Îngrijirea pielii de sub masca de protecție. Ce probleme pot apărea vara, cum le previi și cum le tratezi

Ultima actualizare:
Amalia Anghel, medic dermatolog
Amalia Anghel, medic dermatolog

Este dificil să porți mască de protecție vara, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, mai ales în spații închise fără aer condiționat, cum sunt multe autobuze și tramvaie din România. În afară de dificultățile de respirație pe care le resimțim, mai apare o problemă: se agravează afecțiunile tenului. Medicul dermatolog Amalia Anghel și expertul în beauty Dana Sota ne spun care sunt riscurile și cum le putem evita.

„Primii care au de suferit de pe urma purtării măștii la temperaturi de peste 30 de grade sunt cei cu probleme preexistente. Mai exact, cei care suferă de acnee, de rozacee sau au ten sensibil. Căldura și umiditatea care se formează sub mască creează mediu ocluziv și proliferează germenii din leziunile pustuloase. În același timp, antrenează vasodilatația și agravează rozaceea. Nici persoanele sănătoase nu sunt scutite de probleme. Am avut pacienți care au venit cu leziuni la nivelul urechii de la purtatul măștii. Alții fac leziuni la colțul gurii, uneori cu fisuri dureroase. De ce? Pentru că umiditatea antrenează germenii care ne colonizează în mod natural pielea”, explică Amalia Anghel, medic dermatolog la o clinică din București.

Dana Sota, expert în beauty
Dana Sota, expert în beauty

Și persoanele care nu au avut până acum acnee se pot trezi cu coșuri pe față, în special pe așa numita „red zone”. „Mai exact, pe nas, bărbie și conturul maxilarului, zone în care secreția de sebum în exces se combină cu transpirația, cu praful și bacteriile care se pot dezvolta rapid pe sub mască. Netratată sau nebăgată în seamă, inflamația devine puternică, iar coșurile mai prezente și mai greu de controlat”, semnalează Dana Sota, expert în beauty și autoarea volumului „Frumusețea se învață”.

Contează tipul de mască?

Cei care dezvoltă reacții alergice locale la masca de poliester, se pot orienta spre măști de bumbac. „Singura condiție este ca acestea să nu fie vopsite în culori puternice sau imprimate cu diverși coloranți care sunt toxici și mai mult rău fac pielii. Dar să știți că măștile chirurgicale simple de la farmacie sunt destul de bine tolerate pe timp de vară, lasă pielea să respire suficient. Noi, medicii, le purtăm tot timpul, însă depinde de toleranța fiecăruia”, explică dr. Amalia Anghel.

Masca poate agrava acneea. Metode de îngrijire și prevenție

Spray-ul cu apă termală ar trebui să fie un accesoriu nelipsit din geanta fiecărei persoane care poartă mască mai multe ore pe zi, așa cum sunt și șervețelele antibacteriene sau gelul dezinfectant pentru mâini, recomandă Dana Sota: „La un interval de timp de purtare a măștii, indicat este să ne ducem într-un loc sigur, să îndepărtăm masca și să pulverizăm apă termală pe față. Este o acțiune care ne ajută atât să ne răcorim, cât și să ne curățăm de transpirație și de bacterii. Dacă nu avem la dispoziție apă termală, putem să ne dezinfectăm mâinile și să dăm cu apă rece pe față. Asta ne va revigora și ne va ajuta pielea să reziste la următoarea rundă de purtare a măștii de protecție”.


    Dana Sota, expert în beauty
Dana Sota, expert în beauty

Masca trebuie schimbată cel târziu o dată la patru ore sau oricând simțim că s-a umezit. În rest, acasă, mizați pe geluri calmante, pe apă termală și pe măști cu zinc, sulf și argilă.

Cum tratezi problemele, dacă apar

În perioada aceasta, e necesar să ne adaptăm rutina de îngrijire a pielii, dar fără să exagerăm. „Trebuie să descărcăm excesul de sebum de pe piele cu gel antiseboreic simplu, nu cu unul agresiv, pe bază de hidroacizi sau agenți exfolianți, pentru că vom sensibiliza și mai mult pielea. Trebuie să o menținem integră și sănătoasă. Menținem ritualul de demachiere, curățare, hidratare. Dacă acneea se agravează pe perioada verii, tratamentul local extern va fi completat în cabinetul medicului cu alte terapii cu laser, sau cu medicație”, aflăm de la medicul dermatolog Amalia Anghel.

Renunțăm la machiaj sau la crema cu factor de protecție?

Nu renunțați la crema cu factor de protecție 50 chiar dacă purtați mască. Ultravioletele pot trece prin ea. În plus, sigur o mai dăm jos în aer liber, pe stradă sau în mașină. „Crema cu factor 50 se aplică pe toată fața inclusiv pe sub mască. Ea ne prinde bine și când ajungem la birou, căci lumina albastră produsă de monitor agravează melasma în cazul persoanelor predispuse la pete pigmentare. De aceea, recomand folosirea unor creme cu factor de protecție extins, și pentru lumina albastră”, spune dermatologul.

Nu trebuie să renunțăm complet nici la machiaj, susține expertul în beauty. E bine să alegem unul foarte ușor, cu texturi pe bază de apă. „Putem folosi un BB cream, un fond de ten light sau creme cu factor de protecție colorate. Ar fi bine să stăm fără ruj și să aplicăm doar un strugurel hidratant”.

Citeşte şi: 

Măștile de protecție. 8 lucruri pe care trebuie să le știe toată lumea

Cum îți îngrijești fața dacă porți mască de protecție. Nu uita de crema cu SPF!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net