Astigmatism. Când e cazul să mergi la oftalmolog

Ultima actualizare:

Astigmatismul este o boală oftalmologică ale cărei simptom principal este vederea în ceaţă atât la distanţă cât şi de aproape. Se spune că toţi ne naştem cu o formă uşoară de astigmatism. Tratamentele pentru această afecţiune se prescriu de medicul oftalmolog în funcţie de gravitate. Pentru a afla dacă ai astigmatism trebuie să megi la medic atunci când simţi oboseală, ameţeli sau vezi în ceaţă. Specialiştii spun că vizita la oftalmolog ar trebui să se facă o dată pe an până la vârsta de 20 de ani.

Astigmatismul se manifestă printr-o deformare de cornee care atrage după o refracție defectuoasă a razei de lumină în globul ocular. În cazul acestei afecţiuni, razele de lumină albă care ajung la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens și inegal de refracție. Astfel, cu cât această refracție diferențiată va fi mai mare, cu atât se consideră astigmatismul mai grav.

Medicii oftalmologi spun că până la vârsta de 7 ani, ochiul uman creşte rapid. Continuă să crească apoi, mai lent (evoluţia se măsoară în microni), până la 20 de ani. În acest interval, problemele oculare pot apărea oricând şi pot evolua rapid. Din acest motiv nu trebuie ratată vizita la medicul oftalmolog.

Specialiştii au demonstrat că, până la 3 ani, copilul îşi dezvoltă stereo-acuitatea. Adică va percepe corect distanţele. Iar până la 7 ani se dezvoltă complet sistemul vizual. Este bine de ştiut că în cazul în care copilul are probleme, ar fi bine să fie corectate până la vârta de 7 ani. De fapt, ar fi bine ca imediat după naştere bebeluşul să fie văzut de un oftalmolog.

Simptomele astigmatismului

Vederea înceţoşată la toate distanţele poate fi din cauza astigmatismului. Pacienţii cu această afecţiune pot confuna literele şi cifrele care seamănă între ele. B cu S, de exemplu, E cu F, N cu H sau 3 cu 8. Astfel că problemele de vedere se traduc, mai ales în cazul copiilor, în performanţe scăzute la şcoală. În plus, pot fi încruntaţi tot timpul, pentru că ei îşi strâng în permanenţă ochii pentru a vedea mai clar.

Astfel, dacă vedeţi copiii că se apropie prea mult de televizor sau de carte, ori au o poziţie anormală a capului, foarte înclinat sau aplecat, este bine să nu mai temporizaţi vizita la oftalmolog.

De câte feluri este astigmatismul

Astigmatismul  este un viciu de refracţie în care variaţia curburilor se produce continuu, neliniar în funcţie de poziţia meridianului între o valoare maximă şi una minimă.

Astigmatismul regulat de origine corneană este cel mai frecvent. Acest astigmatisme pot fi primare sau secundare.

Astigmatismul primar cornean este determinat genetic şi se transmite autozomal recesiv.

Astigmatismul secundar cornean este produs fie de factori indirecţi (presiune asupra corneei determinată de şalazion, tumori palpebrale, tumori orbitale) fie de factori direcţi (chirurgia cataractei, chirurgia refractivă).

Astigmatismul regulat de origine cristaliniană apare după subluxaţii de cristalin sau în stafiloame posterioare asociate miopiei degenerative, potrivit novaoptic.ro.

Cauzele astigmatismului

Cauzele acestei boli pot fi genetice, respectiv moștenirea de familie. Această afecţiune se depistează, de obicei, atunci când copilul merge la scoală. Când apare la pubertate, trebuie să ne gândim la debutul unei afecţiuni ale corneei cu potențial impact vizual important. Daca apare după 50-60 de ani, poate să ne sugereze debutul unei cataracte.

Cum se tratează astigmatismul

Oftalmologii spun că, practic, astigmatismul nu poate fi tratat. Însă se poate corecta. Corecția optică a astigmatismului se poate face cu ochelari sau lentile de contact (moi sau rigide). Pentru o corecție permanentă se recurge la chirurgia refractivă.

Medicul oftalmolog poate prescrie ochelari cu lentile cilindrice. Acestea au rolul de a corecta modul în care se proiectează razele de lumina la nivelul retinei, furnizând astfel o imagine clară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net