Animalul periculos care nu știai că trăiește în multe zone din România. Unde poți să-l întâlnești

Ultima actualizare:

Click! îți spune care este animalul periculos care nu știai că trăiește în multe locuri din România. Numărul acestor vietăți este în scădere vertiginoasă, dar, în continuare, poate fi găsit în câteva regiuni din țara noastră.

Animalul periculos care nu știai că trăiește în multe zone din România
Animalul periculos care nu știai că trăiește în multe zone din România

Chiar dacă este un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, râsul carpatin încă poate fi văzut în țara noastră, iar o întâlnire cu această felină poate fi letală. Toate speciile de râși sunt carnivore, prădătoare și teritoriale, iar arealul lor ocupă de la 100 la aproximativ 2.000 km pătrați.

La finalul lunii trecute, o femelă de râs a fost surprinsă de camerele de supraveghere montate în Parcul Natural Apuseni, în timp ce își hrănea puii. Imaginile sunt spectaculoase.

Râsul este animalul periculos cu care nu vrei să te întâlniești în pădurile din România

Camerele video ascunse în pădure, în Parcul Natural Apuseni, au capturat un moment tot mai rar pe teritoriul țării noastre. Doi pui de râs au fost surprinși în timp ce mama lor îi hrănea.

„Colegii noștri au identificat un exemplar de căprioară prinsă de către râs și au decis să monteze o cameră de monitorizare. În imagini se poate observa cum acest redutabil și discret prădător se hrănește câteva nopți la rând.

În primă fază cei doi pui care au o vârstă de aproximativ 10 luni doar asistă în timp ce mama mănâncă, după care sunt lăsați și ei să se apropie de pradă.

Le-au rămas doar două luni în care să deprindă și să învețe de la mamă abilitățile de a trăi pe cont propriu. La final ca orice felină încearcă să își ascundă prada acoperind-o cu frunze”, au povestit cei de la Parcul Natural Apuseni, pe Facebook.

Câți râși trăiesc în România

Râsul este cunoscut ca unul dintre cele mai discrete animale din România. Acesta vânează iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare sau cerbi.

Trebuie precizat că un râs adult are nevoie de 1-2 kilograme de carne pe zi. În prezent, numărul râșilor din România este situat între 1.200 și 1.500. Râsul figurează pe lista animalelor protejate.

Acest animal periculos are mărimea asemănătoare cu cea a unui câine. Are între 70 și 150 cm lungime, iar coada este cuprinsă între 5–25 cm. Râșii trăiesc aproximativ 20 de ani. La noi în țară este răspândit mai ales în pădurile Carpaților Orientali, dar și în Munții Apuseni.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net