Cozonac fără frământare cu cacao – Dorin Suciu
Ingrediente:
- făină- 1kg ,
- 5 ouă,
- 300 g zahăr ,
- jumătate de pachet de unt 80% grăsime,
- 5 linguri de ulei,
- 200 ml lapte ,
Umplutură:
- cacao 4 linguri,
- coaja de la 1 lămâie
- 2 portocale,
- esenţă de rom-1 fiolă,
- drojdie crudă
Mod de preparare
Etapa 1: Ouăle se separă, albuşurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă cacao pentru umplutură.
Etapa 2: Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făină. Când "fierbe" drojdia se adaugă gălbenuşurile, restul de zahăr.
Etapa 3: Aromele, puţină sare , uleiul şi untul topit călduţ, nu fierbinte, şi se amestecă până se încorporează toată făina şi se obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat.
Etapa 4: Se acoperă ligheanul cu folie şi se lasă aluatul la cald o oră.Cu mâinile unse cu ulei se împarte în 4 formându-se sfere.
Etapa 5: Care se întind în formă de foaie şi se umplu cu umplutură de cacao apoi se rulează. Ca să obţinem un cozonac arătos şi mare, împletim câte două sucituri astfel apoi le aşezăm într-o tavă de cozonac bine unsă şi tapetată cu făină.
Etapa 6: Lăsăm cozonacii la temperatura camerei să crească încă o oră. Îi ungem cu ou bătut, apoi îi introducem în cuptorul bine încălzit la 180 grade pentru 35-50 minute. Poftă bună!