Gripa și vaccinarea antigripală în Romania. 7 lucruri pe care trebuie să le știi despre imunizare

Ultima actualizare:

    Complicațiile date de gripă pot fi mortale
Complicațiile date de gripă pot fi mortale

Aproape 200 de oameni au murit, în sezonul 2018-2019, din cauza gripei. Copii, adulți și bătrâni au căzut pradă acestui virus. Unii mai aveau și alte probleme de sănătate, iar virusul le-a agravat starea de sănătate. Cu toții aveau în comun un singur lucru: nu erau vaccinați. În România oamenii încă refuză să se imunizeze, punând în pericol atât viața lor cât și a celorlalți.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.500.000 de doze. Medicii spun că numărul acesta nu este suficient, având în vedere că cifra este doar cu 200.000 mai mare decât sezonul trecut. Ar trebui ca autoritățile să achiziționeze un număr dublu de doze de vaccin.

Cine trebuie să se vaccineze antigripal

”De la cel mai mic până la cel mai în vârstă. Ne protejăm pe noi și pe cei din jur.  Dar și adulții cu diverse afecțiuni. Cei cu boli pulmonare, diabeticii, pacienții cu ciroză hepatică sunt printre cei care fac parte din grupurile de risc”, a explicat Prof Univ. Dr. Adrian Strinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, în cadrul unei conferințe de presă.

Profesorul Streinu-Cercel a mai spus că pentru tratarea unui pacient cu gripă care respiră cu plămân artificial, costurile se ridică la 40.000 de lei.

De altfel, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), toate categoriile de vârstă și toate grupele sociale pot fi afectate, însă există grupe și categorii  mai expuse riscului decât altele. Drept urmare, OMS recomandă vaccinarea anuală prioritară a următoarelor categorii:

1. femeile însărcinate în orice etapă a sarcinii

2. copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani

3. persoanele cu vârsta de peste 65 de ani

4. persoanele care suferă afecțiuni medicale cronice și afecțiuni imunosuspensive.

5. personalul medical.

Conform rapoartelor din sănătate, vaccinarea antigripală poate oferi protecție pentru 70-90%din populația sănătoasă și poate atenua gravitatea manifestării și complicațiile asociate gripei pentru 60-80% din populația vârstnică.

Prof. Dr. Alexandru Rafila, șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a explicat  că trebuie să fim pregătiți pentru gripa de sezon, iar cea mai bună prevenție până în prezent este imunizarea.

Din acest motiv, Rafila a expus 7 lucruri importante despre vaccinarea antigripală.

1. Cine are nevoie de vaccinare antigripală?

Toți avem nevoie de imunizare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea tuturor persoanelor punând accent deosebit pe vaccinarea vârstinicilor, femeilor gravide şi persoanelor cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, pulmonare, diabet. Personalul medical, de asemenea, trebuie vaccinat pentru protecţia proprie şi pentru a nu transmite boala

la locul de muncă.

 2. Gripa este o infecție gravă?

Potrivit rapoartelor, în sezonul rece 2018-2019 a fost unul cu număr record de îmbolnăviri și decese din cauza gripei. Au murit 199 de oameni. Este o boală infecțioasă cu răspândire rapidă. Gripa poate evolua grav, chiar şi până la deces, mai ales în cazul persoanelor vârstnice şi la cele cu co-morbidităţi. Copiii mici şi femeile gravide sunt de asemenea la risc. Dacă vaccinarea populaţiei este redusă, îmbolnăvirile şi implicit decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal

3. Cât de eficace este vaccinul antigripal?

”Depinde de om. Nu pentru toată lumea este la fel de eficace. Însă cei care se imunizează au șanse să nu facă gripă sau să facă forme mai ușoare ale bolii”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila. De asemenea, eficacitatea vaccinului variază de al an la an. n medie, vaccinul previne 60-70% din infecţiile depistate la adulţii de 18-64 ani.

4. Se pot produce îmbolnăviri din cauza vaccinului?

”Nu. Nu este posibil să te îmbolnăveşti de la vaccinul anti-gripal, deoarece vaccinul nu conţine virusuri vii. Chiar dacă sunt persoane care spun că au făcut gripă după ce s-au vaccinat, vă spun că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza vaccinului. Însă, este bine de știut că imunizarea se face în două săptămâni de la administrarea vaccinului. Din acest motiv este bine să ne vaccinăm înainte să apară sezonul gripal, nu în plină epidemie de gripă”, a mai explicat profesorul Rafila.

Însă virusurile gripale se modifică permanent, astfel încât în fircare an este posibil să apară tipuri diferite de virusuri gripale. În plus, imunitatea după vaccinare scade în timp. Vaccinurile anti-gripale sezoniere au formulă actualizată anual, pentru a oferi cea mai înaltă protecţie posibilă, prin supraunerea cu virusurile circulante din următorul sezon gripal.

5. De ce se recomandă vaccinarea în fiecare an?

Specialiștii spun că se lucrează, în prezent, la un vaccin care va putea fi administrat la o perioadă de 5 ani. Însă până atunci, orice modificare a caracteristicilor virusului gripal face ca vaccinul din anul precedent să nu mai fie la fel de eficace anul acesta.

6. Când este bine să ne vaccinăm?

Campania de vaccinare antigripală începe din a doua jumătate a lunii octombrie. ”Octombrie-noiembrie  sunt lunile ideale pentru imunizare, înainte de începerea sezonului gripal. Toată lumea are tendința de a se vaccina în plin sezon. Niciodată nu este prea târziu, însă trebuie avută în vedere perioada de două spătămâni de imunizare de la administrarea vaccinului.

7. Este vaccinul anti-gripal sigur?

Vaccinurile gripale sezoniere sunt folosite de peste 50 de ani. Ele au fost administrate la milioane de oameni şi au date de siguranţă bune. În fiecare an, autorităţile naţionale de reglementare a medicamentului examinează fiecare lot de vaccin anti-gripal înainte de a elibera licenţa. Virusul conţinut de vaccinul anti-gripal actual este inactivat. În această stare virusul nu poate îmbolnăvi, dar poate imuniza. Sistemele de monitorizare şi de investigare a oricăror rapoarte de evenimente adverse, în urma imunizări antigripale sunt permanent funcţionale.

Ce să faci dacă te-ai îmbolnăvit cu gripă

Gripa este produsă de un virus cu transmitere aerogenă. Din acest pericolul de a contacta boala este foarte mare.

Iată câteva sfaturi pentru a-i proteja pe ceilalți de gripă, după ce te-ai infectat.

”Strănută în manșetă sau folosește șervețele, ori batistă”, este sfatul profesorului Adrian Streinu-Cercel. Medicul spune că nu este în regulă să strănutăm în palmă pentru că următorul gest este de a pune mâna pe un obiect sau pe masă. Iar de acolo alte persoane se pot contamina.Auto-izolarea la domiciliu. Când un pacient a făcut gripă este important să nu mai meargă în colectivitate. Să contacteze medicul de familie și să îi explice simptomele. Acesta îi va prescrie tratament de obicei cu antivirale. De asemenea, trebuie să se hidrateze cu ceaiuri îndulcite cu zahăr fiert.

Impactul economic al gripei

Chiar dacă, de regulă, are o frecvență redusă, s-a demonstrat că gripa sezonieră generează costuri anuale substanțiale de natură economică asociate îngrijirilor medicale, iar prevenirea gripei are, deci, impact economic major asupra sistemelor sanitare. Costurile asociate gripei pot fi atât directe: consultările la medicii de familie, spitalizare, tratamente în regim de spitalizare și ambulatoriu, cât și indirecte, exprimate prin productivitatea muncii pierdută ca urmare a absenteismului.

În Europa, în absența vaccinării antigripale ar exista încă 22,3 milioane de cazuri d gripă, 6,2 milioane vizite de asistență medicală primară și 3,5 milioane de internări în spitale. Acest lucru se traduce într-un cost socio-economic estimat la 6-17 miliarde de euro anual.

Pentru cei care nu intră în campania Ministerului sau nu mai prind doze de vaccin, există posibilitatea cumpărării din farmacii.

Citeşte şi:

Care sunt simptomele gripei. Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea

Diferențele dintre gripă și răceală. Simptomele la care trebuie să fim atenți

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net