Ripensia - «U» Cluj 2-1 / Singurul profesionist dintre amatori
Ripensia Timişoara, o echipă de liga a cincea, a produs surpriza 16-imilor Cupei României, învingând cu scorul de 2-1 prim-divizionara Universitatea Cluj. Eroul partidei a fost nigerianul Joseph Anagor, singurul fotbalist profesionist de la “Ripi”. El a marcat un eurogol, cu un şut de la 40 de metri. Unii au făcut comparaţii cu golul lui Hagi din meciul cu Columbia.
"Eu nu am văzut golul lui Hagi. Mi-au povestit colegii că am marcat ca el. În primele 20 de minute am văzut că portarul nu prea stă în poartă. Când am primit pasa de la un coleg, m-am uitat la portar şi l-am văzut ieşit. Parcă cineva de sus mi-a spus «hai, trage». Şi am tras. Îi mulţumesc lui Dumnezeu", a spus Joseph Anagor într-o română aproape perfectă. Are 21 de ani şi a venit din Nigeria în urmă cu doi ani. A visat să ajungă în Europa pentru a juca fotbal la nivel înalt. Vroia în campionatul Spaniei. Nu a ştiut însă că drumul prin România nu este cel mai bătătorit. A fost păcălit, umilit, neplătit...
"Ultima dată am jucat la Von FC, o echipă din divizia B. Echipa a retrogradat aşa că am plecat. Am venit în România cu gândul că ajung în Europa. Nu ştiam nimic despre această ţară", a povestit Joseph Anagor. În 2011 a ajuns la Muncitorul Reşiţa, dar a fost împrumutat la Caransebeş.
"A fost foarte greu pentru mine. Nu ştiam limba, nu eram adaptat cu viaţa de aici. În şase luni petrecute la Caransebeş nu am primit salariu decât pe o lună. Nu s-au ţinut de promisiune", a mai spus Anagor.
A ajuns în lotul echipei UnireaTârlungeni (din judeţul Braşov), care joacă în Liga a II-a. Nu a putut juca pentru că a avut probleme cu şederea în România. "Aşa am venit la Timişoara, la un prieten. El m-a sunat să mă prezint la un meci amical între Ripensia şi CSM Reşiţa. Am jucat la echipa din Reşiţa, am dat un gol şi mi s-a spus că mă vor suna. Nu m-au mai căutat", a mai spus Anagor.
Aşa se face că i-a rugat pe cei de la Ripensia să îi permită să facă alergări cu ei. "Mi-au plăcut conducătorii, antrenorul şi jucătorii. La primul meci din campionatul judeţean am dat gol", a afirmat nigerianul. După ce au eliminat UTA din Cupa României, a venit rândul unei echipe de Liga I, "U" Cluj. "A fost un meci foarte frumos. Noi am jucat şi pentru spectatori. Am ştiut să stăm bine înteren, exact cu ne-a spus antrenorul", ne-a mai spus Anagor, cel care visează la Liga Campionilor.
Bucuria timişorenilor pentru calificarea în optimile Cupei României
Ultimele meciuri din Cupa României au readus în atenţie un nume legendar din fotbalul românesc: Ripensia. În toamna anului 1928, la Timişoara se puneau bazele primului club profesionist de fotbal din România. În existenţa sa de două decenii (1928 - 1948), Ripensia a strâns patru titluri de campioană a României şi două Cupe ale României.
Clubul a dispărut de pe firmamentul fotbalului românesc în 1948, din cauza problemelor financiare şi a noii organizări comuniste din domeniul sportiv.În reînvierea echipei legendare sunt implicaţi şi urmaşi ai celor care au dus numele Ripensia pe culmi în anii '30 şi '40. În 2012, un grup de 19 membri fondatori au readus clubul la viaţă, preferând să înscrie Ripensia în campionatul municipal, deşi ar fi avut posibilitatea să cumpere un loc într-o ligă superioară.
A urmat imediat promovarea în Liga a 5-a şi câştigarea fazei judeţene a Cupei României, reuşită care a dat posibilitatea bănăţenilor să ajungă în acest sezon la meciuri cu echipe din primele două divizii.
Ripensia funcţionează pe baza unui sistem asociativ, inspirat din modelul „socios" existent la unele cluburi din occident, cum ar fi FC Barcelona sau Benfica Lisabona. Există deja peste 200 de astfel de membri care plătesc o cotizaţie de 120 de lei pe an. Suma strânsă, împreună cu contribuţiile micilor sponsori, asigură momentan fonduri mai mult decât suficiente pentru funcţionarea echipei în Liga a cincea.