Primul lot de vaccin gratuit anti-HPV a ajuns la medicii de familie. Cine are prioritate

Ultima actualizare:

    Infecția cu HPV poate evolua spre cancer dacă nu este descoperită și tratată la timp
Infecția cu HPV poate evolua spre cancer dacă nu este descoperită și tratată la timp

Primul lot de vaccin anti-HPV, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, a ajuns în cabinetele medicilor de familie. Astfel, fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani pentru care părinții au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat, pot fi imunizate.

Vaccinul HPV contra infecției cu Human Papiloma Virus (HPV sau Virusul Papiloma Uman) disponibil în prezent pe piaţă, protejează împotriva celor mai periculoase tulpini care dau anumite tipuri de cancer genital.

Infecţia cu HPV este în prezent cea mai răspândită afecţiune cu transmitere sexuală la nivel mondial. Astfel, la persoanele active sexual, riscul de infectare cu HPV este de 80%. Există aproximativ 100 de tulpini de HPV. Dintre acestea, 30-40 de tipuri afectează zona genitală a partenerilor de ambe sexe, având fie risc oncogen scăzut sau crescut. Virusurile din prima categorie determină apariția condiloamelor genitale (mici excrescențe moi, nedureroase). Cele din a doua categorie, netratate, pot duce, în timp, la apariția cancerului de col uterin sau de cancer la nivelul vaginului sau penisului.

Vaccinarea poate să înceapă. Primul lot de 20.000 de doze de vaccin gratuit anti-HPV a ajuns, în sfârșit, în cabinetele medicilor de familie. La această campanie de vaccinare iau parte fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani pentru care părinții au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea. Desigur că vor fi vaccinate şi cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat anterior acest lucru. Dozele nu vin automat. În cabinetele medicilor de familie au ajuns doar acele doze solicitate de aceştia în baza cererilor anterioare de la pacienţi.

Acum 11 ani programul de vaccinare anti-HPV a eşuat

În absenţa unei campanii susţinute de informare, mulţi oameni nu ştiu că vaccinarea anti-HPV le poate salva viaţa. În plus, o lipsă de informare venită din partea specialiştilor poate lăsa o poartă deschisă pentru dezinformare. În urmă cu 11 ani, zvonuri conform cărora adolescentele care urmau să se vaccineze urmau să facă de fapt parte dintr-un experiment şi că, de fapt, deveneau cobai pentru testarea vaccinului, i-au făcut pe mulţi părinţi să renunţe să îşi imunizeze copilele. Se credea că serul salvator produce de fapt sterilitate, autism, paralizii sau leucemie.  Astfel, 200.000 de doze au fost aruncate la gunoi, în loc să prevină infecţii cu „human papiloma virus” (HPV).

“Suntem singura țară din Europa care mai discutăm despre introducerea vaccinării împotriva HPV. Ministerul Sănătății a reluat campania de vaccinare împotriva acestui virus, doar pentru fetele părinților care au cerut acest lucru și vrem să extindem campania atât pentru acestă categorie de vârstă, cât și pentru alte categorii de vârstă. Echipa Ministerului Sănătății susține vaccinarea și urmărim adoptarea măsurilor care să crească acoperirea vaccinală pentru tot programul național”, a declarat Victor Costache, la jumătatea lunii ianuarie.

Aproximativ 2,1 milioane de doze, în 4 ani

Conform Acordului Cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani, pot fi achiziționate până la un numar de 2 100 000 doze pentru extinderea campaniei. Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie. De asemenea, medicii de familie trebuie să se informeze transparent și corect către părinții cu privire la vaccinarea antiHPV.

Vaccinarea se poate face şi contra-cost

Dacă nu faceţi parte din grupele de risc pentru care vaccinarea se face gratuit, este bine să ştiţi că vaccinarea se poate face și contracost, cu o rețetă de la medicul de familie, cu comandă în farmacii. În farmacii, vaccinul costă 650 de lei și îl poate face orice femeie de vârstă fertilă, în 2 sau 3 doze. Pacienții se pot vaccina până la 45 de ani.

Aproximativ 4.000 de românce sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin și multe mor, pentru că boala e în stadiu avansat.

Cine nu trebuie să facă vaccinul antiHPV?

Înainte de a face vaccinul anti-HPV trebuie să spuneți medicului despre toate alergiile pe acre le aveți. Trebuie să stabiliți dinainte dacă puteți să vă imunizați cu acest tip de vaccin. Uite cine nu trebuie să facă vaccinul anti-HPV:

1. Persoanele care au prezentat, la un moment dat, reacţii alergice ce le-au pus viaţa în pericol, declanşate de orice ingredient al vaccinului antiHPV, sau reacţii alergice la o doză anterioară de HPV.

2. Persoane alergice la drojdia de bere (Gardasil şi Gardasil 9).

3. Vaccinurile anti-HPV sunt sigure pentru copiii cu afecţiuni uşoare – care prezintă, de pildă, febră nu foarte mare, sub 38,3˚C, răceli, rinoree sau tuse. Persoanele cu afecţiuni moderate sau grave trebuie să aştepte până când starea lor de sănătate se îmbunătăţeşte, conform Asociației Proimunizare.

Australia e pe cale să devină prima țară în care cancerul de col va fi eradicat. Incidenţa este de 6 cazuri la suta de mii de locuitori pe an, de 60 de ori mai puțin decât România. Acest fapt a fost posibil şi pentru că, de 23 de ani vaccinează gratuit toată populația feminină. În Anglia, vaccinarea a fost introdusă anul trecut și pentru băieți, pentru că HPV poate cauza și cancer anal, penian și unele forme de cancer de gât.

Citeşte şi: 

Totul despre HPV. Cum îl depistezi şi la ce trebuie să fii atentă

Uite cum poţi să depistezi virusul HPV acasă, la fel de uşor ca un test de sarcină

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net