Gogoşarii îţi fac vederea mai bună
Sunt dulci, graşi şi extrem de gustoşi! Gogoşarii se numără printre cele mai îndrăgite şi apreciate legume ale toamnei. Conţin vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Vitaminele A şi C conţinute de gogoşari sunt antioxidanţi puternici ce ajută la combaterea radicalilor liberi şi la prevenirea anumitor boli de inimă, cancere şi cataracte.
Vitamina K este responsabilă pentru capacitatea sângelui de a se coagula. Ea ajută totodată şi la protejarea oaselor.
Luteina, o altă vitamină conţinută de gogoşari, previne degenerarea maculară a ochilor.
Vitamina B5, acidul folic şi fibrele previn apariţia bolilor cardiovasculare.
Licopenul este o substanţă ce contribuie la menţinerea sănătăţii inimii. Cercetătorii spun că poate preveni apariţia anumitor tipuri de cancer: de prostată, de vezică, de plămâni, cervical şi pancreatic.
Potasiul, un mineral esenţial pentru funcţionarea optimă a muşchilor şi a sistemului nervos, dar şi a inimii, se găseşte din plin în gogoşari. El contribuie la menţinerea unei bune tensiuni arteriale.
Gogoşari în oţet la rece
Ingrediente: 3 kg gogoşari cântăriţi după curăţire şi feliere, 350 ml oţet de 9 grade, 250 g zahăr tos, 90 g sare neiodată (pentru murături), un vârf de cuţit conservant (salicil), arome: boabe de piper, frunze de dafin, fâşii de hrean, frunze de ţelină.
Preparare: După ce aţi spălat şi curăţat gogoşarii, îi tăiaţi fâşii de 1 cm lăţime. Într-un castron se amestecă oţetul cu sarea şi zahărul, până se dizolvă, apoi adăugaţi conservantul. Se pun gogoşarii într-un castron mare, se toarnă saramura, se pun foile de dafin, piperul şi hreanul şi se frământă uşor. Se acoperă castronul cu un prosop şi se lasă timp de 12 ore, la temperatura camerei. Apoi, îi puneţi în borcane şi-i păstraţi în cămară (www.savoriurbane.ro).