Reguli pe care trebuie să le respecţi când îţi vopseşti părul
Chiar dacă la prima vedere vopsirea părului este o acţiune banală pentru multe femei, realitatea este alta. Trebuie să ştii cum să-ţi alegi nuanţa care te avantajează, cum să eviţi arderea şi degradarea părului, cum să-i menţii sănătatea şi frumuseţea.
În funcţie de ce să alegi nuanţa
Experţii recomandă să existe o armonie între culoarea părului, a tenului şi a ochilor. Astfel, e bine să optezi pentru o nuanţă cu maximum 3 tonuri mai deschisă sau mai închisă decât nuanţa naturală a părului tău.
Dacă nu eşti sigură că alegi culoarea potrivită sau îţi e teamă de schimbări, poţi încerca o vopsea semi-permanentă, care rezistă doar câteva spălări. Cu o putere de acoperire inferioară celei permanente, vopseaua semi-permanentă nu se recomandă pentru obţinerea unor nuanţe deschise.
Contează şi vârsta pe care o ai. Dacă tinerele se pot vopsi cu absolut orice, odată cu apariţia firelor albe e bine să te orientezi spre nuanţe mai deschise de vopsea, mai naturale, de la blond deschis până la castaniu deschis. Negrul, în schimb, înăspreşte trăsăturile şi scoate în evidenţă cearcănele, ridurile şi toate celelalte imperfecţiuni.
Cum te poţi vopsi în siguranţă acasă
Ai nevoie de un pieptăn de plastic, o pensulă pentru aplicarea vopselei, un bol de plastic/ceramică, mănuşi de unică folosinţă, pelerină pentru protecţia hainelor sau un tricou mai vechi şi şerveţele pentru curăţarea petelor de pe piele. Citeşte cu atenţie instrucţiunile de pregătire şi aplicare a vopselei, a timpului de acţiune.
Specialiştii Loncolor recomandă să aplicăm vopseaua pe un păr spălat cu minimum 48 de ore înainte, de la rădăcină până la vârfuri, trasând câte o cărare din 2 în 2 cm. Masează bine la rădăcină, piaptănă părul pe lungimi, pentru uniformizarea acoperirii. Când doar ne împrospătăm culoarea, aplicăm amestecul de la rădăcină, lăsăm să acţioneze 10 minute, apoi aplicăm pe lungimea firului de păr şi mai lăsăm să acţioneze aproximativ 20 de minute.
Sfaturi pentru menţinerea culorii
- Imediat după ce te-ai vopsit, spală părul şi foloseşte o mască specială pentru nevoile tale, cu uleiuri de măsline, de argan, de jojoba, pe care o laşi să acţioneze între 4 şi 5 minute.
- Nu te mai spăla pe cap în primele 48 de ore după vopsire.
- Evită apa fierbinte pentru că accelerează procesul de pierdere a culorii. La finalul spălării, clăteşte părul cu jet de apă rece.
- Dacă poţi, lasă părul să se usuce natural. Căldura provocată de uscător, placă sau ondulator degradează culoarea părului vopsit.
- Ai grijă că ploaia sau ninsoarea, clorul din apa piscinelor sau chiar apa de la robinet sunt alţi factori care afectează nuanţa proaspăt obţinută.
Aşa îţi păstrezi părul sănătos
- Nu te vopsi mai des de o dată pe lună.
- Tunde-ţi vârfurile despicate şi degradate o dată la trei luni.
- Nu te spăla cu apă fierbinte, ci călduţă. Iar la final, dacă poţi, clăteşte-ţi părul cu apă rece, pentru închiderea cuticulei, reducerea cantităţii de sebum şi intensificarea luciului.
- Foloseşte mască şi balsam la fiecare spălare, iar la final aplică un ulei care să hrănească părul şi să-l protejeze de tratamentele termice (uscător, placă).
La sfârşitul anului trecut, mai multe femei din toată ţara au participat la un concurs prin care povesteau ce înseamnă pentru ele încrederea de sine şi vopsirea acasă. Zece dintre ele au intrat în caravana "Loncolor, la tine acasă", ceea ce a însemnat să aibă parte de un salon de înfrumuseţare chiar la ele acasă. Au venit stilişti care le-au vopsit, le-au machiat, le-au dat sfaturi de îngrijire, iar la final un fotograf le-a oferit o şedinţă foto.