Eşti însărcinată? Uite cum să îţi pui corect centura de siguranţă
Dacă eşti însărcinată sigur ţi-ai pus întrebarea cum să porţi centura de siguranţă de la maşină. Contrar multor obiecţii, centura de siguranţă salvează viaţa, în caz de accident, atât a mamei cât şi a bebeluşului din burtică, dacă această este folosită corect. Chiar medicii le sfătuiesc pe viitoarele mămici să folosească acest dispozitiv . Iată cum se poartă corect centura de siguranţă!
Multe femei cred că nu este în regulă să poarte centura de siguranţă în timpul sarcinii pentru că ele cred că le-ar putea face rău bebeluşilor.
„Este esențial să folosiți centura de siguranță ori de câte ori vă aflați în mașină. De altfel, este periculos să n-o folosiți!”, spune doctorul Gheorghe Gică - medic primar obstetrică-ginecologie.
Medicul argumentează afirmaţi aprin aceea că, în eventualitatea nedorită a unui accident rutier, în funcție de gravitatea accidentului, se poate declanşa sarcina prematură, se pot rupe membranele, se poate dezlipi placenta sau chiar se poate pierde sarcina. Mai mult, în cazul în care sarcina este la termen, nepurtarea centurii de siguranţă poate duce, în caz de accident la naşterea unui copil mort.
Medicul Gheorghe Gică a pus chiar pe pagina sa de Facebook sfaturi despre cum să fie purtată corect centura de siguranţă pe timpul sarcinii.
1. Folosiți întotdeauna ambele porțiuni ale centurii de siguranță (atât cea oblică – pentru umăr, cât și cea orizontală – pentru abdomen)
2. Fixaţi porțiunea inferioară a centurii pe sub abdomen – Niciodată peste burtă! Astfel, în cazul unui impact, șocul va fi suportat de oasele șoldului și nu de burtă.
3. Nu trageți niciodată porțiunea superioară a centurii pe sub braț – plasați-o peste umăr (evitând frecarea de zona gâtului) și printre sâni, astfel încât să nu vă jeneze. Fixarea porțiunii oblice împiedică proiectarea prin parbriz a șoferului, în cazul unei coliziuni.
4. Pe măsura creșterii sarcinii, este necesară și ajustarea scaunului: pentru gravide, se recomandă ca scaunul să fie împins în spate cât mai mult posibil, astfel încât sa fie asigurat și un contact comfortabil între picioare și pedale.
5. Airbag-urile nu trebuie dezactivate. Împreuna cu centura, ele acționează în vederea protejării gravidei și fătului. În caz de accident, contactul abdomenului unei femei însarcinate cu airbagul este mult usor decât contactul cu o suprafață dură (bordul, volanul).
6. După fixarea centurii asigurați-vă că aveți suficientă mobilitate pentru condus.
7. Având în vedere că în general condusul este o activitate obositoare, se recomandă reducerea timpului petrecut la volan în timpul sarcinii la nu mai mult de 5 ore pe zi.
În concluzie, centura de siguranță va fi purtată indiferent de stadiul sarcinii și indiferent de scaunul ocupat în mașină.
„Consider că singura întrebare legitimă care s-ar putea pune referitor la acest subiect este dacă pot fi folosite alternative la centura clasică de siguranță în timpul sarcinii. Din fericire răspunsul este afirmativ, în ultimii ani au apărut o mulțime de variante de adaptoare sau deviatoare pentru centuri, toate încercând să facă același lucru: să vă protejeze, evitând în același timp ca brațele centurii să atingă burta”, mai arată medicul Gheorghe Gică.
Potrivit legii, femeile însărcinate pot fi scutite de amendă în cazul în care nu poartă centura. Însă pericolul este extrem de mare.
Citește și:
În ce condiții ai voie să conduci fără să porți centura de siguranță
Motivul pentru care Răzvan Ciobanu nu purta niciodată centura de siguranță. Iulia Albu a explicat
Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună
Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alți