Lia Lungu: «Ceauşescu îşi culegea singur strugurii din via mea»
Bănăţeanca Lia Lungu deţine o vie la Recaş, cu struguri albi foarte dulci şi delicioşi. Când o vizita pe plantaţie, fostul preşedinte al ţării, Nicolae Ceauşescu, prefera să-şi culeagă singur ciorchinii mari, pe care îi îi mânca bob cu bob, cu o poftă molipsitoare.
Nicolae Ceauşescu mergea des la Recaş, acolo unde interpreta de muzică populară Lia Lungu deţine şi acum o vie cu struguri gustoşi, căutaţi pentru aroma lor.
”El era mereu prezent la noi, în Banat, atât de Zilele Recoltei, cât şi în vizite de lucru, pe bogatele ogoare bănăţene. Venea şi verifica recolta de struguri, culegea el însuşi ciorchinii şi îi gusta. La fel făcea cu porumbul. Am fost în repetate rânduri, la mică distanţă de loturile unde intra şi vedea cât sunt de bine dezvoltaţi ştiuleţii. Aşa cum făcea cu strugurii, proceda şi cu porumbul - îl desfăcea din foi şi îl rupea bucuros, ca şi cum el însuşi l-ar fi însămânţat”, îşi aminteşte Lia Lungu.
Interpreta de folclor, care se împarte între România şi SUA, unde e stabilită de mai bine de 20 de ani, a şi cântat, în Epoca de Aur, la recepţiile cu ştaif organizate de Ceauşescu: ”Am făcut parte din protocol zero, adică acei interpreţi selectaţi pentru recepţii şi coctailuri prezidenţiale, organizate atât pentru diverse evenimente şi aniversări din familia Ceauşescu, cât şi pentru preşedinţii altor state, care veneau în România. Lui Nicu îi plăceau piesele «A venit aseară mama», sau «De ce m-aţi dus de lângă voi», «Cruce albă de mesteacăn», «Mă dusei să trec la Olt», «Aseară vântul bătea» sau «Cine mi te-a scos în cale». El cunoştea foarte bine versurile pieselor şi, dacă greşeam, ne corecta şi cânta chiar el”, îşi aminteşte Lia Lungu.
Recepţiile la care participa artista aveau mesele bogate. ”Mesele de protocol erau foarte bogate, dar el era semivegetarian, astfel încât, felurile de mâncare erau alese ţinând cont de dieta sa, despre care, acum cred că era personalizată. Nu servea alcool, dar la finalul fiecărei recepţii, ciocnea cu noi, artiştii, un pahar cu şampanie pe care îl şi consuma”, ne-a mai dezvăluit interpreta.
Click! spune
Născută la 3 august 1953, Lia Lungu a fost solistă vocală a Ansamblului Profesionist “Banatul din Timişoara” şi cântăreaţă în corul Operei Naţionale din Timişoara. După Revoluţie, a plecat în turneu în America şi Canada, hotărând să rămână în Statele Unite. A lansat 8 albume de muzică populară şi a avut numeroase turnee în străinătate.
Şi ei au muncit la cules de vie!
Laura Cosoi (33 de ani) a avut un an plin, aşa că a decis să se relaxeze un pic în judeţul Iaşi, în satul copilăriei sale. “Deşi anii au trecut, satul Coslariu a rămas la fel, spre bucuria sufletului meu. Fiind septembrie, am prins culesul viei, dar am făcut şi zacuscă”, ne-a povestit Laura Cosoi. Pitt Leffer, solistul care a lansat piese precum “Yamala” şi “Mi Pasion”, şi-a umplut şi el cămara. Pitt locuieşte într-o căsuţă plină de verdeaţă lângă Bucureşti. “Voi culege gutuile şi voi face dulceaţă din ele. Nu m-am hotărât încă ce voi face cu strugurii, dacă fac vin sau îi mănânc”, ne-a povestit solistul. Şi solista Elena Gheorghe (30 de ani) a dat iama în via bunicii ei de la Clinceni şi nu a ratat culesul, dar nici o şedinţă foto.