La 27 iulie, creștinătatea îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic și Tămăduitor Pantelimon
Pomenit în lumea creștină în data de 27 iulie, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este ocrotitorul medicilor și tămăduitorul bolnavilor, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos, numit adesea ”doctorul fără de arginți” .
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon s-a născut în anul 284 în orașl Nicomidia și a trăit în timpul împăratului Maximian. La naștere, mucenicul Pantelimon a primit numele păgân Pantoleon, care înseamnă "cel în toate puternic ca un leu". El a primit acest nume deoarece tatăl său împărtășea credința în zei; în schimb, mama sa, Evula, era creștină. Din păcate, aceasta a murit la scurt timp de la nașterea lui Pantoleon. La îndemnul tatalui său, Pantoleon a terminat Școala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia a făcut-o cu renumitul medic al acelor vremuri, Eufrosin.
Pantoleon a aflat un lucru surprinzător
De la preotul Ermolae, Pantoleon a aflat un lucru surprinzător : că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce a înviat un copil care fusese mușcat de o năpârcă, invocând numele lui Hristos, el și-a exprimă dorința să fie botezat, așa cum a fost mama lui. Preotul Ermolae i-a împlinit dorința și i-a dat numele de Pantelimon, care înseamnă ” cel cu totul milostiv”.
Ucenicia făcută cu medicul Eufrosin i-a fost de mare folos deoarece, la scurt timp, Pantelimon era apreciat în societate pentru cunoștințele sale medicale desăvârșite. De aceea, împăratul Maximian care îi remarcase calitățile, intenționa să-l cheme la palat ca medic personal. Când s-a dus vestea că Pantelimon a vindecat un orb, împăratul Maximian i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Deoarece acesta a refuzat, împăratul a poruncit ca medicului Pantelimon să i se taie capul. Documentele religioase menționează că după ce a îndurat numeroase chinuri, în momentul decapitării, în loc sânge din trupul Lui Pantelimon a curs lapte.
Din anul morții sale, Pantelimon este apreciat ca ocrotitor al medicilor
Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este apreciat ca ocrotitorul medicilor. De asemenea, în lumea creștină, fiind recunoscut ca un tămăduitor al bolnavilor, numeroase spitale și așezăminte filantropice îi poartă numele.
Preoții Bisericii îl cheamă pe Mucenicul Pantelimon în rugăciuni
Numele Sfântului Mucenic Pantelimon este invocat în rugăciuni de toți preoții Bisericii Ortodoxe la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, alături de numele Sfântului Mucenic Ermolae și al celorlalți sfinți ”doctori fără de arginți” și făcători de minuni.
Moaștele Sfântului Mucenic sunt răspândite în lumea creștină
La Mănăstirea Rusicon din Muntele Athos se află Capul Sfântului Pantelimon, iar moaștele Sfântului Pantelimon sunt răspândite în toată lumea creștină. În țara noastră, moaștele tămăduitorului Pantelimon sunt prezente în Catedrala din Constanța, în Catedrala Episcopală din Galați, în Catedrala Mitropolitană din Iași și în Mănăstirea Oasa din Alba Iulia.
În mai multe biserici din București există moaștele sale
Credincioșii din București se închină cu evlavie și mare bucurie la moaștele Mucenicului Pantelimon prezente în mai multe biserici : Biserica Sfântul Stelian Lucaci (strada Logofat Udriște), Biserica Sfântul Dumitru Poșta (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuita (strada Plumbuita nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului (strada Precupeții Noi), Biserica Sfântul Antonie cel Mare (Aleea Valea Boteni, strada Romancierilor), Biserica Stavropoleos (pe strada cu același nume, la numărul 4), Biserica Sfântul Alexie (Calea Șerban Vodă nr. 123), Biserica Sfântul Pantelimon (strada Iancu Căpitan nr.24).