Ziua prăjiturilor din zahăr. Sărbătorim cu o cremă de zahăr ars. Iată reţeta
Ziua de 9 iulie este cea mai dulce din calendar. S-a stabilit ca aceasta să fie data în care se serbează prăjiturile din zahăr. De la torturi cu ciocolată, biscuiţi, tarte cu fructe, toate sunt vedetele zilei atâta timp cât au în compozişie zahăr. Şi cum puteam sărbători mai frumos această zi dacă nu cu faimoasa cremă din zahăr ars. Uite ce reţetă delicioasă!
Copiii se vor bucura cel mai mult de această zi. Însă şi adulţii vor găsi această sărbătoare a prăjiturilor din zahăr un motiv de a gusta câteva dulciuri. Unul dintre cele mai cunoscute deserturi este chiar delicioasa cremă din zahăr ars. Are un gust minunat şi se prepară uşor.
Citeşte şi: Dulciuri sănătoase pentru cei mici. Iată rețete de la vedete!
Pentru aceasta avem nevoie de următoarele ingrediente:
1 litru de lapte
8 ouă
200 gr de zahăr pentru cremă
150-200 gr de zahăr pentru caramel
1 praf de sare
1 plic cu zahăr vanilat
1 sticluţă esenţă de rom
Mai întâi trebuie să alegem vasul în care vom arde zahărul. De obicei se foloseşte o cratiţă sau o oală mai înaltă de aproximativ 3-4 litri.
Punem 150 g zahăr (200 g) în vasul ales şi se pune pe foc până devine maro. Nu trebuie să îl ţinem foarte mult deoarece poate deveni amar.
Citeşte şi: Dulciuri care nu îngraşă
După ce s-a topit, se ia cratiţa de pe foc şi se distribuie uniform pe pereţii vasului. De obicei, acest procedeu se face înclinând şi rotind cratiţa atâta timp cât zahărul caramelizat este încă în stare lichidă.
Apoi, cu ajutorul unui mixer sau cu telul, se bat ouăle până devin spumă, apoi se adaugă toată cantitatea de zahăr pentru cremă şi zahărul vanilat. Se adaugă laptele şi se amestecă încontinuu. Se adaugă esenţa de rom şi zahărul vanilat.
Citeşte şi: Care sunt efectele reale ale consumului de dulciuri
Se pune compoziţia în oala în care a fost caramelizat zahărul. Apoi se pune la bain marie şi se pune la cuptor preîncălzit la 160 de grade. O oră jumătate durează până se rumeneşte crema de zahăr ars. Apoi se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se pune la frigider pentru 2 ore.
Istoria prăjiturii din zahăr
Se crede că prăjitura de zahăr a apărut la mijlocul anilor 1700. Rezidenții protestanți germani au creat o prăjitură rotundă, cunoscută sub numele de biscuitul „Nazaret”. Ar fi de fapt vorba despre un desert fărâmicios preparat din zahăr, făină, ouă, unt, vanilie şi praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Secretul ar consta în prospeţimea şi calitatea ingredientelor. Aluatul se taie cu ajutorul unor forme rotunde. Pot fi decorate cu glazură colorată din zahăr.