păcălit pe arabi chiar şi cu „toporarul” Dorel Stoica. 

Acesta a fost vândut o dată de Universitatea Craiova la saudiţii de la Al-Ettifaq, pentru 650.000 de euro, iar apoi de Dinamo la Al Shorta, din Siria vremurilor când încă mai punea preţ pe fotbal, nu pe atentate teroriste şi genocid. 

Din această enumerare, vizibilă mai bine din tabelul alăturat, se observă că cea mai mare beneficiară a acestor exporturi arabe en-gros a fost Steaua, dar nici Vasluiul nu se poate plânge că a pierdut din afacerile cu şeicii. E de aşteptat ca şi pe viitor plecările spre acea zonă să continue.

Wesley. Atacantul celor  de la FC Vaslui  a plecat pe  3 milioane de euro  la Al Hilal
Wesley. Atacantul celor de la FC Vaslui a plecat pe 3 milioane de euro la Al Hilal

Au început să ne ia şi antrenorii

Migraţia de jucători dinspre România spre ţările de la Golful Persic nu doar că nu se vor opri, dar se anunţă în continuare ca fiind o mană cerească pentru cluburile din Liga I. Mulţumiţi probabil de randamentul românilor, arabii lucrează în ultimul timp tot mai mult şi cu antrenori români. În acest moment îi avem în zonă pe Cosmin Olăroiu, la Al Ahli Dubai şi pe Victor Piţurcă, la Al Ittihad. Până nu demult au câştigat însă un ban arăbesc Ladislau Boloni, Liviu Ciubotariu, Laurenţiu Reghecampf şi Dan Petrescu.

Jucătorii cumpăraţi de arabi din Liga I în ultimii ani

Nume    De la    La    Sumă

  • Lukas Szukala    Steaua    Al Ittihad    550.000
  • Lucian Sânmărtean    Steaua    Al Ittihad    370.000
  • Claudiu Keşeru    Steaua    Al Gharafa    2,7 milioane
  • Mirel Rădoi    Steaua    Al Hilal    6 milioane
  • Wesley Lopes    Vaslui    Al Hilal    3 milioane
  • Mihai Pintilii    Steaua    Al Hilal    2 milioane
  • Ovidiu Petre    Steaua    Al Nasr    1.3 milioane
  • Cristian Dănălache     Urziceni    Al-Ettifaq    250.000
  • Dorel Stoica    „U” Craiova    Al-Ettifaq    650.000
  • Dorel Stoica    Dinamo    Al Shorta    180.000

Total:    17.000.000

*sume exprimate în euro

image
image
image
image
image
image
David Popovici (EPA) jpg
Valentin Mihăilă (Sportpictures) jpg
Romania la meciul cu Ucraina de la EURO 2024 (Sportpictures) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
David Popovici jpg
Kai Flathmann, sustinator al nationalei din Germania, lovit cu mingea de un jucator (Instagram) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net