Steaua, spre Ligă prin Macedonia
Confruntarea ar fi devenit nulă după o eventuală suspendare pentru corupţie, dar decizia n-a venit de la UEFA decât după încheierea acestei ediţii. Luând însă în calcul o hotărâre în favoarea Stelei, chiar şi după recursuri, trebuie să o facem astfel cunoscută publicului pe cea care vrea să bareze drumul trupei din Ghencea spre grupele Ligii. Vardar Skopje a fost a doua echipă cotată din ce putea întâlni Steaua în această fază. Cel mai puternic posibil adversar, Ludogoretz Razgrad, din Bulgaria, a fost evitat.
Astfel, pe 16 sau 17 iulie, pe Arena Naţională, roş-albaştrii o aşteaptă pe Vardar în partida tur. Deşi înfiinţată în acelaşi an ca şi Steaua, 1947, trupa din Skopje nu este la fel de titrată. Are doar şapte titluri în palmares şi cinci Cupe, plus încă două trofee când aparţinea de Iugoslavia, dar de care a fost deposedată după independenţa Macedoniei. Vardar nu este însă o necunoscută totală pentru români. În 1985, Dinamo era eliminată de trupa din Skopje în turul I al Cupei UEFA, după 2-1 la Bucureşti şi 0-1 în Macedonia.
În 2005, Vardar a fost însă eliminată de Rapidul lui Răzvan Lucescu cu 4-1 la general, în ceea ce avea să fie mai târziu pentru giuleşteni cel mai bun parcurs European din istoria clubului. Din punct de vedere al forţei lotului, Vardar este alcătuită în cea mai mare parte din jucători macedoneni, dar are şi patru străini, trei sârbi şi un spaniol. Trupa din fosta Iugoslavie are culorile lui AC Milan, roşu şi negru, şi financiar este susţinută de o firmă de securitate, o firmă de asigurări austriacă, un lanţ de magazine, plus o sponsorizare constantă de la Primăria Oraşului Skopje.
Returul dintrae Steaua şi Vardar Skopje se va juca la data de 22 sau 23 iulie, pe Philip II Arena, un stadion modern din capitala Macedoniei, care are o capacitate de 33.000 de locuri. Un avertisment pentru Steaua ar trebui să-l constituie dubla lui Vardar de anul trecut, cu Bate Borisov, din aceeaşi fază preliminară a Ligii Campionilor. Atunci, Vardar a condus cu 2-1 în Belarus, dar a pierdut cu 3-2, cu două goluri primite în minutele 90+2 şi 90+4. În retur a fost 0-0, iar dacă Vardar scăpa fără vreunul din aceste două goluri, era calificată mai departe. Bate Borisov s-a calificat însă în grupele Ligii Campionilor şi a rămas sezonul trecut ca fiind singura echipă care a bătut-o pe Bayern Munchen în senzaţionalul său sezon european.
Craiova a fost umilită de Pobeda Prilep
Disputele dintre echipele din România şi cele din Macedonia au fost în număr de cinci. În sezonul 98/99 al Cupei UEFA, Oţelul Galaţi a eliminat-o pe Sloga Jugomagnat cu un scor de 4-1 la general. În 2000, "U" Craiova a suferit umilinţa supremă, fiind dată afară din Europa de Pobeda Prilep, după 2-1 la general. În sezonul 2001/2002 al Ligii Campionilor, Steaua - Sloga Jugomagnat a fost 5-1 în dublă manşă. La aceste trei evenimente se adaugă întâlnirile cu Dinamo şi Rapid, menţionate mai sus.
Vor fi suspendați doi ani din Europa?
Aseară, la închiderea ediției, steliștii stăteau cu sufletul la gură în așteptarea deciziei UEFA. Forul european a amânat pentru această dimineață anunțarea deciziei în cazul Stelei, dar de pe site-ul oficial dispăruse sigla “roș-albaștrilor” la prezentarea tabloului meciurilor Ligii Campionilor, ca și numele României la țările participante. Surse de la UEFA, citate de sport.ro, afirmau că românii vor primi o suspendare de doi ani. Parcă pentru a confirma această afirmație, antrenamentul de aseară al Stelei, din Austria, a fost anulat, antrenorul Reghecampf decizând ca elevii săi să facă o ședință tehnică, departe de ziariști.
În ceea ce privește căile de atac ale Stelei, în cazul în care aceasta va fi suspendată, bucureștenii au de ales între a merge la Comisia de Apel a UEFA sau la TAS. Oriunde ar face recurs, ei vor disputa dubla manșă cu Vardar, în cazul în care verdictul definitiv nu va veni înainte de meciul tur.