Riscurile injecţiilor cu acid hialuronic

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Injecţiile cu acid hialuronic, o proteină prezentă în mod natural în dermul tuturor organismelor, au devenit extrem de populare în rândul doamnelor care vor să scape de riduri sau să-şi mărească buzele. Însă la fel de populare sunt şi complicaţiile şi reacţiile adverse ale procedurii.

Acidul hialuronic este o substanţă care are rolul de a lega moleculele de apă şi de a menţine nivelul de hidratare a pielii. În mod natural, producţia de acid hialuronic scade dramatic după 30 de ani, pielea capătă un aspect uscat, subţire, flasc. O soluţie pentru atenuarea ridurilor este injectarea de acid hialuronic în zonele cu probleme. Se foloseşte o substanţă identică în proporţie de 99% cu ce produce organismul în mod normal. Acest acid reţine de 1.000 de ori mai multă apă, iar pielea astfel hidratată îmbătrâneşte mai greu şi nu se mai ridează. Tot acid hialuronic se injectează la nivelul buzelor, pentru a le face mai pline, redefinite, conturate. Efectul este imediat şi se menţine până la 18 luni, ne spune dr. Andrei Martin, medic specialist în chirurgie plastică, reparatorie şi microchirurgie reconstructivă. 

Oricât de sigură ar fi această substanţă, pot apărea şi complicaţii, unele foarte grave. Cele mai frecvente cauze sunt lipsa de pregătire a personalului, condiţiile improprii de lucru şi substanţa de slabă calitate. Pentru a preveni aceste riscuri, medicul recomandă să fiţi atente ce substanţe vă injectaţi (unele pot fi neomologate), cantitatea să nu depăşească 1 ml, iar proporţia dintre buza de jos şi cea de sus să fie de 60/40 (buza superioară să nu fie mai mare decât cea inferioară). De asemenea, nu vă lăsaţi pe mâna cosmeticienelor şi a asistenţilor medicali care nu au competenţa necesară în astfel de proceduri. Potrivit medicului Andrei Martin, injectările cu acid hialuronic în buze pot da următoarele complicaţii:

  • Asimetriile.  Sunt greu de corectat şi necesită chiar intervenţii chirurgicale. Asimetria este o complicaţie destul de frecventă pentru că este destul de dificil să dirijezi cu exactitate poziţia în care se va stabiliza acidul hialuronic. Există tehnici care pot maximiza precizia injectării în raport cu forma şi dimensiunea buzelor. Corectarea asimetriilor, precum şi refacerea volumului, se realizează atunci când s-a pierdut aproximativ 50% din volum, la aproximativ 6 luni de la injectare.  Asimetria poate fi corectată prin injectarea aceluiaşi produs în zonele cu deficienţe sau prin injectarea unei enzime numită hialuronidază. Aceasta ”topeşte” acidul hialuronic incorect plasat. Nu este recomandată injectarea altui produs înainte de perioada acceptată de resorbţie.
  •  
  • Nodulii. Atunci când sunt evidenţi în primele ore sau zile post-injectare, există şansa corectării prin masaj, mai ales dacă acidul hialuronic este de bună calitate. Există o controversă legată de calitatea acidului hialuronic. O substanţă de calitate este cea biocompatibilă cu ţesuturile în care se integrează, nu aceea care creează cel mai îndelungat efect de umplere. Folosirea unui acid hialuronic de bună calitate şi omologat pentru buze scade incidenţa apariţiei nodulilor. De asemenea, nodulii pot fi uşor dizolvaţi prin injectare cu hialuronidază.  Dacă ei apar după o perioadă mai lungă de la injectare, sunt inflamaţi şi dureroşi, există două scenarii posibile: contaminare bacteriană, care necesită tratament antibiotic şi antiinflamator, sau reacţia de corp străin la impurităţile conţinute de produs. 
  •  
  • Infecţiile. Pot apărea la câteva zile de la injectare drept consecinţă a unei tehnici defectuoase sau suprainfectării unei zone de necroză. 
  • Necroza. Apare ca urmare a blocării vaselor de sânge de fillerul care călătoreşte prin vas. Sângele nu mai ajunge la ţesuturi, acestea nu primesc oxigen şi nutrienţi, deci mor. Primul semn de necroză este albirea buzei. Apoi apare o zonă închisă la culoare care, nerecunoscută şi netratată la timp, poate duce la pierderi parţiale ale buzei sau ţesuturilor din vecinătate. “Este important să nu se confunde cu hematomul, care este o manifestare frecventă. De aceea, eu prefer să reţin pacientele în cabinet pentru evaluarea ţesutului 30-60 minute, după fiecare injecţie”, explică specialistul.

Ce se întâmplă dacă injectezi prea mult

Dacă injectezi prea mult în buze, în afară de efectul inestetic, acidul hialuronic poate să producă compresiune externă pe vasele labiale cu tulburări de vascularizaţie, edem excesiv şi necroze labiale (moartea ţesutului) mai mult sau mai puţin extinse. De asemenea, sub acţiunea mişcărilor şi contracţiei buzelor, una dintre cele mai mobile zone ale corpului, acidul hialuronic injectat în exces poate migra dincolo de conturul buzelor, rezultând un aspect complet artificial şi de nedorit. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
prazoki1 jpg
bob tunsoare jpg
1 piftie de curcan jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net