Calendar ortodox 2018, 5 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Sava


    Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţitdoxologia.ro
Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţitdoxologia.ro

Sfântul Cuvios Sava este prăznuit la data de 5 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Sava este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 5 decembrie. Zi de post.

Părinţii lui Sava erau de neam bun şi se numeau Ioan şi Sofia. Când copilul a împlinit cinci ani Ioan care era ostaş a plecat cu mama lui la Alexandria, acolo unde-l chema datoria de soldat şi l-a lăsat pe copil în grija unui frate, Eremia. Acesta era însurat cu o femei rea şi certăreaţă aşa că l-au dat pe Sava la alt frate, Grigorie care vieţuia în alt oraş. Pentru că Ioan şi Sofia zăboveau în Alexandria fraţii lui Ioan au ajuns să se sfădească pe el, nu neapărat că-l iubeau, dar voiau să se bucure de averea lor. Aşa că sătul de cele lumeşti el a plecat la mănăstire la numai 8 ani şi s-a pus serios pe studiul psaltirii şi al scripturilor, iar acolo sporea în fapte bune şi era atent la felul de viaţă al monahilor.

El se nevoia alături de cei bătrâni deşi era doar un copil. Se lepădase de şarpele care-l tentase cu avere şi însurătoare, în mănăstirea se lepdase şi de ispita pântecelui şi ajunsese să mănânce doar puţină pâine şi apă.

Odată un frate şi-a pus hainele în cuptor la uscat iar când au venit fraţii uzii de ploaie şi pătrunşi de frig au înteţit focul,iar fratele care pusese hainele înăuntru s-a întristat foarte. Văzând tristeţea lui Micul Sava a intrat în vâlvătiae şi aşa cum nu se atingea focul de sfinţii cei din vechime nu s-a atins nici de el şi a ieşit nevătămat cu hainele fratelui său de se minuna toată lumea. “Oare ce o să fie cu copilul acesta în viitor dacă de pe acum s-a învrednicit de un aşa dar de la Dumnezeu”. 

La 18 ani a vrut să plece la Ierusalim să vadă ţara sfântă. La început egumenul nu a vrut să-l lase dar I s-a arătat Dumnezeu în vis şi i-a spus să nu-I stea împortivă. Sava a ajuns chiar la Alexandria unde a întâlnit pe părinţii săi. Aceştia au încercat să-l facă să renunţe la călugărie, să se însoare şi mai târziu să preia dregătoria tatălui său dar el u a vrut. Atunci Ioan şi Sofia i-au dat binecuvântarea şi au vrut să-I dea măcar 40 de galbeni. El ca să nu-I mâhnească mai tare decât erau a luat numai trei galbeni dar şi pe aceia i-a dat stareţului când s-a întors la mănăstire. 

Când a împlinit 35 de ani a luat drumul sihăstriei. Acolo în pustie l-a ispitit diavoului cu şerpi şi scorpioni, cu lei şi cu tot felul de animale sălbatice. O dată nu avea să doarmă şi ai intrat într-o peşteră unde era culcuşul uunui leu. S-a culcat acolo şi când a venit leul la vizuină a găsit locul ocupat. A încercat cu dinţii să-l tragă pe sfânt de haine, afară, dar sfântul s-a rugat şi l-a certat pe leu. Leul ruşinat a plecat şi l-a lăsat în pace.

Multe minuni a săvârşit Sfântul părintele nostru Sava, dar cele mai cunoscute sunt faptul că el prin rugăciune făcea să izvorască apa în locuri fără de apă, a fost trimis cu scrisori la Constantinopol de către patriarhii Ierusalimului şi a ştiut dinainte când va fi să moară la 94 de ani. Moaştele sale au fost furate de cruciaţi şi duse la Veneţia şi s-au întors înapoi în 1965 supă o înţelegere între Papa Paul al VI-lea şi patriarhul ortodox grec Atenagora.

Troparul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit Glasul 8

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit Glasul 8

Apărătoare Doamnă...

Ca unul ce din pruncie te-ai adus lui Dumnezeu jertfă fără prihană, prin faptă bună, Fericite Părinte Sava, săditor al cucerniciei te-ai arătat. Pentru aceasta ai fost podoaba cuvioşilor şi cetăţean vrednic de laudă al pustiului. Drept aceea strigăm către tine: bucură-te părinte de trei ori fericite!

La 5 decembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Anastasie;
  • Sfântul Mucenic Diogen;
  • Sfântul Mucenic Averchie;
  • Cuviosul Non; Cuviosul Grat;
  • Cuviosul Nectarie;
  • Cuviosul Filotei Careotul.
cub anamaria prodan png
Kanye West si Julia Fox jpg
cub horoscop 1 gif
catalin remus avocatul31 jpg
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
shutterstock 2211785457 jpg
Jose Maria Gimenez la finalul partidei Uruguay Ghana se ceartă cu arbitrul Daniel Siebert. FOTO EPA EFE
locuri de munca angajari
image
image
image
image
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg