Cum ne transformăm când îmbătrânim. Uite ce spune Dr. Rodica Damian, psiholog român din Huston, despre modificarea personalității

Ultima actualizare:

    Persoanele în vârstă devin mai conștiincioase
Persoanele în vârstă devin mai conștiincioase

Cercetătorii au descoperit, după zeci de ani de studii că, într-adevăr, personalitatea noastră se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă. Nu suntem aceeași persoană pentru întreaga viață. Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai buni și mai responsabili. Psihologul de origine română de la Universitatea din Huston, Dr. Raluca Damian spune că cei mai în vârstă devin mai conștiincioși

Cu toții știm că pe măsură ce îmbătrânim pielea iși schimbă elasticitatea, gingiile se retrag, ne cresc nasurile, apare păr unde ne-am aștepta mai puțin sau chelim. Scădem în înălțime și mulți încep să slăbească. Se pare că personalitățile noastre sunt fluide și maleabile.

Într-un interviu acordat BBC FUTURE, Dr. Rodica Damian de la Universitatea din Huston spune că schimbările aduse de vârstă sunt de fapt benefice.

„În general este controversat să punem judecăți de valoare asupra acestor schimbări de personalitate”, spune Rodica Damian, psiholog social la Universitatea din Houston. „Dar, în același timp, avem dovezi că sunt benefice.” De exemplu, stabilitatea emoțională scăzută a fost legată de probleme de sănătate mintală, rate mai mari de mortalitate și divorț. Însă se pare că partenerul cuiva foarte conștiincios va fi probabil mai fericit, deoarece este mai probabil să primească mâncare la timp, iar riscul să fie înșelat este mai mic.

Am putea fi îndreptățiți să credem că acest proces continuu de schimbare ar face conceptul de personalitate destul de lipsit de sens. Dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Situația aceasta se datorează faptului că există două aspecte ale schimbării personalității: schimbări medii și modificări relative. Se dovedește că, deși personalitățile noastre se deplasează într-o anumită direcție pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce suntem în raport cu alte persoane din aceeași grupă de vârstă tinde să rămână destul de stabil.

„Există un nucleu al cui suntem în sensul că ne menținem într-o oarecare măsură clasamentele în raport cu alte persoane”, spune Dr. Damian. „Dar în raport cu noi înșine, personalitățile noastre se pot schimba”.

Suntem programați genetic

Deoarece maturizarea personalității este universală, unii oameni de știință consideră că, departe de a fi un efect secundar accidental de a fi avut mai mult timp să învețe regulile, modul în care personalitățile noastre se schimbă ar putea fi programat genetic - poate chiar modelat de forțele evolutive.

Pe de altă parte, unii cred că personalitățile noastre sunt parțial falsificate de factori genetici, apoi sculptate de presiunile sociale de-a lungul vieții. De exemplu, cercetările făcute de Wiebke Bleidorn, un psiholog al personalității de la Universitatea din California, Davis, arată că în culturile în care oamenii erau așteptați să crească mai repede - să se căsătorească, să înceapă să lucreze, să aibă responsabilități pentru adulți - personalitățile lor tind să se maturizeze la o vârstă mai tânără.

„Oamenii sunt doar forțați să își schimbe comportamentul și, în timp, să devină mai responsabili. Personalitățile noastre se schimbă pentru a ne ajuta să facem față provocărilor vieții ”, spune Damian.

Avem mai mult umor

Cercetările au arătat că ne trasnformăm în persoane mai altruiste și mai încrezătoare. Puterea noastră de voință crește și dezvoltăm un simț al umorului mai bun. În cele din urmă, vârstnicii au mai mult control asupra emoțiilor lor.

 „Oamenii devin mai frumoși și mai adaptați social”, este de părere psihologul René Mõttus de la Universitatea din Edinburgh. „Sunt din ce în ce mai capabili să-și echilibreze propriile așteptări ale vieții cu cerințele societății.”

Psihologii numesc procesul de schimbare care se produce pe măsură ce îmbătrânim „maturizarea personalității”. Este o schimbare treptată, imperceptibilă, care începe în adolescența noastră și continuă cel puțin în optzeci de ani pe planetă. În mod intrigant, pare a fi universal: tendința este văzută în toate culturile umane, de la Guatemala la India.

Dr. Rodica Damian este profesor asistent de psihologie socială la Universitatea din Houston. Cercetările sale actuale examinează rolul diversificării experiențelor, evenimentelor de viață și personalității prin interacțiunile contextului social asupra dezvoltării personalității și consecințele din aval pentru creativitate, atingerea statutului și bunăstare.

Citește și: 

Ingredientele secrete ale tinereții fără bătrânețe. Cum trăiesc oamenii din Zonele Albastre de ajung la vârste incredibile

Cel mai bătrân om al planetei are 123 de ani şi se ține bine. A provocat stupoare in aeroport

”Are un ADN supraomenesc!” O femeie de 101 ani, din SUA, s-a vindecat de Covid-19, după ce a învins gripa spaniolă și cancerul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net