Tort cu cremă de cătină
Ingrediente:
Pentru blat: 210 g zahăr, 7 ouă, 210 g făină, 1 praf de sare; Pentru cremă: 350 ml lapte, 200 g zahăr, 250 g unt, 100 g cătină, 50 g miere, 6 linguri griș, 1 ciocolată albă, esență de rom; Decor: 200 g cătină.
Preparare:
Separi ouăle și bați albușurile spumă. Mixezi gălbenușurile cu zahărul şi un praf de sare până când se îngroașă, apoi le încorporezi în albușuri. Adaugi făina câte puțin și torni compoziția într-o formă tapetată cu pereți detașabili. Dai la cuptorul preîncălzit 35 de minute. Pentru cremă, amesteci laptele cu zahărul și siropul de cătină, făcut din 100 g cătină stoarsă și miere, și pui pe foc. Adaugi grișul și amesteci până când se îngroașă. Dai deoparte de pe foc, lași 15 minute să se răcească, pui untul cubulețe și mixezi bine. Torni esența. Tai blatul în două și între foi pui două treimi din crema de cătină. Ornezi cu restul de cremă peste care întinzi ciocolata albă topită pe baie de aburi, ușor răcită, și cu boabe de cătină.