Prăjitură «Televizor» - Iulia Peşteşan
Ingrediente pentru blatul galben: 6 ouă, 7 linguri de zahăr, 7 linguri de făină, 1 praf de copt, praf de sare, coajă rasă de portocale;
Blatul de cacao: 6 ouă, 150 g margarină Unirea, 120 g zahăr, 200 ml lapte, 2 linguri mari de cacao, 300 g făină cernută, 1 praf de copt, esenţă de rom;
Crema: 600 ml lapte, 6 linguri mari de amidon, 250 g zahăr pudră, 300 g margarină rama sau unt, păstaie de vanilie, coaja rasă de portocală;
Glazură: 100 g ciocolată amăruie, 100 g ciocolată cu lapte, 1 lingură ulei;
Preparare
Blatul maro. Se separă gălbenuşurile de albuş. Gălbenuşurile se mixează cu margarina ţinută la temperatura camerei. Se adaugă laptele, cacao amestecată cu făina şi praful de copt. După care albuşurile se mixează cu zahărul până vei obţine o spumă lucioasă. Se încorporează cu paleta în conpozitia obţinută. Se împarte în părţi egale în două boluri. Se ia o tavă şi se tapetează cu hârtie pentru copt. Se toarnă prima parte, se nivelează cu o spatulă şi se coace aproximativ 13 minute. La fel se procedează şi cu al doilea blat. Când e gata se lasă la răcit.
Blatul galben: Se mixează gălbenuşurile cu zahărul până ce îşi dublează volumul. Se adaugă coajă rasă de portocale şi amestecul de făină cu praful de copt.
Albuşurile se bat cu puţin praf de sare şi se adaugă în compozitia obţinută . Se toarnă în tavă şi se pune la copt în cuptorul preîncălzit.
Crema se amestecă, amidonul cu zahărul şi seminţele de la păstaia de vanilie. Se adaugă treptat laptele şi se pune la fiert până se îngroaşă. Când este gata se acoperă cu o folie ca să nu facă scoarţă. Se mixează margarina ţinută la temperatura camerei adăugând coaja rasă de portocală şi câte o lingură din crema răcită. Se mixează până se încorporează ingredientele şi până ce vei obţine o cremă spumoasă.
Asamblarea: Se pune pe o tavă o foaie maro, peste se pune jumătate din crema obţinută. Se acoperă cu blatul galben după care vine crema şi se acoperă cu blatul maro. Glazura: Se pune la topit pe baie de aburi ciocolata ruptă bucăţele cu uleiul. Se amestecă până ce ciocolată devină fluidă.