Spune-mi ce mănânci...Măslina și viața alimentară foarte sănătoasă
De mii de ani, măslina este alimentul-vedetă recomandat de nutriţionişti în hrana cotidiană, în orice anotimp. Dieta care conține măsline este indicată de specialiști atât persoanelor care preferă un regim de întreținere și vegetarienilor, cât și persoanelor cu boli cornice sau celor care respectă postul.
De fapt, nu toți consumatorii cunosc secretele nutriționale pe care le ascunde în compoziția sa acest aliment-vedetă- măslina.
Măslina, o sursă excelentă de vitamine
Specialiștii preocupați valoarea nutrițională a măslinei susțin că acest fruct este de folos omului de aproape opt secole. Dieta cu măsline reprezintă un îndemn la păstrarea tradiției culinare sănătoase, deoarece măslina este una dintre cele mai bune surse de vitamine ( A, B1, B2, C, D, E, K) și de acizi graşi (Omega 3 şi Omega 6). Când uleiul este extras prin presarea fructelor, fără să fie supus unui proces de rafinare, uleiul de măsline conţine acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi importanți în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.
Măslina conține cantități semnificative de minerale
Măslina conține cantități semnificative de fier ( asigurând organismului un aport de 40% din necesarul zilnic la 100 g), de cupru, de fosfor, de zinc și de sodium, fiind și o sursă valoroasă de fibre. Specialiștii apreciază măslina ca fiind un fruct bogat în calciu (8,8 mg ), un element esenţial pentru sănătatea oaselor, iar o dietă bogată în măsline completează lipsa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu, spun nutriționiștii, este de 800 miligrame. De aceea, consumul de măsline reduce riscul de arteroscleroză, dar crește, în acelasi timp, nivelul de HDL, adică nivelul colesterolului bun.
Dieta cu măsline îmbunătăţeşte calitatea vieţii
„Consumul zilnic de măsline aduce beneficii importante stării de sănătate persoanelor fumătoare, deoarece previne degradarea plămânilor. Totodată, o cură cu măsline îmbunătăţeşte calitatea vieţii bolnavilor cronici. Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorând afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum : vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Nu în ultimul rând, dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat,” explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Măslinele îmbunătățesc calitatea vieții”.
Uleiul extras din măsline ajută la detoxifierea organismului
Nutriționiștii europeni apreciază că uleiul extravirgin, adăugat în salatele de crudităţi, care conţin și măsline, ajută la detoxifierea organismului, deoarece tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras protejează organismul de efectele stresului și poluării zilnice .
În dieta cu măsline consumăm și uleiurile de măsline
Uleiurile virgine şi extravirgine, obţinute prin presarea măslinelor, fără ca acestea să fie supuse unui proces de rafinare, sunt cele mai sănătoase. Uleiurile de măsline sunt surse de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi importanți în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Cele două sortimente de ulei de măsline: virgine și extravirgine se deosebesc între ele prin gradul de aciditate, iar uleiul extravirgin are o aciditate mult mai mică de 0,8 %. Sortimentul extravigin are nuanţe deosebite: galben-verzui, culoare influenţată de clorofilă sau auriu, datorită conţinutului de licopen.
Uleiul de măsline virgin are o aciditate crescută
Există pe piaţă şi ulei de măsline virgin, cu o aciditate mult mai crescută (în comparație cu uleiul extravirgin) şi anume de 1,4%, deci o aciditate aproape dublă, iar din această cauză acest sortiment de ulei pierde anumite proprietăţi: aroma sau gustul. Și aceste uleiuri pot fi consumate fără probleme, deoarece nu conțin substanțe toxice.
Care este cel mai bun ulei de măsline
Cel mai bun ulei de măsline (Koroneiki) se obţine prin presarea măslinelor provenite din arbori matusalemici, având o vârstă de 3000 de ani și sunt originari din Creta. Acest sortiment de ulei nu se consumă în stare pură, ci se adaugă în alte soiuri de uleiuri de măsline mai slabe, pentru a le îmbunătăţi calitatea.
Ce soiuri de măsline trebuie să consumăm
Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta. Dacă preferăm măslinele la vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem un interval de cinci minute, pentru a elimina sarea. După aceea, punem măslinele în borcane și deasupra lor presărăm bucăţele mici de lămâie și ulei de măsline. Recipientele cu măsline le păstrăm în frigider.
În gastronomie, măslinele nu trebuie să fie prea sărate
Indiferent de modul în care folosim măslinele: la prepararea unor salate de legume, pentru aperitive sau pentru mâncare, acestea nu trebuie să fie prea sărate. De asemenea, consumatorii de măsline trebuie să știe că toate soiurile de măsline pot fi consumate ca aperitiv, ca ingrediente pentru salate sau ca aliment principal -sub formă de pastă de măsline, degustată la micul dejun sau la cină.
30 de soiuri de măsline se conservă prin murare
Specialiştii europeni apreciază că există 30 de soiuri şi 150 de varietăţi de măsline, răspândite pe cinci continente. În stare crudă, măslinele sunt tari şi foarte amare. De aceea, ele se conservă prin murare în apă foarte sărată.
Important pentru persoanele cu probleme de sănătate!
Persoanele care suferă de boli cardiovasculare şi renale trebuie să consume doar măsline dietetice.
Soiuri de măsline celebre care se importă și în țara noastră
Măslinele pe care vrem să le consumăm trebuie să le alegem după anumite criterii : aromă și consistență cărnoasă:
Kalamata este un soi de măsline foarte apreciat-de consumatorii din țara noastră. Fructele acestui soi, cu o consistenţă cărnoasă, în formă de migdală, au culoarea violet închis. În gastronomie sunt folosite la prepararea salatelor şi a mâncării gătite.
Ceringola, un alt soi de măsline foarte apreciat în gastronomie, se găsește și în ţara noastră. Ceringola sunt măsline foarte mari, cărnoase, având o aromă dulceagă. De obicei, aceste măsline se consumă ca aperitiv, alături de brânzeturi.
Picoline este un soi de măsline-vedetă consumate în țări precum Franţa şi Maroc, dar se importă şi în ţara noastră. Măslinele Picoline au o consistenţă cărnoasă, fiind consumate și pentru aroma lor deosebită. Pentru savoarea care o răspândesc, măslinele Picoline se folosesc la preparatele cu sos.
Nicoise este un soi de măsline foarte mici, cu o aromă puternică și de valoarea lor nutrițională se bucură și românii, deoarece se importă și în țara noastră. În general, aceste măsline sunt folosite la prepararea salatelor, iar în gastronomia românească este preferată gustoasa „Salată Nicoise”, care conține măslinele din acest soi.
Manzanilla, măslinele care provin din Spania, sunt foarte apreciate de români. Soiul Manzanilla are fructe mari, rotunde și foarte aromate. Aceste măsline se folosesc la preparatele cu peşte, la mâncarea cu măsline sau alături de salatele de icre.
Măslinele verzi sunt mai puţin amare şi au un gust acrişor. De obicei măslinele verzi se folosesc la aperitive, umplute cu gogoşari.
Reţeta săptămânii
Un aperitiv gustos și sănătos: Pastă de măsline cu mirodenii
Timp de preparare: 40 minute
Calorii: 45 (la 8 măsline)
Ingrediente: 200 grame de măsline fără sâmburi, câte 2 linguriţe suc de lămâie şi de ulei de măsline, 2 boabe de usturoi şi un amestec de mirodenii: cimbru, mentă şi mărar (după gust).
Preparare: Măslinele se pasează prin mixer, apoi se amestecă foarte bine cu două linguriţe de suc de lămâie, două linguriţe de ulei de măsline, două boabe de usturoi şi cu mirodenii: cimbru, mentă şi mărar (după gust). În pasta de măsline se poate adăuga puţin hrean sau humus. Pasta are consistenţa pateului şi trebuie păstrată la frigider.