Cornel Patrichi: «Jucam tenis cu Ceaușescu și-l înjuram de mamă!»
Cornel Patrichi era un bărbat şarmant şi tare prietenos. Semn că a fost adorat, miercuri (6 aprilie), la priveghi, rudele, prietenii, foştii colegi de la ”Dansez” (PRO TV), dar şi balerinele, pe care le-a făcut celebre, au venit din toate colţurile ţării ca să aprindă o lumânare şi să aştearnă, în cartea de condoleanţe, câteva rânduri de compasiune pentru familia îndoliată a maestrului.
Regele Dansului, Cornel Patrichi, a pierdut marţi (5 aprilie) bătălia cu moartea, la numai 72 de ani, la doi ani după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Artistul, care se făcuse remarcat în tinereţe datorită trăsăturilor aristocratice, a avut o viaţă de roman: a iubit cu patimă, a muncit ca un rob pe ringul de dans, şi a avut marea abilitate de a-şi apropia persoane ale căror nume îţi dădeau, înainte de Revoluţie, fiori reci pe şira spinării.
A pecetluit, în anii ’70, o amiciţie cu Nicuşor, mezinul familiei Ceauşescu. Prin prisma acestu fapt, Cornel a fost un răsfăţat al Epocii de Aur. Despre acest episod, el a vorbit, cu câţiva ani în urmă, pentru adevarul.ro: ”Aveam atunci tot ce voiam, câştigam foarte mulţi bani. Prin ’60 şi ceva îmi cumpărasem o casă de 500.000 de lei şi în doi trei ani am mai băgat 50.000 de lei în ea. Eu eram socotit, în faţa băieţilor, prieten cu Nicu Ceauşescu”. Cornel îşi permitea orice cu Nicuşor: „Mai ales când jucam tenis şi mă fura, îl băgam în p...a mă-sii. Cei de pe margine, când auzeau, se întorceau de la gard şi o luau la fugă”, dezvăluia Cornel, în spumosul interviu.
Deşi îi mergea bine în ţară, Patrichi, spirit liber, a plecat în Republica Democrată Germană (RDG), la Dresda, unde a predat coregrafia. Apoi, s-a stabilit în Italia, până în 1999, având acolo o şcoală de balet. La întoarcere, s-a trezit că locuinţa din România, pentru care muncise ani de zile, îi fusese confiscată. A suferit enorm, dar a reuşit să-şi înalţe alta, în Pipera, dar şi una, de vacanţă, în comuna Săruleşti, unde, vara, pescuia pe malul lacului. Era doar el, cu gândurile lui.
Fostele lui eleve sunt distruse de durere
Șocate de vestea morții fostului lor profesor de dans, trei mari artiste din anii comunismului au venit, ieri, într-un suflet, la Teatrul ”Constantin Tănase”, unde a fost depus trupul neînsuflețit al mentorului lor. Ele și-au amintit despre perioada în care au colaborat cu Cornel. Sida Spătaru: ”Am lucrat 28 de ani la Teatrul Fantasio, Cornel era un suflet cald, un om extraordinar, unic, știa tot timpul cum să te pună într-o lumină pozitivă pe scenă. Eram toți un grup, eram uniți. Cine nu asculta și nu făcea ce îi zicea era dat afară. A fost cel mai bun prim balerin.
Și Gina Tătaru are amintiri de neuitat: ”Era un om ambițios, îi plăcea să iasă totul perfect, ne certa, urla, nu accepta imperfecțiuni, nici pe nevastă-sa nu o ierta, nu conta că ești soție, rudă. Dacă nu făceai ce zicea jar mâncai, te făcea în toate felurile. Iar actrița Tatiana Botez a vorbit despre cuplul Cornelia-Cornel Patrichi: ”El era prim balerin,un zeu al baletului, era unic, inegalabil, electriza sala, era frumos, era de talie mondială, un tip formidabil de exploziv, era foarte exigent, totul trebuia să iasă perfect. El și Cornelia erau un cuplu perfect, ridicau sala în picioare. Mă ajuta mereu, vedea ce lipsește, îmi pregătea coregrafia, era respectuos”.
Colegii de la «Dansez pentru tine» l-au plâns la priveghi
Regrete, lacrimi, amintiri, miercuri (6 aprilie), la priveghiul regretatului Cornel Patrichi. Trupul neînsufleţit al marelui coregraf a fost depus în foaierul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, iar numeroşi colegi de breaslă s-au perindat pe la căpătâiul lui pentru un dureros rămas bun. Maestrul nu a fost uitat nici de colegii din PRO TV, de la “Dansez pentru tine”, show pentru care a lucrat timp de şapte ani, până în 2012, când a fost dat afară.
Fostul jurat a fost omagiat miercuri de coregrafii Andra Gheorghe, alias Cocuța, și Bogdan Boantă, care au venit cu o jerbă de trandafiri roşii şi crizanteme albe. Nu au lipsit actriţele Stela Popescu (80 de ani) şi Cristina Stamate (70 de ani), ambele în haine cernite şi devastate, dar nici actorii Vladimir Găitan (69 de ani) sau Alexandru Lulescu (84 de ani).
„Am pierdut o stea a baletului, nimeni nu îl va mai egala, a fost un om deosebit și îmi pare rău că ne întâlnim în astfel de împrejurări și nu undeva pe scenă. A fost un profesionist desăvârșit. Toate respectele mele”, a povestit Stela Popescu, pentru Click! „Cornel era o persoană plină de umor, veselă, temeinică. Era slobod la gură, dar avea foarte mult talent. Pe mine mă emoționează că ne-am întâlnit cu acest prilej foste actrițe, balerine, cu care nu m-am întâlnit de ani de zile”, ne-a declarat şi Cristina Stamate. Cornel Patrichi va fi înmormântat azi, la ora 12.00, la cimitirul din Pipera.
A lăsat în urmă prieteni dragi
- Ştefan Bănică, fost coleg la „Dansez pentru tine”. Era exigent, neiertător în profesia lui, dar, în acelaşi timp, un tip cu sensibilitate şi umor. Am trăit momente frumoase împreună, am glumit, am râs, am plâns. A fost un artist care a lăsat momente memorabile în teatrul de revistă, televiziune şi film. Dumnezeu să te odihnească, Cornel!
- Wilmark, fost coleg la „Dansez pentru tine”. Ai fost şi vei fi un model de urmat. Am avut onoarea să petrec alături de tine momente emoţionante, am râs şi am plâns împreună. Nu voi uita glumele tale, ironice si directe, şi discuţiile savuroase despre dans. Mulţumesc pentru prietenia ta. Acum, mintea ta e liberă, să dansezi liber prin Univers.
- Florin Piersic, actor. Ştiţi de ce nu mi-e greu să vorbesc în aceste momente? Pentru că toţi ne ducem acolo. Mi-e greu să aud că încă unul din generaţia mea a murit. Cu mine, ca om, era afectuos, cu alţii nu era aşa. Nu era un tip atât de dăruit publicului. L-am invidiat pentru asta. Era atât de talentat, atât de dăruit profesiei lui. Îl îmbrăţişez pentru ultima dată.
- Emilia Popescu, fostă colegă la „Dansez pentru tine”. Ce privilegiu, anii în care am stat la aceeași «masă» cu tine, Cornel! Ce amintiri prețioase mi-ai împărtășit! Amintirile unei lumi care pentru mine era ideală. Amintirile unei lumi populate de artiști excepționali, la care noi doar visam. În care am ajuns! O lume căreia ne-am dăruit total!
- Alexandru Arşinel, actor. Suntem mobilizaţi de aseară (n.r. marţi) ca să-l primim în casa noastră, la Teatrul Constantin Tănase. A condus un balet extraordinar. Am ieşit de multe ori la pescuit, chiar dacă eu prindeam mai mult peşte, tot el era cel mai bun. Era un prieten pe care te puteai baza, un om deosebit, cu o personalitate puternică.
- Cornel Dinu, administrator Dinamo. Ne-am cunoscut la barul Atlantic, unde el făcea programul artistic. Odată, într-o seară, am rămas la el, am făcut duş, dar am uitat apa deschisă. Noroc cu Doina, prima lui soţie, care a ajuns acasă, că altfel inundam tot. În ultimele luni am vorbit la telefon, ne-am şi văzut la un restaurant, dar şi eu, şi el beam apă.