Ecleruri asortate - Voicu Anca Elena
Ingrediente:
Pentru ecleruri:
două pahare cu apă (aprox 600 ml în total);
un pahar cu ulei (aprox 300 ml);
1 linguriţă praf de copt;
1 vârf de cuţit de sare;
Un castron mare cu făină (aprox 380 g);
5 ouă mari – de la care folosim 3 gălbenuşuri şi 5 albuşuri.
Pentru cremă:
Cele 2 gălbenuşuri rămase;
400 ml lapte;
2 linguri (cu vârf) făină;
3 linguri zahăr;
50 g unt;
Seminţele de la o jumătate de păstaie de vanilie;
Câteva pătrăţele de ciocolată cu lapte (pentru crema de cacao).
Pentru glazură:
ciocolată cu lapte;
Mod de preparare:
Eclerurile:
Se pun la fiert apa cu uleiul şi un praf de sare. Când fierbe apa dăm de pe foc şi adăugăm făină, praful de copt împreună cu un vârf de cuţit de sare. Amestecăm energic şi apoi lăsăm la răcit compoziţia 30 de minute.
După ce s-a răcit, putem adaugă toate albuşurile + numai 3 gălbenuşuri, amestecând continuu. Punem cu linguriţă sau cu şpriţul ecleruri într-o tavă, pe foaie de copt, şi le umezim cu apă, pentru a nu se arde moţurile eclerurilor.
Dăm la cuptor cam 15 de minute, la foc mic. După aceea, scoatem tavă din cuptor, înţepam eclerurile cu grijă, să iasă aerul din ele şi să nu rămână crude înăuntru. Le mai dăm la cuptor încă 10 minute la foc mediu.
Crema:
Se amestecă cele 2 gălbenuşuri rămase împreună cu zahărul, seminţele de vanilie laptele şi făină şi se pune pe foc mic amestecul. Avem grijă să amestecăm bine, să nu se formeze cocoloaşe (fierbe destul de repede). Când începe să se îngroaşe compoziţia, amestecăm continuu cam un minut, apoi dăm de pe foc, adăugăm untul şi putem separă crema în două castronele (sau mai multe, în funcţie de câte creme dorim). O parte de crema o lăsăm simplă, iar în cealaltă adăugăm câteva pătrăţele de ciocolată cu lapte. Apoi lăsăm cremele la răcit. După ce se răcesc şi eclerurile, se face un orificiu mic într-o parte, se curată, dacă mai e cazul, de miezul dinăuntru şi le putem umple cu crema.
Glazură:
Se topeşte ciocolată la chocolate fondue, sau pe baie de abur. Eu prefer prin prima metodă, folosind o lumânare mică pe care o aşez sub vasul de porţelan. Am observat că ciocolată se topeşte încet şi rămâne cremoasa şi lucioasă. În plus, rămâne lichidă mult timp, ea nu se întăreşte că atunci când o topesc pe baie de abur. Se decorează eclerurile cu glazură de ciocolată, bomboane decorative. Poftă Bună!