Povestea unui club ”uitat” din București. Metaloglobus, visul din Pantelimon!
Rapid, Sportul, FC Național și Rocar sunt echipele bucureștene care au dispărut din fotbalul profesionist. Unele au dispărut chiar de tot. În curând, Capitala poate avea însă noi derby-uri. După Juventus Colentina, aproape promovată în Liga I, o altă echipă visează la duelurile cu Steaua și Dinamo.
"Pantelimonu' petrece toată noaptea!" Așa suna hitul lansat de BUG Mafia în 2006. Acum, un club de fotbal vrea să facă Pantelimonul la fel de cunoscut. Patronul este un om de afaceri din Siria, antrenorul a jucat la echipa națională, iar vedeta echipei poate fi un fost stelist în vârstă de 38 de ani.
Metaloglobus domină autoritar seria 2 din cel de-al treilea eșalon. Este neînvinsă, a câștigat 14 din cele 17 meciuri și are 13 puncte avans față de locul secund! În Pantelimon, nu există insolvență și salarii restante, iar conducatorii țintesc sus. Metaloglobus este un proiect 100% privat și se poate lăuda că este singurul club bucureștean cu stadion propriu. "Acum 20 de ani, sau chiar mai bine, aici existau încă 7-8 cluburi. Sunt încă 7-8 terenuri care sunt lăsate în paragină. Să încercăm să punem pe picioare fotbalul măcar din această zonă a Bucureștiului, dacă nu cumva din tot Bucureștiul. Potențial uman există în zonă și am putea atrage copiii din toate cartierele apropiate ", spune președintele Marius Burcă. Pentru calitățile sale manageriale, șeful de la Metaloglobus a fost ales reprezentant al cluburilor din liga a III-a în Comitetul Executiv al FRF.
"După blocurile gri", antrenează Argeș Vintilă
Antrenorul ales este un fost portar al naționalei, care l-a ajutat pe Hagi să își construiască Viitorul. Bogdan Argeș Vintilă le-a mai pregătit pe Chiajna și Voluntari și a fost selecționer la lotul național sub 17 ani. În Pantelimon, pune însă și mai mult suflet: " Este zona unde am copilărit, unde am crescut. Sunt apropiat de Metalul, unde mi-am făcut junioratul. (...) Am fost atras de faptul că se vrea performanță. (...) În viitorul apropiat, din câte știu eu, se vor face mult mai multe investiții. Vom avea și un centru de fotbal, ceva care să se apropie de o academie”.
Gigel Coman, debut ca tehnician
La Metaloglobus, se lansează ca antrenor și un fost jucător al Stelei și al lui FC Național. Gigel Coman are 38 de ani, dar uită că e secund și încă se mai bagă la exerciții alături de fotbaliști. Conducerea clubului încearcă să-l convingă să mai joace. "Hehe, asta cu jucatul, doar așa, de plăcere. Nu știu dacă pot să mai fac sport de performanță, pentru că am o vârstă. Am venit la Metaloglobus pentru că eu am încredere că se va face un proiect frumos, mai ales că avem șansa să promovam în liga a 2-a”.
Proiect ambițios: o Academie de fotbal
De-a lungul timpului, Metaloglobus a produs de la gloanțe, până la jucării și lanterne. Un om de afaceri austriac a deschis fabrica în anul în care în Giulesti se înființa Rapidul, 1923. Și acum, tot un străin conduce clubul. Sirianul Imad Kassas este prieten cu Gigi Becali, cel care s-a declarat interesat să cumpere echipa din Pantelimon la începutul anului. Dacă totul decurge conform planului, cei doi vor fi însă rivali în 2019 în Liga I. " Vor fi doi pași. Primul pas, pentru liga a doua, vom moderniza ceea ce avem la momentul acesta. Iar proiectul este chiar pentru prima ligă, pentru că spațiul ne permite, dar trebuie să o luăm <<step by step>>. ", spune Marius Burcă.
Echipa de fotbal Metaloglobus există din 1956 și a făcut parte doar din ligile de amatori până în 2011. Cele mai bune performanțe sunt locul trei în Liga a 3-a, ocupat în 2013 și 2016.