Reţeta câştigătoare: Ciorbă de fasole uscată cu ciolan - Monica Marton
Câştigătoarea noastră se numeşte Monica Marton. Ea va primi un aparat de vidat alimente.
Ingrediente:
1kg fasole uscată, 1,5 kg carne de porc (ciolan afumat), 1,5 kg carne de vită, 100 ml de ulei, 3 cepe mari, 4 morcovi, 2 bucăţi păstârnac, 2 bucăţi pătrunjel, o ţelină, 2 ardei graşi, 2 ardei iuţi, 500 ml bullion, o lingură boia de ardei dulce, o legătură pătrunjel, 3 rămurele cimbru, 4 frunze de dafin, o linguriţă sare, o linguriţă piper;
Preparare:
Puneţi fasolea în apă caldă, la înmuiat, pentru 8 ore. Puneţi carnea afumată, de porc, în apă rece, pentru 8 ore, mai ales dacă folosiţi afumătură de casă. Dacă afumătura dumneavoastră e şi sărată, o fierbeți 20 de minute. Spălaţi, curăţaţi și tocați legumele. Când focul duduie sub ceaun, adăugați uleiul iar, când acesta e încins, adăugați ceapa tocată. Căliți ceapa 2 minute și apoi adăugați restul legumelor tocate: morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, ţelina, ardeii graşi, ardeii iuţi și le căliți 3 minute, apoi adăugați boiaua de ardei, carnea de porc și de vită, tăiată bucățele. Rumeniți toate ingredintele pentru încă 2 minute. Adăugați 6 litri de apă, puneți capacul pe ceaun, lăsați focul să meargă domol, 20 de minute. Ridicați capacul și adăugați fasolea în ceaun. Adăugați sarea, puneți capacul și lăsați ingredientele să fiarbă, la foc mic, de lemne, timp de două ore. Dacă ciolanul afumat e de casă și e sărat, nu adăugați sarea, o lăsați pentru sfârșit și adăugați dacă ciorba o cere. Verificați periodic fiertura, adăugați apă dacă mai necesită, iar, când este gata fiertă, adăugați bulionul, frunzele de dafin și mai fierbeți 5 minute. Adăugați piperul, apoi cimbrul și pătrunjelul și luați ciorba de pe foc. Poftă bună!