Trucuri pentru sarmale, de la chef Scărlătescu

Ultima actualizare:

    Scărlătescu te învață cum să faci sarmale delicioase și îți dă cea mai bună rețetă de sarmale fără carne, de post
Scărlătescu te învață cum să faci sarmale delicioase și îți dă cea mai bună rețetă de sarmale fără carne, de post

Nu e sărbătoare fără sarmale, par să spună românii atunci când vine vorba să întindă mese îmbelşugate. În foi de viţă sau în foi de varză, sărmăluţele sunt vedetele sărbătorilor. Iată câteva trucuri care vă vor ajuta în bucătărie.

Fierte cu dichis, mai bine de 4 ore, sarmalele lui Scărlătescu ţi se vor topi în gură. Nu de alta, dar celebrul jurat de la Chefi la cuţite a explorat ani de zile reţeta, aşa că trucurile lui sunt „de aur”. “Începem prin a toca ceapa mărunt, după care o călim până prinde o culoare uşor aurie şi o lăsăm puţin la răcit. Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, spune chef Scărlătescu. 

Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor. Gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente pentru acest preparat delicios:  2 kg ceapă, 4 kg de carne tocată de porc, 500 gr orez, 40 gr piper, 11 gr/kg sare, 1 bucată de afumătură, bulion, varză murată.

Cum faci o delicioasă fasole cu ciolan

Un alt preparat la mare „căutare” este fasolea cu ciolan. Este unul din cele mai populare preparate româneşti şi se poate face atât după reţeta clasică, cât şi după cea “îmbogăţită” cu alte ingrediente, cum sunt smântâna şi tarhonul. Iată o reţetă publicată de Bogdan Roman, un sibian apreciat la concursul Masterchef, pe blogul său. Aveţi nevoie de fasole uscată albă, pestriţă sau roşie 500 de grame (se recomandă fasolea pestriţă), 1 ciolan afumat (preferabil afumat natural, la fum), 3 cepe mari, 1-2 morcovi mari, 2 gogoşari, 1 păstârnac, 2 roşii decojite, 200 de mililitri suc de roşii sau 3 linguri pastă de tomate, 2-3 linguri de ulei, piper, 5-6 foi de dafin, 100 de grame de ţelină (opţional). 

Mod de preparare: “se începe ca de obicei cu spălarea-curăţarea legumelor şi opărirea ciolanului. Se căleşte în 2-3 linguri de ulei ceapa împreună cu ţelina, păstârnacul, morcovii şi sarea. Când au devenit aurii se adaugă gogoşarii şi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe. Se mai ţine pe foc 2-3 minute. Separat se pune fasolea la fiert. După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune din nou la fiert în altă apă. Se repetă operaţia de 3 ori. Împreunăm legumele călite cu fasolea opărită, ciolanul şi restul de condimente şi le punem la fiert în apă cât să acopere ingredientele. Se fierbe la foc mic. Când fasolea este fiartă, adăugăm sucul de roşii, potrivim de sare după gust şi mai fierbem câteva minute. Se serveşte cu salată de castraveţi muraţi sau ceapă roşie. În funcţie de gusturi se poate servi cu smântână şi tarhon”, explică Bogdan Roman. 

Sarmale fără carne - reteta de sarmale de post

     

Ingrediente pentru sarmale de post

1 varză , 100 g ceapă, 200 g roşii , 200 g orez , 1 ardei, 2 morcovi , ½ rădăcină de ţelină, 200 ml ulei, 250 ml suc de roşii, 250 ml borş , sare , piper

Prepararea sarmaelelor de post

Opăreşti varza în apă fierbinte cu sare. După ce s-a înmuiat puţin, alegi foile întregi şi le tai nervurile. Toci ceapa şi o căleşti în ulei până devine uşor sticloasă. Cureţi morcovii şi ţelina şi le tai fideluţă. Le pui peste ceapă împreună cu orezul, spălat în mai multe ape. Laşi să fiarbă până se umflă puţin orezul, după care dai deoparte şi ţii la răcorit. Opăreşti roşiile, le descojeşti şi le toci. Pui ardeiul tocat şi roşiile în umplutură şi asezonezi cu sare şi piper după gust. Umpli foile de varză şi le împătureşti. Aşezi sarmalele într-o cratiţă şi torni sucul de roşii şi borşul. Dai vasul la cuptor până scade sosul.

Bulz cu şuncă

simeon stalpnicul png

Ţi-e poftă de mămăligă? Iată o reţetă simplă şi inedită

Ingrediente: 500 ml apă, 300 g mălai, 200 g caşcaval, 200 g şuncă de pui, sare, ulei pentru prăjit

Preparare: Prepari o mămăligă din apă, 200 g mălai şi un praf de sare, apoi o laşi să se răcească cât să o poţi modela. Tai bucăţele caşcavalul şi şunca de pui. Iei cu mâna udă din mămăliga călduţă, pui în mijloc bucăţele de caşcaval şi de şuncă şi formezi un bulz. Procedezi astfel până termini mămăliga, caşcavalul şi şunca. Tăvăleşti bulzurile prin mălaiul rămas şi le prăjeşti în ulei încins.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
unghii rosii cu auriu jpg
maioneza jpeg
zodii meteoriti png
Baigli Covasna jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net