Specialiștii avertizează! Produsele de post, periculoase pentru sănătate

Ultima actualizare:

    În această perioadă românii caută în supermarket produse de postfoto: arhivă Click!
În această perioadă românii caută în supermarket produse de postfoto: arhivă Click!

Apă, ulei vegetal, aditivi și mult zahăr. Aceasta este de fapt hrana milioanelor de români care s-au decis să țină Postul Paștelui și cumpără de la supermarketuri produse de post despre care cred că sunt sănătoase. Însă, specialiștii spun că acestea conțin prea puține legume, fructe sau semințe și mai multe substanțe fără valoare nutritivă și chiar periculoase.

Totul este frumos ambalat și încântă cumpărătorul care, de cele mai multe ori, nici prin cap nu îi mai trece să citească eticheta.  Oferta din supermarket-uri  s-a diversificat de când a început Postul Mare. Acum, pe rafturi întregi, care sunt semnalizate cu denimirea ”Produse de post”, stau frumos aliniate pateuri  sau paste vegetale, pe a căror etichetă apar ciuperci apetisant, ardei sau măsline. Mai sunt  produse care seamană izbitor cu mezelurile din carne, însă poartă denumiri care induc ideea că sunt din legume  și sunt sănătoase,  ori diverse substanțe care poartă denumirea de lapte din diverse semințe sau legume. 

Nu orice produs vegetal este sănătos

Specialiștii spun că cele mai multe astfel de alimente pot conţine ingredient de slabă calitate sau substanţe  care nu au nicio legătură cu termenul de “vegetal” prezent pe etichetă.

”Printre aceste substanțe este proteina din soia și uleiul de palmier la care se adaugă diverși aditivi, arome artificial, potențiatori de aromă sau coloranți. În plus oamenii trebuie să știe că nu orice produs vegetal este sănătos. Avem zahărul care este vegetal, însă nu este sănătos, uleiurile rafinate sunt vegetale și sunt dăunătoare, iar făina este vegetală și este dăunătoare. Și de aici derivă foarte  multe produse de postȘ dulciuri de post, produse de patiserie, cartofi prăjiți și alte produse prăjite . Îi sfătuiesc pe cei care țin post să aleagă produse sănătoase, foarte multe legume, leguminoase și să-și prepare singuri  produsele de post după rețete tradiționale, fără surrogate, fără aditivi”, a delarat pentru Click! Cristian Mărgărit, consultant în nutriție.

Produse de post cu mult zahăr și uleiuri interzise în industria alimentară

Foarte multe dintre produsele despre care se spune că sunt vegetale nu sunt realizate pe baza de legume ci pe baza unor extracte din ingredientele principale. ”Din păcate, primele două ingrediente din produsele de post sunt reprezentate de apă și uleiuri vegelate. De cele mai multe ori găsim uleiuri vegetale exotice cum ar fi uleiul de palmier care în unele țări , ca Italia, a fost interzis în industria alimentară.

Produsele alimentare de post realizate la nivel industrial au o valoare nutrițională scăzută și o valoare energetiă ridicată din cauza unor zaharuri care se adaugă, mai bine zis a zahărului ascuns sub formă de dextroză sau sirop de glucoză. Am găsit, de exemplu, sortimente de zacuscă și cu 5 lingurițe de zahăr. În compoziția acestora”, a declarat pentru Click! Costel Stanciu, președintele APC.

Laptele de soia - produs cu denumire înșelătoare

Sunt produse de post care au denumiri înșelătoare cu toate că nu sunt premise de legislația europeană. ”Există în acest sens o hotărâre a Curții Europene de Justiție care arată că producătorii de produse alimentare de post nu pot folosi denumiri specifice celor animaliere, cum ar fi lapte de soia, crevursti din soia sau salam din soia. Astfel de produse ar putea fi scoase de pe piață, iar agentul economic ar putea fi sancționat cu amendă carfe poate ajunge și la 30.000 de lei”, a mai spus Costel Stanciu.

Tofu cu soluție de dezghețat drumuri

Un raport al Asociației Pro Consumatori, care a testat zeci de preparate de post aflate pe piață, relevă faptul că  unul din două produse de post conține acid citric, iar unul din opt produse conține clorura de calciu (soluția care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele), iar printre aceste alimente este faimoasa brânză din soia ”Tofu”. Numai 10% din produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.

Specialiștii spun, de asemnea, că printre alimentele periculoase este și foarte populara margarină care poate duce la mărirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic și accident vascular cerebral.  

Creștinii vor traversa în următoarele 40 de zile cel mai îndelungat și mai dificil post din întregul an calendaristic. Fie că ești ortodox, fie catolic sau protestant, Postul cel Mare, adică perioada premergătoare Sfintelor Paști, nu poate lăsa pe nimeni indiferent dintre cei care se consideră încă creștin practicant.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net