Știți că uleiurile presate la rece sunt surse de revigorare?
Prezent și pe piața românească, uleiul de argan bio este considerat cel mai valoros ulei din lume. Nu întâmplător în țara sa de origine a fost supranumit “aurul Marocului”.
Pentru obtinurea unui kilogram de ulei de acest fel se folosesc fructele a șase arbori Argania Spinosa. Nutriționiștii europenei consideră că uleiul de argan este cel mai important antioxidant, deoarece conține cantități importante de acizi grași Omega 3 și Omega 6 precum și vitaminele A, E, F. În urma cercetorilor riguroase s-a constat că un consum consecvent al acestui ulei completează șirul beneficiilor terapeutice: reduce cu 50% riscul de a dezvoltă hipertensiune arterială, reduce nivelul colesterolui “rau” și crește nivelul celui bun. De asemenea dacă e administrat la micul dejun, uleiul de argan protejează ficatul, acționează ca un factor de sațietate și neutralizează radicalii liberi.
Uleiul de nucă protejează inima
Deși este folosit mai rar, uleiul de nucă este un protector al bolilor de inimă. Când este administrat consecvent (20-40 g pe zi) efectul sau terapeutic este considerabil pentru că previne procesul de degradare a pereților laterali ai inimii. Prin aportul de minerale și acțiunea să hipoglicemiantă, acest tonic poate fi folosit de anemici, diabetic, persoanele cu un program de muncă foarte încărcat.
Ulei de susan, bogat în vitamina E
Nu de mult, a fost introdus în bucătăria românească uleiul de susan, o sursă de vitamină E, de acizi grași esențiali, de lecitină și de minerale, pentru a enumera o parte dintre elementele componente cu o mare valoare terapeutică. Specialiștii recomanda folosirea acestui ulei în prevenirea bolilor degenerative și în creșterea imunității.