Nouă legende din fotbal retrase în 2017. Doar patru au făcut-o în glorie
Kaka, ultimul nume de pământean dinaintea dinastiei Messi – Ronaldo care a câştigat Balonul de Aur, şi-a anunţat retragerea din tricoul americanilor de la Orlando City. Cu el s-au făcut nouă nume de “zei” ai sportului cu balonul rotund care s-au oprit la diferite vârste şi din diferite colţuri ale lumii.
Kaka a decis devreme să se întoarcă acasă, la Sao Paulo, dar n-a rezistat tentaţiei visului American. A dus cu el în Florida o Cupă Mondială, o Ligă a Campionilor, un Balon de Aur şi multe alte trofee cu care s-a sperat colonizarea fotbalului şi la Orlando. La 35 de ani n-a mai vrut să încurce pe nimeni şi a spus STOP.
Andreea Pirlo a avut ceva mai multă răbdare, dar a ajuns tot acolo, puţin mai în nord. La 38 de ani, fostul mijlocaş al lui Inter, Milan şi Juventus, aruncat de italieni pentru că îmbătrânise, se simte secat de motivaţie şi new-yorkezii nu i-au mai prelungit contractul. Jucătorul trecut şi prin mâinile lui Mircea Lucescu nu are însă ce să regrete: 6 titluri în Serie A, două Ligi ale Campionilor, un Campionat Mondial şi multe alte competiţii mai mici îi stau în vitrină, iar bătrâneţea îi va fi uşoară.
Xavi şi Lampard sunt alţi doi fotbalişti parcă cu destine identice. Mari simboluri la Barcelona şi Chelsea, aceştia şi-ar fi dorit să-şi încheie carierele pe Camp Nou, respectiv Stamford Bridge, dar nu li s-a permis de către nişte antrenori cinici şi fără scrupule. Aceştia sunt Pep Guardiola şi Jose Mourinho, care la 35, respective 37 de ani, i-au considerat prea bătrâni pentru Europa. Astfel, spaniolul s-a dus la arabi şi s-a retras din tricoul qatarezilor de la Al Sadd, iar englezul a mers tot în SUA, unde a fost coleg cu Pirlo la New York City FC.
Mult mai mult noroc au avut Gianluigi Buffon şi Francesco Totti care au fost respectaţi de Juventus şi AS Roma până la final. Portarul a stat 16 ani la Torino nederanjat de nimeni, iar mijlocaşul a reuşit să-şi încheie cariera acolo unde a început-o, la Roma, deşi în ultimii ani câţiva antrenori au vrut să cam scape de el. Ambii vor rămâne în legendă ca simboluri ale celor două cluburi italiene şi fotbalişti care au prins 40 de ani pe teren.
Dik Kuyt nu e vreun Van Basten al fotbalului olandez, dar are un argint şi un bronz cu batavii la Campionatele Mondiale din 2010 şi 2014. Asta îl face dacă nu o emblemă, măcar un jucător de regretat de către familia lui Feyenoord Roterdam, mai ales pentru că n-a avut odihnă până când nu i-a făcut anul trecut campioni, furând după mulţi ani puterea din mâinile lui Ajax şi PSV. Kuyt a mai jucat în carieră pentru Liverpool şi Fenerbahce şi a spus stop la 37 de ani.
Bayern Munchen a pierdut în vară doi jucători de mare valoare, Xabi Alonso şi Fillip Lahm. Aceştia nu erau prea bătrâni, dar după atâtea succese presărate şi de accidentări au vrut să se mai ocupe şi de ei. Asftel, la 36, respectiv 34 de ani, cât avea neamţul, Xabi şi Fillip l-au lăsat pe Ancelotti cu fundul în baltă. Alonso şi Lahm au lăsat însă în urmă câte o Cupă Mondială şi multe alte trofee interne câştigate împreună cu Bayern, iar în cazul ibericului şi cu Liverpool şi Real Madrid.