Muzica anilor `70: ABBA, cea mai tare trupă suedeză din istorie

Ultima actualizare:

    Anni-Frid Lyngstad, Benny Anderson, Agnetha Fältskog, Bjorn Ulvaeusfoto: Arhiva personală
Anni-Frid Lyngstad, Benny Anderson, Agnetha Fältskog, Bjorn Ulvaeusfoto: Arhiva personală

Cu ţinutele lor de scenă exuberante şi prezenţa lor antrenantă, dar mai ales cu refrenele lor memorabile, pretabile oricărei stări de spirit, cei patru suedezi au dominat muzica pop timp de un deceniu, ducând sound-ul nordic în toate colţurile lumii.

A fost unul dintre cele mai bune produse muzicale de export ale Suediei (alături de Roxette, Ace of Base, Europe şi Kent) şi o formulă magică ce a dominat clasamen­tele mondiale între mijlocul anilor ’70 şi începutul anilor ’80. Şi, mamma mia!, a vândut peste 370 de milioane de discuri! Hiturile trupei ABBA fac şi acum senzaţie şi sunt folosite adesea pentru a crea atmo­sferă la evenimente mondene, prezentări de modă ori chiar ca fundal sonor pentru unele documentare. Şi asta pentru că mul­te dintre ele sunt purtătoare de mesaj: The Winner Takes It All, Money, money, money, I Have A Dream, Dancing Queen, Take a Chance on Me ori Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). Chiar şi astăzi, la peste 20 de ani de la destrămarea grupu­lui, fanii încă visează să-i vadă din nou pe aceeaşi scenă, iar speranţele lor s-au reaprins odată cu reîntâlnirea celor patru membri din ianuarie, la inaugurarea no­ului lor restaurant tematic Mamma Mia. The Party în capitala suedeză, Stockholm – un proiect al lui Björn, care continuă să menţină vie flacăra legendarei trupe care a câştigat în 1974 concursul Eurovision cu piesa Waterloo.

Deşi acela a fost momentul din care ABBA a devenit, la propriu, o maşină de făcut bani, ce rivaliza, la sfârşitul anilor ’70, cu compania auto Volvo, unul dintre marii exportatori din Suedia, povestea succesului trupei începuse cam cu un de­ceniu în urmă, când fiecare dintre cei patru componenţi activa deja în viaţa muzicală: Björn Ulvaeus cânta cu Hootenanny Singers la începutul anilor ’60, Benny era liderul trupei The Hep Stars, Agnetha Fältskog avea deja câteva hit-uri, iar Anni-Frid Lyngstad îşi construise o carieră solistică în jazz, în parte şi cu ajutorul lui Benny, alături de care se afla din 1970. Totodată, Björn şi Ben­ny puseseră deja bazele unui parteneriat în ’67, pe parte de compoziţie, iar în ’69 le-au cooptat şi pe fete. Înfiinţată oficial în ’71, formaţia a primit numele ABBA abia în ’73, prin alăturarea iniţialelor membrilor săi – o idee care a pornit de la dubiţa Volksvagen cu care obişnuiau să um­ble prin ţară şi care avea inscripţionate deasupra parbri­zului numele lor.

Citește pe www.okmagazine.ro restul acestui material despre ABBA!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Emily Burghelea
megan fox profimedia jpg
banner Lavinia Pârva png
calin geambasu malina olinescu png
banner oana roman png
image png
banner laura cosoi png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net