Uite cum arată ventilatorul neonatal de 35.000 de euro! Aparatul salvează viețile bebelușilor născuți prematur la Spitalul Universitar din București

Ultima actualizare:
Medicul neonatolog Adriana Dan consultă un nou-născut
Medicul neonatolog Adriana Dan consultă un nou-născut

Veşti bune pentru mamele care nasc la Spitalul Universitar din Bucureşti. Unitatea medicală a fost dotată, ieri, cu un ventilator neonatal performant care va salva viaţa nou-născuților înainte de termen şi pe cei cu patologii grave. Valoarea acestui aparat este de 35.000 de euro, iar banii au fost strânși cu ajutorul a 520 de persoane care au alergat în acest scop la Semimaratorul București.

Deja primul bebeluș născut prematur a făcut progrese remarcabile. A fost născut în luna mai la 25 de săptămâni și a avut mai puțin de 1 kilogram. Mama lui spune că este un miracol faptul că a ajuns la acest spital unde există un astfel de echipament de ultimă generație.  

Ventilatorul de 35.000 de euro donat de Salvați Copiii secției de Neonatologie a Spitalului Universitar din București
Ventilatorul de 35.000 de euro donat de Salvați Copiii secției de Neonatologie a Spitalului Universitar din București

"Fără aceste aparate copilașii noștri nu au șanse de supraviețuire. Toate maternitățile ar trebui să beneficieze de aparatură performantă. Când am auzit că aici există un ventilator neonatal am fost foarte fericită și am simțit că lucrurile merg într-o direcție bună și că bebelușul meu are toate șansele să supraviețuiască, fiindcă degeaba fac medicii tot ce pot, dacă nu există aparatură bună . Sunt internată aici de pe 14 mai și la fiecare 3 ore vin la el”, a spus Georgiana Drăgan pentru Click!.

Citește și: 10 sfaturi importante pentru proaspetele mămici! Care sunt semnele care trebuie să ne trimită cu bebeluşul la medic

Aparatul este apreciat de medicii de la Spitalul Universitar."Este un copil de 25 de săptămâni, a avut 800  de grame la naștere. Au trecut 5 săptămâni de  atunci şi acum are 1.300 kg. A necesitat multe tratamente și este norocos că poate beneficia de acest aparat care realizează o  ventilație mai blândă, mai confortabilă, care îi permite să respire singur, să se dezvolte mai bine și să facă mai puține complicații”, a explicat dr. Adriana Dan, șef secția Neonatologie, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

Ventilatorul îl ajută pe micuț să respire singur, fără aparate
Ventilatorul îl ajută pe micuț să respire singur, fără aparate

Compartimentul de prematuri din cadrul maternității de la SUUB are o capacitate de 10 locuri și tot 10 locuri are și secția de terapie  intensivă neonatală

Sute de nașteri premature, incubatoare insuficiente

La Spitalul Universitar de Urgență București s-au născut, în 2018, 2.782 de copii, dintre care 436 au fost nașteri premature. În primele luni din 2019, aici au venit pe lume 1.140 de copii, 168 fiind nașteri înainte de termen.

Pentru că intervenția în cazuri severe presupune aparatură medicală adecvată, Secția de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alți 22 de nou-născuți în 2018.

Pentru modernizarea Secției de Neonatologie și oferirea de îngrijire de calitate pentru un număr mai mare de prematuri, medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București ar mai avea nevoie de 3 ventilatoare, 4 incubatoare, 5 monitoare de funcții vitale, 20 de infuzomate, un aparat EKG, un dispozitiv de răcire corporală și un aparat EEG, în valoare totală de 238.000 de Euro - echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III.


    Bebelușii născuți prematur au o șansă la viață datorită aparaturii performantefoto: Salvați Copiii
Bebelușii născuți prematur au o șansă la viață datorită aparaturii performantefoto: Salvați Copiii

Echipamentele medicale insuficiente vulnerabilizează capacitatea maternităților de a-i salva pe copiii născuți prematur și cu patologii grave. Pentru cauza lor, 520 de persoane au intrat în echipa Salvați Copiii România, la Semimaratonul București, unde s-a strâns suma de 35.000 de euro, însemnând un ventilator neonatal performant, care va salva viețile nou-născuților înainte de termen.

Este cea de-a doua dotare pe care organizația Salvați Copiii o face Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București, unde anul trecut au ajuns două incubatoare în valoare de 33.200 de Euro. În anul 2019, Salvați Copiii România donează maternităților din Regiunea București – Ilfov aparatură medicală în valoare totală de 236.443 de Euro.

În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

Bebelușii născuți prematur au o șansă la viață datorită aparaturii performante
Bebelușii născuți prematur au o șansă la viață datorită aparaturii performante

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități

România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, așadar sunt acoperite doar 50% din necesități.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Citește și: Cum vede un nou-născut. Imagini inedite cu evoluția vederii la om

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: „Dotarea maternităților din România reprezintă o prioritate națională și ar trebui definită ca atare în orice program de guvernare. De aparatura medicală depind atât supraviețuirea copiilor născuți prematur, cât și calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru.

Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite.

Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza .

Citește și: Miracol pentru un bebeluș născut prematur!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net