Oli intră în malaxorul de antrenori din China. Ce antrenori de top au eşuat
Cosmin Olăroiu debutează duminică în prima ligă chineză, un campionat care a făcut multe victime celebre printre tehnicienii de top.
După un deceniu petrecut în spaţiul arab, Olăroiu o ia de la zero în China. Românul trebuie să obţină rezultate într-un spaţiu riscant, unde numele nu e de-ajuns pentru a confirma pe banca tehnică.
Cosmin Olăroiu va debuta duminică după-amiază la cârma echipei Jiangsu Suning, într-un meci pe teren propriu cu Tianjin Teda. Campionatul Chinei e abia la început (au trecut doar trei etape), astfel că antrenorul român de 48 de ani nu e apăsat de îndeplinirea rapidă a unui obiectiv. Din păcate, Oli intră direct în focuri cu meciurile oficiale, fără să aibă la dispoziţie o perioadă de pregătire, în care să-şi pună amprenta pe stilul de joc al grupării din oraşul Nanjing. De asemenea, Olăroiu trebuie să fie foarte vigilent, asta pentru că Superliga chineză e renumită pentru capcanele în care au picat în ultimii ani mulţi antrenori de valoare. Lista tehnicienilor „repetenţi” la testul de chineză e una impresionantă:
*Fabio Capello. Italianul care a strălucit la conducerea lui AC Milan, Real Madrid şi Juventus e chiar cel care i-a făcut loc lui Olăroiu la Jiangsu Suning. Fostul selecţioner al Angliei şi al Rusiei n-a rezistat decât jumătate de an, fiind demis ca urmare a unor neînţelegeri cu conducerea clubului privind politica de transferuri.
*Andre Villas-Boas. Portughezul comparat cu Jose Mourinho şi-a făcut ucenicia la Porto, după care a confirmat în Anglia, la Chelsea şi Tottenham. Ajuns în China după două sezoane petrecute la Zenit, Villas-Boas a fost antrenor la Shanghai SIPG din noiembrie 2016 până în noiembrie 2017. Deşi a avut rezultate, iar echipa era pe locul doi, lusitanul a fost demis fără prea multe explicaţii, la o zi după ce îşi anunţase participarea la Raliul Dakar 2018.
*Felix Magath. Antrenorul cu trei titluri de campion în Bundesliga, două cu Bayern şi unul cu Wolfsburg, n-a fost destul de buni pentru chinezi. În 2016, Magath i-a salvat de la retrogradare pe cei de la Shandong Luneng, după care a terminat stagiunea 2017 pe locul şase. Consecinţa? Clubul a decis să-l trimită acasă pe reputatul antrenor german.
*Alberto Zaccheroni. Italianul a ajuns în ianuarie 2016 la Beijing Guoan cu un CV impresionant, el antrenând în carieră echipe precum AC Milan, Inter, Juventus, Lazio, dar şi naţionala Japoniei, în perioada 2010-2014. La Beijing, Zaccheroni a strâns nouă puncte în nouă etape şi a fost dat afară imediat.
*Radomir Antic. Fost antrenor la Real Madrid, Atletico Madrid şi FC Barcelona, sârbul s-a „stins” repede în China. Mai întâi şi-a încercat norocul în 2012, la Shandong Luneng, fiind demis în ciuda faptului că a dus echipa pe locul al doilea în clasament. În 2015, Antic a semnat cu Hebei Zhongji, dar de această dată a părăsit echipa din cauza rezultatelor proaste, după numai opt luni de mandat.
Petrescu şi Contra au eşuat şi ei:
Cosmin Contra, actualul selecţioner al tricolorilor, a fost primul antrenor român atras de investiţiile masive făcute în fotbalul chinez. Consacrat în Spania, la Getafe, „Guriţă” a acceptat la finalul lui 2014 o ofertă fabuloasă de la Guangzhou R&F, una dintre cele mai bogate cluburi din China la acea vreme. Rezultatele nu l-au ajutat deloc pe Contra, contractul său fiind reziliat după numai jumătate de an. În 2015, pentru o scurtă perioadă, ţara noastră avea doi antrenori în Superliga chineză, alături de Contra ajungând şi Dan Petrescu, „furat” de Jiangsu Suning (echipa condusă acum de Olăroiu) de la ASA Târgu Mureş. „Bursucul” Petrescu a luat un trofeu cu Jiangsu Suning, Cupa Chinei în 2015, dar asta nu l-a ajutat să-şi păstreze postul pentru prea multă vreme, fiind pus pe liber în vara lui 2016.