Tartă cu vişine – Albert Daniel - Bertoni
Ingrediente:
a) pentru blat- 400 gr făină- 2 linguri zahăr farin- un praf de sare- 200 gr unt - 6,7 linguri apă receb) pentru umplutură- 1,5 kg vișine fără sâmburi- 2 linguri zahăr- 1 lingura scorțișoară măcinată- 4 linguri pesmet- una esență romc) alte ingrediente- 1 gălbenuș de ou- 2 linguri pesmet
Preparare:
Pentru început, aprindem cuptorul să se încălzească la 250 grade.Făina, zahărul farin și praful de sare se vor amesteca, după care se adaugă untul și la final, apa. Se frământă un aluat omogen, de consistență elastică, care se va înfășura în folie alimentară și se va ține la frigider timp de 30 minute.Între timp, vom pregăti umplutura. Vișinele se amestecă cu zahărul, scorțișoara, pesmetul și esența de rom. Se lasă la scurs.După ce vor fi trecut cele 30 minute, scoatem aluatul din frigider și din 2/3 vom întinde o foaie ce se va așeza într-o formă cu diametrul de 28 cm. O înțepăm cu o furculiță din loc în loc. Distribuim uniform cele două linguri de pesmet peste foaia din tavă. Răsturnăm umplutura de vișine și o nivelăm. Din 1/3 aluat rămas se întinde o foaie din care se vor tăia fâșii ce se vor așeza intercalat deasupra tartei umplute, astfel încât să rezulte un grilaj.Reducem temperatura cuptorului la 170 - 180 grade și introducem tarta. După ce au trecut 15 minute, se scoate tarta și se unge cu gălbenuș de ou. Înapoi la cuptor pentru alte 20 - 25 minute.După ce se mai răcește, se poate pune deasupra un jeleu preparat cu zeamă de vișine, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Spor şi poftă să fie !!