Alertă în Sănătate. Noul coronavirus din China se poate răspândi la nivel mondial
Este alertă în Sănătate cu privire la noul coronavirus din China. Acesta se poate răspândi la nivel mondial, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat spitalele să aibă în vedere și acest scenariu și să fie pregătite în acest sens.
Până în prezent, în orașul chinez Wuhan au fost confirmate 41 de cazuri de pneumonie ca urmare a infecției cu un nou coronavirus. Unul dintre pacienți a decedat ca urmare a bolii.
Luni, o femeie din China a fost plasată în carantină în Thailanda, fiind primul caz detectat în afara Chinei.
Ce este coronavirusul
Coronavirusurile (CoV) fac parte dintr-o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV), transmite Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Coronavirusul din China este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că sunt transmise între animale și oameni. Potrivit unor studii, SARS-CoV a fost transmis de la pisici la oameni, iar MERS-CoV de la cămile dromedare la oameni. Mai multe coronavirusuri circulate la animale care încă nu au infectat omul.
"Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om", a afirmat Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS.
Totuși, organizația internațională se pregătește pentru posibilitatea răspândirii pe scară mai largă, a adăugat Van Kerkhove. "Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară", a explicat, marți, oficialul OMS.
Simptomele coronavirusurului
Semnele comune de infecție cu coronavirus includ simptome respiratorii, febră, tuse, dificultăți de respirație și dificultăți de respirație. În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte.
Cum prevenim infectarea
Recomandările standard pentru a preveni răspândirea infecției includ spălarea periodică a mâinilor, acoperirea gurii și nasului atunci când tuse și strănut, gătirea completă a cărnii și a ouălor. Evitați contactul strâns cu cineva care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse și strănut.
Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 - 2003.
Virusul MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.
Citeşte şi:
OMS în alertă! Încă cinci decese provocate de coronavirusul înrudit cu SRAS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă descoperirea unui nou virus mortal