Cornel Patrichi se zbate pentru pensiile balerinilor

Ultima actualizare:

Ar putea sta liniştit după o viaţă de muncă, dar iată că nu e aşa. Cornel Patrichi e decis să meargă până în pânzele albe pentru ca artiştilor liber-profesionişti să li se actualizeze şi lor punctul de pensie de la 339,3 lei, cât era în 2006, la 830,2, cât s-a majorat în 2015.

Tare revoltat l-am găsit la telefon pe Cornel Patrichi (71 de ani), celebru coregraf, fost prim balerin al teatrului Constantin Tănase şi fost jurat la “Dansez pentru tine”, de la PRO TV. Ce-l supără pe acesta are legătură cu pensiile artiştilor liber-profesionişti (solişti, actori, păpuşari, circari, cascadori, balerini), pensii care nu au mai fost actualizate din 2006. Practic, la vremea aceea un punct de pensie avea valoarea de 339,3 lei, iar până în 2015 a ajuns la 830,2 lei. Cel supranumit “Regele dansului” îi cere ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să ia atitudine în acest sens.

Cornelia şi Cornel Patrichi  sunt împreună de 40 de ani:  dansul i-a unit
Cornelia şi Cornel Patrichi sunt împreună de 40 de ani: dansul i-a unit

“Vrem să se actualizeze pensia. Artiştii liber profesionişti au plătit impozit de 5-6 ori mai mari decât un om normal, pentru fiecare contract al lor. Vreau să merg la ministrul Culturii şi să vorbesc despre această nedreptate. Mulţi trăiesc din această sumă. Ce să facă, să spele pe jos? După majorare, de la 339 lei ar primi 830, tot ar fi ceva. Mai plăteşti o chirie, medicamente... Am depus cerere să intru în audienţă la ministru în data de 21 noiembrie 2015, nu am primit nici un răspuns. Artiştii mai au puţin şi devin personaje istorice, vor fi îmbălsămaţi pentru generaţiile viitoare. Veţi vedea scris: uite cum a murit un balerin cu 339 lei pensie!”, ne-a explicat, revoltat, fostul mare balerin al Epocii de Aur. Cornel Patrichi nu beneficiază de această pensie, care se acordă doar celor care nu depăşesc venitul lunar de 1.000 lei, el având 5.400 lei (2.700 lei de la teatru, 2.700, pensie de merit), dar se zbate pentru colegii lui liber-profesionişti. Până şi soţiei lui i-a fost luată pensia de 339 lei pentru că mai avea şi alt venit (pensie de aprox. 800 de lei de la teatru), depăşind astfel plafonul de 1.000 de lei. ”Cele mai mari venituri noi le aveam din turneele de afară. Aduceam statului contribuţii substanţiale prin impozitele plătite”, spune Cornelia Patrichi. “Unii cred că pensia e ajutor social. Nu e ajutor, am plătit o viaţă impozite la stat, dă-mi banii pe care i-am plătit! Artiştii cer un drept al lor, pentru cât au contribuit la buget!”, adaugă Cornel Patrichi.

Click! spune

În 2005, solista Mihaela Mihai, în calitate de preşedinte al Sindicatului Artiştilor din România, s-a zbătut ca artiştii liber-profesionişti să primească şi ei pensie. Este vorba despre artiştii care au prestat până în 2000 (an în care a intrat in vigoare Legea 19 a pensiilor de stat), dar care nu au fost angajaţi şi cărora le-au fost oprite impozite de pe urma activităţii artistice. Legea s-a aplicat de la 1 ianuarie 2006.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
kate cu tiara jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristina Cioran este pe ultima sută de metri cu cea de-a doua sarcină
Cum arată Ioana Ginghină și Andreea Bălan din vacanțele în Malaezia și Australia
image png
 Anda Adam strălucește din toate punctele de vedere
miss univers argentina instagram jpg
Banner Sanda Țăranu
banner Georgica Cornu
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net