Reţete de la cititori: Pui umplut cu mere şi caşcaval – Paula Peşteşan
Ingrediente: un pui mare aproximativ 2 kg , 6 mere mari, 1 kg cartofi noi , 3 cepe mari, 1 legătură ceapă verde, mărar verde, 200 g caşcaval albastru, 1 legătură mărar, sare, piper, Delikat gust de găină, praf de usturoi, ulei.
Preparare
Prima dată se dă puiul cu sare, delikat şi piper se unge cu ulei şi se pune peste noapte la frigider. A doua zi se scoate din frigider şi se pune deoparte până ce se prepară umplutura.
Umplutura : se rad aproximativ 4 - 5 mere acrişoare sau se tăie cubuleţe mici. Se rade caşcavalul şi se amestecă cu merele date pe răzătoare cu găurile mari. Se amestecă bine şi se umple interiorul puiului. Se prinde cu scobitoare ca să nu curgă umplutură. Se toacă mărunt mărarul şi cu ajutorul cuţitului se desprinde pielea de carne şi se umple ici colo cu mărarul tocat. Se amestecă puţin ulei cu praful de usturoi, sare şi piper şi se unge puiul. Ceapa verde şi ceapa uscată se taie solzişori mai mari şi se tapetează un vas termorezistent cu ceapă şi cartofi noi dacă sunt mari se taie în patru. Se presară cu sare, piper şi praf de usturoi. Puiul umplut se pune pe patul de ceapă şi cartofi, se acoperă cu folie de aluminiu. Tavă se pune în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 90 minute . După care se îndepărtează folia şi se lasă încă 30 minute până se rumeneşte frumos .
Cu zeama din tavă se poate face un sos adăugând 1 lingură făină, 1 lingură frişcă, mărar verde tocat sare şi piper. Se lasă până se îngroaşă şi se poate servi cu puiul umplut. Poftă bună!