Matilda Pascal-Cojocăriţa a vândut 50.000 de covrigi în Postul Paştelui
Ce e ieftin, bun, săţios şi de post? Aţi ghicit! Covrigul de 1 leu, salvarea creştinilor care ţin cu sfinţenie Postul Paştelui şi al Crăciunului. Ei bine, de 16 ani încoace, o vedetă face bani frumoşi cu acest produs, pe care îl vinde în mai multe brutării din Bistriţa. E vorba despre îndrăgita solistă Matilda Pascal-Cojocăriţa.
Fostă Miss România în 1979, Matilda Pascal-Cojocăriţa (57 ani) are o afacere de suflet, pe care o deţine în Bistriţa, oraş în care s-a mutat pentru soţul ei, dirijorul Ştefan Cigu. Deşi spune că nu câştigă o avere din afacerea cu covrigi, totuşi Matilda face bani frumoşi în posturile de peste an.
Dacă în iarnă, înainte de Crăciun, artista a vândut peste 40.000 de covrigi la preţ de 1 leu, acum, după nici trei săptămâni de Postul Paştelui, Matilda a reuşit deja „să mărite” aproximativ 50.000 de bucăţi, având vânzări de aproape jumătate de miliard de lei vechi.
Asta înseamnă că unu din 30 de bistriţeni trece zilnic pe la brutăriile din oraş, pentru a-şi potoli foamea cu coca Matildei, coaptă pe vatră şi presărată cu sare şi mac. Produsul de patiserie e patentat la OSIM (n.r. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci), sub denumirea de ”Covrigi cântători Matilda”, iar magazinul interpretei de muzică populară se află chiar în curtea casei sale, din Bistriţa. Cei doi soţi şi cei şapte angajaţi pe care îi au trag din greu până pe 1 Mai, când sărbătorim Paştele. Matilda îşi vinde însă covrigii în mai toate magazinele de specialitate din oraş, aşa că putem spune că a pus la punct o afacere în lanţ, care merge ca pe roate. “Covrigii cântători” sunt realizaţi după o reţetă proprie, moldovenească: făină albă, sare, drojdie şi mac. Însă cel mai important secret ar fi acela că „opturile” din cocă sunt făcute pe vatră, iar înainte de a fi băgate în cuptor, sunt puse la fiert într-un vas, preţ de câteva minute.“Aluatul e proaspăt, îl facem pe loc, nu este congelat. Aş vrea să extind afacerea, dar efectiv nu am timp să mă ocup. Am oameni angajaţi care îmi ţin locul atunci când mă aflu la filmări sau la spectacole”, ne-a spus Matilda.
Irina Loghin face drob din soia
Vegetariană convinsă, Irina Loghin (77 ani) a descoperit alimentul-minune soia, din care prepară inclusiv drob. Îndrăgita artistă ne împărtășește rețeta: 3 căni cu granule de soia, o cană cu nucă măcinată, o jumătate de cană cu orez fiert, 2 cartofi fierţi, 10 cepe verzi, tocate mărunt, două linguri cu morcov ras, o lingură cu ţelină rasă, 4 căţei de usturoi, două legături de pătrunjel verde, tocat, 3 legături de mărar, tocat, o jumătate de linguriţă de măghiran, două linguri cu ulei de măsline, o linguriţă de sare, 3 căni cu apă.
”Granulele de soia se fierb în clocot, la foc mic, 20 de minute, cu două căni cu apă, iar morcovul, ţelina şi ceapa se fierb separat, tot la foc mic. Se amestecă toate ingredientele, cu excepţia uleiului. Compoziția se întinde într-un vas presărat cu pesmet şi se bagă în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Drobul se unge cu ulei de măsline”, ne-a spus artista.
Prepară hamburgeri vegetarieni într-o furgonetă
A renunţat la televiziune pentru a-și realiza un vis. Răzvan Cişmigiu, fostul producător al emisiunii „Roata Norocului” (Kanal D), a lăsat deoparte proiectele TV pentru a face hamburgeri de tot felul. Mai mult, afacerea este una inedită, căci se desfășoară pe patru roți. Răzvan și-a luat o rulotă şi, împreună cu Valentin, un bun prieten, a demarat această afacere stradală, pe care o poţi găsi unde nici nu te aştepţi.
Acum, în Postul Paștelui, la “Furgoneta Street Chefs” e la mare căutare hamburgerul fără carne. Costă 17,5 lei și conține chiflă, sos, valeriană, amestec de legume cu ou, roșie, brânză cedar și muștar.