Afecțiunea de care suferă tot mai mulți români: „Este noul cancer.” Avertismentul unui renumit doctor

Ultima actualizare:

„Cancerul” care ne distruge pe zi ce trece pe tot mai mulți dintre noi este incapacitatea de a mai avea relații semnificative și de a le susține. Trăim într-o lume în care vrem totul aici și acum, o lume în care totul se desfășoară pe repede înainte. Am ajuns o lume consumeristă chiar și în ceea ce privește relațiile. Nu mai avem răbdare să investim și să ne implicăm, pentru că oricând putem înlocui ceea ce avem. Când se strică un obiect ne este mai ușor să-l aruncăm decât să îl reparăm, iar asta se reflectă și în relații. Este ideea promovată de Dr. Menis Yousry, care într-un dialog de excepție alături de Mihai Morar în podcastul Fain & Simplu, explică ce trebuie să facem pentru a ne vindeca sufletele bolnave de singurătate și înstrăinare.

Boala care face ravagii și în România: „Este noul cancer”
Boala care face ravagii și în România: „Este noul cancer”

Suntem ființe sociale, ne este imposibil să rămânem singuri, deși la tot pasul, mai ales în mass media, se promovează ideea că ne e mai bine singuri. Într-adevăr, nu este indicat să rămânem în relații ce nu ne mai aduc nicio plăcere și nu ne mai fac bine, însă în ziua de azi am ajuns să renunțăm prea repede la oameni și prea ușor ne vine să fim singuri decât împreună cu cineva. 

„Dacă ai capacitatea de a ține în brațe o persoană suferindă fără să cedezi, persoana se va vindeca. Însă, toți cei care ne ascultă acum vor încerca să aplice asta cu mintea. A doua parte, dacă vrei sa te stabilizezi, o poți face într-o relație cu cineva, mai ales cu un partener. Voi continua să spun aceasta: o relație sănătoasă este mai bună decât orice sesiune de psihoterapie cu un psiholog, decât orice seminar, decât orice altceva din lume.

Însă dificultatea cu care ne confruntăm toți acum constă în incapacitatea noastră de a avea o relație normală, firească. Toți suferă din acest motiv și încearcă să rezolve problema în afara relației. Este noul cancer. Asta cred. Și se vede, oamenii nu mai au capacitatea de a avea relații, știi?”

Noua boală a societății „constă în incapacitatea noastră de a avea o relație normală”

Probabil ne influențează și societatea ți mediul online în care apar tot feluri de idealuri despre cum trebuie să fie o relație sau un partener. Însă acestea sunt doar false așteptări care nu se aplică în viața reală și nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de ele.

„Și nici mediul nu le este de ajutor. Când te bazezi pe o aplicație pe telefon ca să cunoști pe cineva, ai o cale prea rapidă de ieșire. Mai ales tinerii. Oamenii nu mai depun eforturi. Înainte făceau asta. Acum, dacă se strică ceva, și ce dacă? Cumpărăm unul nou. Dacă relația se clatină îmi fac alta. Și, înțelegi, noua generație nu este de vină, noi suntem. Pentru că le-am dat totul. Și s-au obișnuit să caute ceva nou.

Ceea ce nu înțeleg oamenii și voi putea clarifica aici, comportamentul cuiva într-o relație este exact același ca în orice alte circumstanțe. Chiar în felul în care conduci mașina, în felul în care îți derulezi afacerile, în care îți tratezi prietenii, locul de muncă, toate aceastea se văd și în relații.

Însă oamenii consideră relațiile ca ceva dificil, deoarece partenerul face presiuni asupra ta, este acasă, iar tu nu poți fugi, partenerul cunoscându-te foarte bine. Așa, totul devine mult mai intens. Însă la locul de muncă ai o cale de ieșire. Poți învăța multe lucruri, îi poți manipula pe ceilalți, îi poți impresiona, însă pe partener nu îl poți impresiona, pentru că te cunoaște foarte bine."

Oamenii nu mai sunt capabili să se implice! „Nu mai depun eforturi”

3 semne dragoste cuplu jpg

Practic e nevoie să ne educăm când vine vorba de cum funcționează de fapt, relațiile și să nu mai fugim la primul obstacol. Relațiile se cresc și se dezvoltă, iar în cadrul lor noi ajungem să ne confruntăm cu cea mai bună, dar și cea mai rea versiune a noastră. Și așa este sănătos pentru că asta înseamnă viața. 

Dr. Menis Yousry este un renumit psiholog și psihoterapeut, autor al Editurii Hay House. Este specializat în psihoterapia sistemică de familie și lucrează cu mii de oameni anual, peste tot în lume.

image
image
image
image
image
image
netflix pixabay jpg
Telecomanda televizor posturi TV FOTO Unsplash Jonas Leupe jpg
Îndrăgita artistă s-a declarat cucerită de Sri Lanka
Mihaela Bilic jpg
Cântăreața își sărbătorește partenerul de viață în Italia
serban pavlu umbre sezon3 foto adi marineci jpeg
gasca zurli jpg
 Oana Roman (47 de ani) a recunoscut faptul că nu a avut mereu o viață roz și lipsită de probleme
image
actualitate.net
image
actualitate.net